Sygeplejersken
Boganmeldelser
Sygeplejersken 2002 nr. 44, s. 25
Af:
Anne Vesterdal, sygeplejefaglig medarbejder
Konkret og velbeskrevet model
Anna Björkdahl
Psyk-VIPS - at dokumentere psykiatrisk sygepleje ifølge VIPS-modellen
Oversat fra svensk af Poul Anker Hansen og Ingrid Egerod
Lund: Studenterlitteratur 2001
202 sider, 265 kr.
VIPS-modellen er udarbejdet til brug inden for somatisk sygepleje. Under ledelse af Anna Björkdahl gennemførte man i Sverige i 1998-99 et projekt med deltagelse af over 250 sygeplejersker, der repræsenterede et stort antal underspecialer inden for psykiatrien, og som i forvejen arbejdede med VIPS-modellen. Formålet var en gennemarbejdning af modellen til specifik psykiatrisk brug.
Resultaterne af dette arbejde er blevet til en instruktiv håndbog, der kan anvendes, hvor man overvejer eller allerede er i gang med at indføre modellen. En medfølgende folder giver et kortfattet og praktisk overblik.
De enkelte hovedpunkter i VIPS-modellen defineres og forklares (sygeplejeanamnese, -status, -diagnose, -mål og -handlinger). Sygeplejeresultater og -epikrise illustreres kun med journaleksempler, som desuden viser måder at anvende metoden på i praksis. Beskrivelsen af søgeordene relateres til den originale VIPS-model. Visse søgeord er udeladt i psyk-modellen, og der er relevante tilføjelser. F. eks. er der under søgeordet ''psykosocialt'' under sygeplejestatus tilføjet søgeord som ''selvdestruktiv adfærd, suicidaltanker, suicidalplaner, suicidalforsøg'' og ''trusler og vold, farlighed.'' Hver udeladelse og tilføjelse begrundes detaljeret, så jeg vil tro, det bliver forståeligt og lærerigt selv for plejepersonale med kun lidt erfaring inden for psykiatrien.
Faren ved at følge en model slavisk er, at man risikerer at overse væsentlige aspekter, som modellens opfinder ikke har fået med. I psykiatrisk sygepleje er fænomener som f.eks. splitting, projektiv identifikation, følelsesmæssige projektioner og parallelprocesser væsentlige. De involverer plejepersonens følelser, og sygeplejen består i at bearbejde følelserne dels i personalegruppen og dels i måden at forholde sig til patienten på. Jeg oplever denne mangel, fordi bogens definition på psykiatrisk sygepleje er: ''en aktiv, planlagt og målrettet proces, som kan udføres ud fra f.eks. psykopædagogisk, kognitivt og/eller psykoterapeutisk inspirerede metoder.'' Det kognitive og det psykopædagogiske er udmærket beskrevet. Psykoterapi er et bredere begreb, som ikke nødvendigvis behøver at indeholde træk fra objektrelationsteorien.
VIPS-metoden bygger på et system, som er mere hierarkisk, end jeg har været vant til i Danmark. I ordforklaringen finder man følgende: Kontaktperson er: ''En person blandt plejepersonalet, som er særligt knyttet til en bestemt patient, ofte med et særligt ansvarsområde. Underordnet den pleje- eller planlægningsansvarlige sygeplejerske (PAS).'' PAS planlægger og ''ordinerer'' de handlinger, som kontaktpersonen skal udføre. Efter de danske forhold, som jeg kender til, vil det være kontaktpersonen, som planlægger plejen med evt. konsulentbistand fra andet personale. En ændring af det vil efter min mening demotivere kontaktpersonen.
Hvis man tager højde for manglerne og forskellen fra danske forhold, er Psyk-VIPS en konkret og velbeskrevet model, som i en vis udstrækning sikrer dokumentation. De enkelte begreber i modellen beskrives systematisk og begrundes fra den psykiatriske sygeplejes dagligdag, hvorved stoffet gøres levende, vedkommende, forståeligt og spændende.
Af Birgit Jellesen, sygeplejerske, stedfortræder Sygehus Fyn, Psykiatrisk afdeling, afsnit P1 i Middelfart.
Ufrivilligt barnløs
Lena Aalling Jørgensen
Livets fremtid - om kampen mod barnløshed
København: Det Schønbergske Forlag 2002
160 sider, 199 kr.
En lille, let læst bog om et svært emne, ufrivillig barnløshed. Lena Aalling Jørgensen indleder med sin meget personlige selvbiografi om seks års kamp mod barnløshed, som slutter lykkeligt med et par velskabte tvillinger. Hun skriver om behandlingsforløbet og dets indflydelse på parforholdet, forholdet til venner og familie og om arbejdslivet. I anden del gennemgås forskellige behandlingsmetoder og svares på en lang række spørgsmål om ufrivillig barnløshed, lige fra livsstilens betydning for frugtbarhed til lovgivning og adoption. Der er tydelige kildeangivelser og mange nyttige henvisninger til litteratur og foreninger.
Bogen er skrevet til barnløse par og deres pårørende, og forfatteren bevæger sig på det personlige og det konkrete plan. Hun tager derimod hverken stilling til etiske, juridiske, økonomiske eller andre overordnede problemstillinger ved ufrivillig barnløshed. Sundhedspersonale kan få en hurtig orientering om emnet og kan anvende bogen som supplement til faglitteratur.
Af Lene Seibæk, specialeansvarlig sygeplejerske, Gynækologisk afdeling Y5, Skejby Sygehus.