Sygeplejersken
Integrationen virker i Hvidovre
Udlændinge med en sundhedsfaglig uddannelse i bagagen har afsluttet et fire måneders pilotprojekt, hvor de skulle lære det danske sundhedssystem at kende indefra. Evalueringen af projektet er positiv.
Sygeplejersken 2003 nr. 32, s. 5
Af:
Martin Agersted Jarl, journalist
I oktober sidste år kunne 31 mænd og kvinder med en udenlandsk sundhedsfaglig uddannelse træde ind på Hvidovre Hospital. Anledningen var et pilotprojekt, som netop var startet på hospitalet med det formål at hjælpe bl.a. sygeplejersker med en udenlandsk uddannelse i gang med deres fag på ny.
Nu er pilotprojektet evalueret, og godt halvdelen af holdet bestående af sygeplejersker, læger, jordemødre, social- og sundhedsassistenter, en farmaceut og en bioanalytiker har fundet beskæftigelse inden for deres respektive fag, heraf fem ud af seks sygeplejersker (se boks). Et eksternt konsulentfirma har evalueret projektet og givet det fine ord med på vejen.
Pilotprojektet indeholdt et forløb med en måneds undervisning, hvor deltagerne bl.a. blev undervist i, hvordan et dansk sygehus fungerer og i dansk kultur. Desuden fik de sprogundervisning målrettet arbejdet på et sygehus.
Undervisningen blev efterfulgt af tre måneders praktik på Hvidovre Hospital. Her havde hver enkelt deltager tilknyttet en mentor. Det var ifølge projektleder Grete Brorholt afgørende for pilotprojektets udfald, at man tilbød deltagerne et struktureret forløb, og deltagerne undervejs i hele forløbet kunne sparre med en personlig mentor. Grete Brorholt er ansat i Udviklings- og Uddannelsesafdelingen på Hvidovre Hospital.
”Det er gået godt for de fleste deltagere, men nogle oplevede et problematisk praktikforløb, fordi den afdeling, de var på, ikke var forberedt på at modtage en udenlandsk praktikant. Afdelingsledelsen skal være indforstået og positiv, og alle på afdelingen skal være informerede om, at der kommer en udenlandsk praktikant, som skal indføres i afdelingens arbejde. Dér kan vi måske informere bedre næste gang. Generelt har afdelingerne været positive og taget godt imod kursisterne,” siger Grete Brorholt, som mener, at det har været lettere for lægerne end for sygeplejerskerne.
”En af årsagerne er, at man inden for lægeverdenen taler samme sprog. Derimod har det været sværere for de udenlandske sygeplejersker, fordi deres fag er belæsset med kultur i højere grad end lægefaget,” mener Grete Brorholt.
Hun har oplevet en utrolig viljestyrke og hårdt arbejde blandt de 10 sygeplejersker, som har gennemgået forløbet.
En af sygeplejerskerne, som Sygeplejersken talte med i efteråret, Patcharee M. Mønsted fra Thailand, har fået en midlertidig autorisation og er nu prøveansat på neonatalafdelingen på Hvidovre Hospital, hvor hun også var i praktikperioden. En prøveansættelse, som gerne skal ende med en dansk sygeplejerskeautorisation.
”Praktikperioden var lettere end min nuværende prøveansættelse, fordi jeg netop kun var praktikant - og derfor ikke havde samme ansvar som i dag. I starten var jeg meget usikker og turde ikke rigtig spørge, men afdelingen har været utrolig hjælpsom og udmeldt, at jeg bare skulle spørge om hjælp,” siger Patcharee M. Mønsted.
Praktikperioden og undervisningsforløbet har givet hende mulighed for at indleve sig i den konkrete arbejdsplads samtidig med, at det har lært hende meget dansk. I starten følte hun ofte, at hun ikke kom ind i arbejdet på afdelingen hurtigt nok.
”Jeg har lært at tage det mere roligt nu. Neonatalspecialet er et svært speciale, og det tager trods alt lang tid for en nyansat dansk sygeplejerske at lære specialet at kende,” siger hun.
Planen er, at Patcharee M. Mønsted har fået sin autorisation om tre måneder og håber derefter, at hun kan fortsætte med at arbejde på neonatalafdelingen på Hvidovre Hospital.
10 udlændinge med en udenlandsk sygeplejerskeuddannelse deltog.
- Seks sygeplejersker har en uddannelse, der anerkendes i Danmark som svarende til en dansk sygeplejerskeuddannelse.
- Af disse seks har fire fundet beskæftigelse som sygeplejersker på almindelige sygehuse.
- Den femte sygeplejerske har valgt at lade sig ansætte som social- og sundhedsassistent.
- Den sjette og sidste sygeplejerske er foreløbig ikke i job.
- Fire har en sygeplejerske-uddannelse, som giver dem ret til titlen ”sygeplejerske” i deres oprindelige hjemland. Men uddannelsen svarer til en dansk social- og sundhedsassistentuddannelse. Af disse fire har to fundet beskæftigelse som social- og sundhedsassistent.