Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Status for Den Gode Medicinske Afdeling

Medicinske afdelinger, der deltager i Den Gode Medicinske Afdelings tværsnitsundersøgelser, har en enestående mulighed for at sammenligne kvaliteten i egen afdeling med kvaliteten i andre medicinske afdelinger, og de har mulighed for at sammenligne egne resultater over tid.

Sygeplejersken 2002 nr. 44, s. 24

Af:

Lisbeth Rasmussen, oversygeplejerske,

Peter Qvist, overlæge

Formålet med Den Gode Medicinske Afdeling (DGMA) er at involvere alle medicinske afdelinger i klinisk kvalitetsudvikling. Udgangspunktet er standarder og indikatorer, som udarbejdes i samarbejde med repræsentanter fra de videnskabelige selskaber og Dansk Sygeplejeråd. Standarder og indikatorer er om muligt baseret på videnskabelig evidens.

Hvor der kun er sparsom evidens, baseres standarderne på faglig konsensus. De deltagende afdelinger medvirker i årlige tværsnitsundersøgelser, hvor registrering af udvalgte indikatorer giver den enkelte afdeling mulighed for at sammenligne egen kvaliteten med andres og egne resultater over tid.

Nyt katalog

I november 2002 udgiver DGMA et nyt katalog med et samlet sæt standarder og indikatorer for hele det medicinske patientforløb, som skal erstatte kataloget fra november 2001. Nye standarder udarbejdet i 2002 er følgende:

  • Henvisning og visitation, herunder standarder for henvisningernes indhold og for visitation med henblik på bedst muligt tværsektorielt samarbejde.
  • Ernæring, herunder standarder for screening af patienter i risiko for underernæring.
  • Kontinuitet og koordination, herunder standarder for kontaktpersoner/forløbsansvarlige.
  • Genoptræning, herunder standarder vedrørende identifikation af patienter, hvis sygdomsforløb må antages at forværres, hvis der ikke genoptrænes målrettet.

Gennemførte tværsnitsundersøgelser

I tværsnitsundersøgelserne 2000/2001 og 2001/2002 er der målt på indikatorer inden for temaerne: ''Planlægning under akut indlæggelse'' og ''medicinering.'' Et af formålene med tværsnitsundersøgelse 2001/2002 har været at påvise evt. forskelle mellem resultaterne fra de to undersøgelser. I undersøgelsen 2001/2002 er der også målt på indikatorer inden for temaet ''Udskrivelse.''

På landsplan er der påvist signifikante forbedringer på hovedparten af de målte indikatorer mellem de to tværsnitsundersøgelser, men der er fortsat store nationale variationer. Bl.a. ser det ud til, at nogle afdelinger med succes har arbejdet ihærdigt på at opnå bedre resultater fra første til anden undersøgelse, mens andre har uændrede eller endog lidt dårligere resultater.

I DGMAs sekretariat arbejder vi med at udbrede de gode eksempler. Men det er også vigtigt at undersøge årsagen til, at nogle afdelinger ikke har forbedret resultaterne mellem de to tværsnitsundersøgelser. Vi vil derfor interviewe afdelingsledelserne fra de deltagende afdelinger i efteråret 2002.

Igangværende og kommende undersøgelser

I september og oktober 2002 gennemfører DGMA en landsdækkende undersøgelse, hvor patienter fra 70 medicinske afsnit deltager som informater. Undersøgelsen skal belyse, om patienterne oplever at modtage de ydelser, standarderne foreskriver. Da de fleste afsnit har deltaget i en eller begge tværsnitsundersøgelser, får de hermed mulighed for at sammenligne den dokumenterede kvalitet med den patientoplevede.

I samarbejde med Dansk Selskab for Almen Praksis og praksiskonsulenterne er DGMA ved at designe en undersøgelse, der skal belyse kvaliteten af henvisning og visitation ved ambulante forløb. Undersøgelsen forventes gennemført i januar og februar 2003.

I 2003 planlægges en medarbejderundersøgelse, der skal belyse sammenhængen mellem personalets arbejdsvilkår og udførelse af de ydelser, standarderne foreskriver.

Føring og opbevaring af sygeplejejournaler

I forbindelse med indsamling af data til tværsnitsundersøgelserne har det vist sig vældig vanskeligt at indsamle data fra sygeplejejournalerne, da dokumentationspraksis er meget forskellig fra sted til sted. DGMA har derfor i samarbejde med Dansk Sygeplejeråd og Chefsygeplejerskerådet nedsat en arbejdsgruppe, der på baggrund af litteratursøgning skal udarbejde retningslinjer for føring og opbevaring af sygeplejejournaler, herunder minimumkrav til dokumentationspraksis.

Lisbeth Rasmussen og Peter Qvist er ansat i sekretariatet DGMA.