Sygeplejersken
Sparring savnes
I klemme. Kravene til hjemmesygeplejerskernes specialviden er blevet større, men der er ikke fulgt op med efteruddannelse og faglig sparring. Det sætter de kommunale sygeplejersker i et dilemma, hvor de gør arbejdet så godt, de kan, men jævnligt føler, det kunne være gjort bedre.
Sygeplejersken 2008 nr. 1, s. 18-19
Af:
Claus Leick, journalist
Behovet for faglig udvikling er blevet helt nødvendigt i forbindelse med sammenlægningen af kommunerne. Både i form af udveksling af viden sygeplejerskerne imellem, og i form af egentlig efter- og videreuddannelse.
Det er dog de færreste kommuner, der er nået så langt på nuværende tidspunkt. Mange steder er der kun sket en formel sammenlægning - foreløbig ser de nye kolleger ikke meget til hinanden.
"Vi har endnu ikke oplevet at føle et fællesskab med vores nye sygeplejerskekolleger, og det betyder en dårlig udveksling af informationer og en begrænset faglig sparring. Vi ses dog til personalemøder og i arbejdsgrupper," siger sygeplejerske og fællestillidsrepræsentant Doris Jepsen fra Billund Kommune, som er en fusion mellem Billund og Grindsted Kommuner. Men sparring er der behov for. Mere end nogensinde.
Følelse af afmagt
"Samtidig med sammenlægningen oplever vi, at patienterne bliver tidligere udskrevet fra sygehusene. Det stiller større krav til os. Både i forhold til faglig viden, men også til, at vi i højere grad samarbejder med sygehusene om de patienter, som sendes hjem," forklarer Doris Jepsen, der oplever, at det kan være svært at slå til, når man bliver sendt ud til en borger, der lige er udskrevet.
"Vi gør, hvad vi kan, men mangler ofte den faglige viden og ordentlig information om den pågældende. Det kan efterhånden give en følelse af, at vi ikke har gjort det godt nok. At det kunne være gjort bedre."
Bedre bliver det ikke af, at hele vagtlægeordningen er ændret, så vagtlægerne ofte sidder langt væk og ikke har noget kendskab til de lokale forhold.
"Vagtlægerne er dygtige nok og gør deres bedste, men de har hverken lokalkendskab eller kender borgerne," siger Doris Jepsen og tilføjer:
"Samlet stiller det større krav til os som sygeplejersker, fordi det er os, der har den direkte kontakt til borgerne. Det kræver, at vi fagligt bliver opdateret."
Hun mener, at strukturreformen har krævet mere energi, end tidligere indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) anede, da han satte processen i gang.
Længere væk fra plejecentre
Også den faglige sparring med kollegerne er vigtigere end nogensinde, fordi man som sygeplejerske dækker et større, geografisk område og ikke altid længere kender de borgere, som man besøger.
"I de større byer er der længere mellem husene i vores kommune, og efter kommunesammenlægningen mærker vi endnu mere de store afstande. Vi kommer mindre på plejecentrene, og det er helt nødvendigt, at vi får sat den faglige vidensdeling i system, så vi kan opdatere hinanden med specialviden," pointerer Doris Jepsen, der ser frem til, at det kommer til at ske i en ikke alt for fjern fremtid.