Sygeplejersken
5 faglige minutter: Sex, rødvin og chokolade forlænger mænds liv
"Inden for sygeplejerskekulturen er mænds sundhed og reaktionsmåder en kæmpe udfordring,” skriver fagredaktør Evy Ravn.
Sygeplejersken 2008 nr. 13, s. 80
Af:
Evy Ravn, fagredaktør, faglig sygeplejeleder
Mænd oplever det lige så besværligt at konsultere en læge som at flyve til månen. Og hvorfor være en "kylling" og gøre stor ståhej ud af lidt vandladningsbesvær eller stikken i brystet, når kroppen alligevel "reparerer sig selv" Medicin har Fanden alligevel kun skabt for at tjene medicinalindustrien, og piller er decideret usunde.
Bekymringer har det med at forsvinde med tiden, hvorfor der ikke er grund til at dele disse med konen eller kæresten - og slet ikke lægen. Også forældrene var lidt over gennemsnittet, og kun rigtige mænd har hvide striber under brysterne. Lidt åndenød op ad trappen, når elevatoren er i udu, skyldes hverken de 20 smøger eller dårlig kondi, men tidligere tiders giftige arbejdsmiljø eller smog fra trafikken. De søvnløse nætter har chefen eller uduelige kollegaer skylden for.
Hvad snakker de om - mændene - spørger vi kvinder undrende hinanden, og de sørøveragtige barnligt fornægtende og uansvarlige forklaringer resulterer i, at vi enten bliver opgivende, irriterede, vrede eller moderligt overbærende. Fatter mændene ikke, at vi rent faktisk holder af dem, bekymrer os og vil deres bedste"
Jo, det fatter mænd, men de hverken tænker eller handler som kvinder, og den moderne manderolle har ikke affødt revolutionerende ændringer i mænds måde at tackle problemer og sygdom på. Mænd er, som de stort set altid har været, og kan, som beskrevet af Simon S. Simonsen, stadig sammenlignes med en syg eller gammel hanelefant, der isolerer og distancerer sig, når hans helbred gør, at hans status er truet. Det bekræfter de mange fakta præsenteret under "Mændenes Sundhedsuge", der netop er løbet af stablen.
Reelt behøver vi ikke flere undersøgelser, der dokumenterer mændenes behov for en kønsspecifik tilgang, hvorfor der er brug for en nytænkning af alle aspekter i vores sundhedsvæsen, der aktuelt er sporet ind på kvinder.
Inden for sygeplejerskekulturen er mænds sundhed og reaktionsmåder en kæmpe udfordring. 97 pct. af os er kvinder, som hverken forstår mænds reaktioner, anerkender dem som ligeværdige med vores egne eller tager dem alvorligt professionelt. Selv husker jeg i bakspejlets lys med gru de gange, jeg - stik mod den viden vi har i dag - nærmest desperat har forsøgt at få mandlige patienter til at sætte ord på deres inderste sorg, usikkerhed og angst allerede i indgangsreplikken.
Nøgleordene var omsorg, empati og psykisk pleje, men det følelsesmæssige overgreb lå lige om hjørnet. En god ven, der lige har været indlagt, kan fortælle, at det stadig sker. Han følte sig mere end utilpas.
Vi mangler stadig erkendelsen af nødvendigheden af et bevidst fagligt fokus på en kønsspecifik sygepleje og opsøger derfor ikke den fornødne viden og de rette redskaber til at møde mændene, hvor de er. Antallet af sygeplejefaglige artikler i Sygeplejersken, hvor mænds specifikke sundhedsproblemer og sygeplejebehov er i fokus, taler sit eget sprog.
Et godt sted at begynde sygeplejefagligt er en nyskrivning af omsorgsbegrebet, hvor den maskuline identitet indgår som afgørende væsentlig. Opgaven her er bl.a. at finde en balance mellem mandens behov for selvbestemmelse og autonomi på den ene side og hans behov for forståelse og trøst på den anden. Mandlige sygeplejerskers bidrag vil her være både nødvendige og velkomne. De ved, hvad de taler om.
Indtil sygeplejersker tager denne udfordring op og seriøst arbejder hen mod en kønsspecifik sygepleje, vil følgende sundhedsråd fra professor, dr.med. Tage S. Kristensens oplæg på symposiet "Mænds sundhed, familie- og arbejdsliv" under Mændenes Sundhedsuge være en sikker vinder hos de fleste mandlige patienter - og mænd i øvrigt: Masser af sex forlænger mænds liv, og et enkelt eller to glas rødvin og en lille skål mørk chokolade inden for sengens rækkevidde forlænger yderligere - og gør livet sjovere. Også for kvinder.
Læs mere om mænds sundhed og kommunikation med mænd om deres sundhed på www.sundmand.dk
Klummen ”5 faglige minutter” er en personlig tekst, som gør rede for sit indhold ved hjælp af fortællinger, skrøner, citater m.m. En klummeskriver skal ikke følge almindelige journalistiske krav om saglig, objektiv gengivelse af kendsgerninger.