En anderledes historie om ulighed i sundhed
Et gammelt mundheld siger: "Er man født med en sølvske i munden, så får man et rigt liv".
Et gammelt mundheld siger: "Er man født med en sølvske i munden, så får man et rigt liv".
Kontrolfreaks. Der er langt mellem de såkaldt socialt dårligt stillede på Fødeafdelingen på Gentofte Hospital, hvor kvinder med ønsker om kontrol og medbestemmelse udgør flertallet. Jordemødrene gør alt for at møde kvinderne der, hvor de er, uden at gå på kompromis med fagligheden.
Udskrivningssamtalen. Efter to overnatninger på Gentofte Hospital er det nybagte forældrepar Nissen Kristensen parat til at vende hjem med deres nyfødte datter.
Moderskab. For fire kvinder har mødregruppen udviklet sig til et venindeskab og et fristed, hvor de udveksler erfaringer om alt lige fra amme- og søvnproblemer til irriterende mænd.
Fremmede fødsler. Som på mange andre hospitaler har nogle af jordemødrene på Gentofte Hospital hvert deres speciale, f.eks. tvillingefødsler eller engelsk-, fransk- eller tysktalende kvinder, som også benytter sig af private tilbud som fødselsforberedelse på engelsk.
Elektronisk registrering. Gentofte og 14 andre kommuner anvender en kvalitetsudviklet sundhedsplejerskejournal, hvis data indlæses i en fælles database. Det tegner et detaljeret billede af børns sundhed, som kan bruges til præcis forebyggelsesindsats, politisk prioritering og forskning.
Opmærksomhed. Er livet bedre, når man har flere penge end gennemsnittet" Eller dukker der bare andre problemer frem" Sygeplejersken har spurgt en læge og en SSP-konsulent fra Rudersdal Kommune.
Årets fest. Julen bliver fejret på Gammel Hellerup Gymnasium med et brag af en julefest, og de unge giver den ekstra gas, inden en nært forestående juleferie og 3.g'ernes større skriftlige opgave.
Effektivitet. For 20 år siden betalte størstedelen af patienterne operationen selv. I dag modtager Erichsens Privathospital mange patienter, som har en privat sundhedsforsikring betalt af arbejdsgiveren. Og de har ofte travlt med at komme i job igen.
Lille spejl. Hvert år kommer 1.500 patienter under kniven hos den 58-årige plastikkirurg Vibeke Breiting i Holte Midtpunkt. Hun er en af Danmarks førende plastikkirurger og har drevet Holte Plastikkirurgiske Klinik i 18 år. Kunderne kommer fra alle sociale lag, men det er især de velbjærgede kvinder, der efterspørger ansigtsløftninger.
Vinterbadning er blevet populært i de senere år. Garvede vinterbadere i Charlottenlund mener, at det kolde gys styrker sundheden og vækker sanserne til live.
Afhængig. Mange års overforbrug af rødvin førte Lotte ud i en tiltagende afhængighed af alkohol. Da det var værst, drak hun to-tre flasker vin om dagen, samtidig med at hun passede sit lederjob.
Benægtelse. Op mod en tredjedel af de alkoholmisbrugere, der er i behandling på misbrugsambulatoriet i Hørsholm, kommer fra Nordsjællands velstillede middelklasse, og den gruppe kan i nogle tilfælde være sværere at hjælpe end brugere fra lavere sociale lag.
Tæskeholdet. Hver tirsdag stiller Jesper Vissing og en gruppe andre motionister med hang til høj puls og kalorieafbrænding frivilligt op til halvanden times "tæsk" i Skodsborg Vigørcenter.
Grånende demografi. De velhavende kommuner i Nordsjælland har en stor ældrebefolkning at tage vare på. Men det er samtidig ældre med mange ressourcer.
Selvbetalere. Luksusplejehjemmet findes ikke. Er man rigtig rig, er privat hjemmesygepleje et alternativ. Men også mennesker, der bare er almindelig velhavende, køber ekstra hjælp hos vikarbureauerne.
Artiklen henvender sig til alle med interesse for tværfaglige undervisningstilbud. Hovedbudskabet er, at der på regionsniveau bør etableres en tværfaglig efteruddannelse ved alle regionens apopleksiklinikker. Artiklen udspringer af en evaluering af et tværfagligt kvalitets- og kompetenceudviklingsprojekt for personale ansat ved HS Apopleksiklinikker.
Artiklen henvender sig til alle sygeplejersker. Hovedbudskabet er, at såvel borgere som sundhedsfagligt personale døgnet rundt kan hente telefonisk hjælp i forhold til forgiftninger hos Giftlinjen - en landsdækkende døgnåben telefonlinje.
Artiklen henvender sig til kliniske sygeplejersker og ledere, som ønsker at fremme sammenhængende patientforløb. Hovedbudskabet er, at en organisering med patientforløbsvejledere aflaster det øvrige personale i form af færre telefonafbrydelser, og patienterne oplever et forbedret overblik over behandlingsforløbet. Men der forestår stadig et arbejde i forhold til kontinuitet. Artiklen er skrevet på baggrund af et større rehabiliteringsprojekt på onkologisk afdeling R, Odense Universitetshospital.
Artiklen henvender sig til sygeplejersker, som arbejder med patienter med dyb venetrombose. Hovedbudskabet er, at hovedparten af alle patienter med dyb venetrombose kan mestre selvinjektion, såfremt sygeplejerskens indstilling til dette er positiv. Artiklen er skrevet på baggrund af en mindre undersøgelse på Tromboseklinikken på Århus Sygehus.
Sygeplejersker har forsket i hjælp til spisning, nedre toilette, tillid og læreprocesser, men gamle, som bor hjemme, i beskyttede boliger eller på plejehjem, er der ikke fokus på. Endnu.”
Artiklens målgruppe er sygeplejersker med interesse for evidensbaseret sygepleje og sygeplejersker, der plejer døende kræftpatienter. Artiklen præsenterer dels metoden bag det at udarbejde en evidensbaseret klinisk retningslinje og dels den eksisterende evidens inden for væskeinfusion til døende kræftpatienter. Første del af artiklen gennemgår metoden, mens den sidste del har fokus på evidensen og anbefalinger for klinisk praksis. De to dele af artiklen kan eventuelt læses uafhængigt af hinanden.
https://dsr.dk/fag-og-udvikling/sygeplejersken/fagbladet-sygeplejersken/sygeplejersken-2008-25/