Den lægelige specialisering taler for en centralisering af sygehusvæsenet. Det samme gør befolkningens krav om adgang til samme behandling og samme kvalitet, uanset hvor de bor. I den modsatte retning trækker ønsket om at få samarbejdet mellem sygehuse, praktiserende læger og kommuner til at hænge ordentligt sammen
Tre alternative modeller for sygehusvæsenet bygger alle på den forudsætning, at der skal ske en stærkere statslig styring og koordinering af sygehusenes tilbud og kvalitet. Men det enkelte sygehus skal have større handlefrihed.
Om sygehusene skal høre under staten, regionerne eller kommunerne, gør sandsynligvis ikke den store forskel for sygeplejersken i afdelingen. For den praktiserende læge og hjemmesygeplejersken kan en amts- og kommunereform til gengæld betyde store ændringer i vilkår og opgaver.
Hospitaler har en særlig atmosfære præget af seriøsitet, effektivitet, teknologi og rationalitet. En undersøgelse på børneafdelingen på Skejby Sygehus har vist, at en hospitalsklovn kan tilføre atmosfæren liv, leg, sjov, glæde, spontanitet, lethed, åbenhed og musik.
Et sygeplejefagligt skøn er bedre til at udpege ernæringstruede patienter end et kvantitativt mål som BMI. Det viser en undersøgelse på Vejle Sygehus, men skønnet kan med fordel kombineres med regelmæssig vejning af patienterne, så alle vægttab opdages.
Udlændinge med en sundhedsfaglig uddannelse i bagagen har afsluttet et fire måneders pilotprojekt, hvor de skulle lære det danske sundhedssystem at kende indefra. Evalueringen af projektet er positiv.