I HVERT NUMMER
Studerende i praksis: Hjemmesygepleje med mange variationer
Hjemmeplejen er blot rutinebesøg hos gamle borgere, tænker en sygeplejestuderende, indtil hun kommer i praktik. Her ændrer hendes perspektiv sig markant. Hun indser, at hjemmesygeplejersken skal være handlekraftig og kunne håndtere mange slags situationer.
Dilemma: Røv, ende, bagdel eller hale?
En afdelingssygeplejerske bliver rigtig vred over sprogbruget på sin afdeling, og hun påtaler problemet samme eftermiddag. Spørgsmålet er, om vi mangler et sprog til de intime dele af kroppen.
Historisk: Et par boghylder blev til døgnåbent bibliotek
Sygeplejeteori, anatomi og kliniske fagudtryk. Den teoretiske del af sygeplejerskeuddannelsen er gennem tiden ikke kommet til at fylde mindre, og de studerende på Professionshøjskolen Metropol har taget godt imod, at man nu kan gå på biblioteket døgnet rundt.
Parentes: Høj musik i psykiatrien
Boganmeldelser
5 faglige minutter: Jeg vil gerne bidrage
Johannes fik mig til at tænke på, at de fleste, der kan, gerne vil bidrage med et eller andet, uanset om de bor hjemme eller på et plejecenter – og det samme gælder pårørende. Sygeplejersker og andet personale skal bare gøre det muligt for dem.
Fra forsker til fag: Patientuddannelse med fokus på handlekompetencer
I Danmark findes ca. 150 sygeplejersker med en ph.d. eller doktorgrad. Sygeplejersken har opsøgt nogle af dem for at finde ud af, hvorfor de valgte forskervejen, og hvordan det er gået siden, de fik deres forskertitel.
Tema om børn som pårørende
Se børnene
BØRN SOM PÅRØRENDE. Et ”Hej med dig”, en rundvisning på hospitalet eller et spørgsmål om en fodboldkamp kan ofte være nok. Men mange børn og unge, som er pårørende til alvorligt syge forældre, føler sig overset, når de kommer på hospitalerne.
"Så ramler hele verden på ny"
Sarah Noes Sørensen oplevede i fire år, hvordan det var at være pårørende til en alvorligt syg forælder. Hendes far fik konstateret lungekræft, og det blev startskuddet på et krævende forløb med faderen i en ny rolle, hospitalsbesøg og oplevelsen af at blive overset på hospitalet.
Børn føler sig overset på hospitalerne
En ny undersøgelse viser, at børn og unge føler sig oversete på hospitalerne. De efterlyser, at sundhedspersonalet taler direkte til dem i et sprog, de forstår.
Børn skal involveres i forældrenes sygdom
Sygeplejersker skal hjælpe alvorligt syge forældre til at tage den nødvendige snak med deres børn om sygdommen og dens konsekvenser, mener palliationssygeplejerske. Hvis barnet ikke inddrages, kan det i værste fald få konsekvenser for barnet på lang sigt.
Her bliver der sat ord på frygten
Sygeplejersken er taget til gruppemøde i Børn, Unge og Sorg, hvor deltagerne er teenagere med alvorligt syge forældre. Møderne giver teenagerne mulighed for at snakke med andre i samme situation.
Fag
Fitnessdans i psykiatrien - et projekt om at skrumpe i bredden og vokse i højden
En sygeplejerske og en ung kvinde med en psykisk sårbarhed og mange års erfaringer fra psykiatrien som patient har sammen skabt et koncept for fitnessdans i psykiatrien. Dansen skaber sammenhold og giver mulighed for kontakt mellem patienter og personale, men rejser samtidig en diskussion om, hvad der er behandling, og hvad der ikke er.
Samarbejde førte til effektiv klargøring til operation
Et samarbejde mellem operationsgang og Akutcenter FAM har øget andelen af patienter, som er korrekt forberedt til akut operation og har øget tilfredsheden med dialogen mellem de to afdelinger.
Når patienter inddrages i egen sikkerhed
Patienter ser sig selv som medansvarlige for at reagere ved en kritisk forværring i deres tilstand under en indlæggelse, men er alligevel tilbageholdende med at gøre det i praksis, selvom de får en direkte invitation hertil. Det viser projekt ”patientudløst lægekald”, som giver patienterne ret til at blive vurderet af en læge indenfor 30 minutter.
Korte eller lange ærmer - en kort redegørelse for en lang debat
Spredning af mikroorganismer sker uanset etnisk tilhørsforhold, religiøs overbevisning, køn, social status og lignende parametre. De infektionshygiejniske retningslinjer har som mål at forebygge smittespredning og beskytte den enkelte patient og medarbejder mod risiko for smitte i alle situationer.