Sygeplejersken
Patienter forsvinder i Bermudatrekant
Afbrudte forbindelser. Et sammenhængende patientforløb står og falder med et bedre samarbejde mellem kommuner, sygehuse og de praktiserende læger. Og det handler ikke om flere penge, men om planlægning, mener sundhedsøkonom.
Sygeplejersken 2008 nr. 1, s. 26
Af:
Claus Leick, journalist
Modelfoto. Søren Holm
Hvis man kan tilbyde patienter og borgere de rigtige sundhedsydelser på det rigtige tidspunkt og på det rigtige sted, så giver det mening at tale om et sammenhængende patientforløb. Desværre er der lang vej endnu.
Det kræver nemlig et helt andet og tættere samarbejde mellem kommuner, sygehuse og praktiserende læger end det eksisterende. Med kommunalreformen ser det - ifølge Sygeplejerskens undersøgelse - ud, som om de kommunale sygeplejerskers samarbejde med kollegerne på sygehusene er blevet dårligere - i hvert fald i en overgangsperiode.
Sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen mener dog, at det er for tidligt at fælde dom over kommunalreformen. Der skal gå mindst et par år endnu. Men uanset om kommunernes samarbejde med sygehusene og de praktiserende læger er blevet dårligere eller blot status quo, er der behov for at styrke og forbedre samarbejdet, pointerer han.
"Forholdet mellem parterne må ikke ende med at blive en Bermudatrekant, hvor patienterne forsvinder et sted mellem de tre instanser," siger Kjeld Møller Pedersen, der er professor ved Syddansk Universitet.
Logistik skal være i orden
Som et eksempel på, hvad der muligvis kan modvirke denne tendens, nævner han ansættelse af såkaldte sundhedskoordinatorer.
"Flere steder er kommunerne begyndt at opsøge patienterne, mens de endnu er indlagt. Det gør de for at forberede og koordinere de tilbud, som patienten får brug for, når han sendes hjem. Men også for at samarbejde om, hvornår det rigtige tidspunkt er for hjemsendelse."
På samme måde kan et tæt samarbejde sikre, at de praktiserende læger kender kommunens tilbud - og omvendt.
"Det handler ganske enkelt om, at logistikken skal være i orden. At den rigtige ydelse bliver leveret på det rigtige tidspunkt og på det rigtige sted," siger Kjeld Møller Pedersen. Han tilføjer:
"Det er faktisk et af de områder, hvor flere penge ikke er løsningen. Der sker først rigtig noget, hvis kommuner, sygehuse og praktiserende læger begynder at prioritere samarbejdet med hinanden og gør det til et fokusområde."