Sygeplejersken
Arbejdsmiljøet sat på alvorlig prøve
Pladsmangel. Ny teknologi, større køreafstande, alt for små kontorer og biler har sat både det fysiske og psykiske arbejds-miljø under pres hos hjemmesygeplejerskerne i Holbæk.
Sygeplejersken 2008 nr. 1, s. 23
Af:
Claus Leick, journalist
”Tidligere var vi selv med til at udpege de biler, vi kører rundt i. Det er vigtigt, at det er høje biler, når man skal ud og ind af dem måske 20 gange på en dag,” siger sygeplejerske og fællestillidsrepræsentant Flemming Riis fra Holbæk Kommune. Foto: Heine Pedersen
"Vi troede, den faglige sparring ville blive bedre i den nye kommune, men oplevede i stedet, at vi sad og gloede ind i hver vores pc-skærm - tilmed i alt for små lokaler."
Sådan siger sygeplejerske og fællestillidsrepræsentant Flemming Riis fra Holbæk Kommune, som er en fusion af i alt fem kommuner.
Han oplever, at sammenlægningen har trukket lange, uheldige spor for både det fysiske og psykiske arbejdsmiljø.
"Vi har ikke samme kontakt og kontinuitet i forhold til borgerne, fordi vi arbejder med kørelister, hvor det er blevet vanskeligere at bevare tæt kontakt til en afgrænset gruppe borgere," forklarer Flemming Riis, som oplever, at forholdene påvirker det psykiske arbejdsmiljø i negativ retning.
"Tidligere snakkede vi sammen om de borgere, vi plejer. Dét havde vi en forventning om, at vi skulle gøre endnu mere i den nye kommune. Men den faglige udvikling er nærmest gået helt i stå, fordi vi drøner rundt på landevejene eller har travlt med praktiske ting."
For små biler
Også det fysiske arbejdsmiljø er blevet sat på prøve i forbindelse med kommunesammenlægningen. Flemming Riis har oplevet, at alt for mange medarbejdere skulle sidde i små lokaler. Hjemmesygeplejerskerne har desuden måttet acceptere mindre biler.
"Tidligere var vi selv med til at udpege de biler, som vi kører rundt i. Det er vigtigt, at det er høje biler, når man skal ud og ind af dem måske 20 gange på en arbejdsdag," siger han.
Men sådan er det ikke mere. Nu er det en central indkøbsafdeling, der bestemmer, hvilke biler der skal indkøbes og bruges af hjemmesygeplejerskerne. Flemming Riis uddyber konsekvenserne:
"Det har betydet, at der blev indkøbt/lejet alt for små biler til os, som ikke egner sig til mange ud- og indstigninger. Da de var blevet købt, fandt man ud af, at det måske ikke var de rigtige biler. Men nu er de købt/lejet på en kontrakt, som gælder flere år frem."