Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Alt er i spil

Medlemmer af Dansk Sygeplejeråd fik på flere af kredsenes generalforsamlinger i slutningen af oktober chancen for at komme med idéer til, hvordan fagforeningen skal se ud i fremtiden.

Sygeplejersken 2016 nr. 13, s. 40-41

Af:

Rikke Brams, Journalist,

Maria Jørvad, Journalist,

Lotte Havemann, Journalist

2016-13-orup2

Dansk Sygeplejeråd skal være mere synlig ude på arbejdspladserne. Tillidsrepræsentanterne skal føle mere styrke. Og medlemmerne skal have mulighed for at blive bedre til at ytre sig. Sådan lyder nogle af de konstruktive forslag til, hvordan Dansk Sygeplejeråd kan forny sig.

Dansk Sygeplejeråd har indledt processen SAMMEN OM DSR, som skal styrke medlemmernes indflydelse og revitalisere organisationen, og efterårets generalforsamlinger i kredsene gav flere steder de fremmødte mulighed for at give deres bud på organisationens fremtid.

Fingeraftryk på den gamle dame

På dagen, hvor Dansk Sygeplejeråd kunne fejre sin 117-års fødselsdag, holdt både Kreds Hovedstaden og Kreds Syddanmark sin årlige generalforsamling.

Kreds Syddanmark holdt desuden en fagdag inden generalforsamlingen. Her kunne medlemmerne være med til at sætte deres fingeraftryk på, hvordan "den gamle dame", Dansk Sygeplejeråd, kan forny sig. I løbet af pauserne på Kreds Syddanmarks fagdag stod de fire kredsnæstformænd ude i forhallen for at samle idéer ind til SAMMEN OM DSR fra de ca. 300 deltagere.

På generalforsamlingen blev medlemmerne opfordret af både formand for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, og kredsformand John Christiansen til at byde ind med tanker og idéer.

"Et ordsprog siger, at græsset altid er grønnere på den anden side af hegnet. Men hvad sker der, hvis vi vander og gøder græsset lige her, hvor vi står? Nu bruger vi som organisation det her år på at lytte og undersøge nye måder at arbejde på og involvere medlemmer," sagde Grete Christensen.

"Alt er i spil," lød det fra John Christiansen, som fortsatte: "Måske sidder en af jer med en god idé. Tænker, at Dansk Sygeplejeråd burde gøre sådan eller sådan. Byd ind."

Medlemmerne efterlyste bl.a., at Dansk Sygeplejeråd bliver mere synlig ude på arbejdspladserne, at kredsnæstformændene bliver mere synlige, og at tillidsrepræsentanterne bliver styrket. Fra salen lød der også efterspørgsel efter en meningsdanneruddannelse lig den, Kreds Hovedstaden tilbyder deres medlemmer.

Hvad skal forandres?

Hovedstadens generalforsamling, som havde tiltrukket små 300 medlemmer, havde fået et ekstra punkt på dagsordenen: "Hvilken fagforening skal Dansk Sygeplejeråd være om fem år?"

På bordene havde kredsen lagt store sedler, som grupper a 4-5 personer blev bedt om at udfylde. De skulle drøfte, hvad der fungerede godt i kredsen og i Dansk Sygeplejeråd som helhed, og hvad der skulle forandres. Forslagene skulle grupperes i tre temaer: Fag, organisation og samfund.

Charlotte Engell, 1.-kredsnæstformand Kreds Hovedstaden, introducerede debatten til grupperne: "Hvad synes I må ændres, hvis vi gerne vil understøtte sygeplejerskernes fællesskaber og interesser – sådan som de ser ud i dag og kommer til at se ud i fremtiden?"

Efter et flittigt gruppearbejde blev 180 sedler med forslag samlet ind, så de kan blive brugt i den videre proces i SAMMEN OM DSR.

Engagement afværger besparelser

Også Kreds Midtjyllands generalforsamling bød på et medlemsinvolverende initiativ. Kredsen har det seneste år arbejdet med lærerige sygeplejefaglige historier, og arbejdet har vist, hvordan fortællinger om faglighed og hverdag fra engagerede midtjyske sygeplejersker har kunnet bruges til at afværge besparelser.

Generalforsamlingen vedtog at fortsætte indsatsen med at understøtte og videreformidle de sygeplejefaglige historier "som løftestang for de faglige og politiske budskaber".

Sygeplejersken fangede fire sygeplejersker på generalforsamlingerne i Kreds Syddanmark og Hovedstaden og spurgte dem, hvordan Dansk Sygeplejeråd kan forny sig som fagforbund, og hvordan de selv kan bidrage til forandring.

2016-13-trine
Foto: Søren Svendsen

Trine Oemann, kvalitets- og udviklingssygeplejerske, Lundehaven Plejecenter, Ballerup Kommune.

Trine vil være talsmand for Dansk Sygeplejeråd.

Hvordan kan Dansk Sygeplejeråd forny sig?
"Der er en masse muligheder på digitale medier og platforme, som Dansk Sygeplejeråd kunne nå ud til flere medlemmer med. Man kunne f.eks. bruge en app, hvor man kan stille spørgsmål og på den måde hurtigt få et indtryk af, hvad der rører sig blandt medlemmerne."

Hvad kan du skabe sammen med Dansk Sygeplejeråd?
"Jeg kunne sammen med andre kolleger i kredsen være talsmand – uden at være tillidsvalgt – og gå ud og fortælle andre medlemmer, hvad Dansk Sygeplejeråd er, hvordan kan man bruge dem, og hvilke arrangementer de har. Hvis der er et fyraftensmøde for stressramte, så kunne jeg fortælle dem, jeg kender med stress, om det."

2016-13-harun
Foto: Søren Svendsen

Harun Demirtas, sygeplejerske, Neonatalklinikken, Rigshospitalet.

Harun vil arbejde for flere mænd i sygeplejen

Hvordan kan Dansk Sygeplejeråd forny sig?
"Jeg kunne godt tænke mig en fagforening, der er mere synlig på vores arbejdspladser. Og det kunne den være f.eks. ved at give nogle opgaver til vores tillidsrepræsentanter, som kunne tage nogle temaer op på personalemøder."

Hvad kan du skabe sammen med Dansk Sygeplejeråd?
"Jeg har et ønske om, at der kommer flere mænd i sygeplejen, og jeg håber, jeg selv kan blive mere aktiv, f.eks. i kredsbestyrelsen, og så besøge skoler, hvor unge mennesker er i tvivl om, hvad de skal uddanne sig videre til."

2016-13-anja
Foto: Mikkel Berg Pedersen

Anja Skovgaard Nissen, hjemmesygeplejerske i Nyborg Kommune, TR og FTR.

Anja vil sikre gode rammer.

Hvad vil du gerne udvikle eller forandre sammen med Dansk Sygeplejeråd?
"Vi står i et sundhedsvæsen, som er meget bredt og komplekst. Jeg er bange for, at vi som sygeplejersker drukner lidt i mængden. Jeg kunne godt tænke mig, at vi som fagforening får mere fokus på, hvordan vi støtter den enkelte sygeplejerske i fællesskabet.

Hvordan skaber vi rammer, som gør det mere legalt og oplagt at kæmpe for sin sag?
Vi skal blive bedre til at stille mere konkrete spørgsmål og give medlemmerne helt konkrete redskaber til at kunne arbejde for bedre rammer og turde tale deres sag."

2016-13-louise-prahl-baarris
Foto: Mikkel Berg Pedersen

Louise Prahl Bårris, sygeplejerske og radiograf på gynækologisk obstetrisk afdeling på Kolding Sygehus og FTR-suppleant på Sygehus Lillebælt.

Louise vil skabe nyt fællesskab.

Hvad fylder særligt for dig i forhold til en forandring i Dansk Sygeplejeråd?
"Vi skal ud og spørge menige medlemmer og måske ikke-medlemmerne, hvad der vil give værdi for dem. Fundamentet for Dansk Sygeplejeråd er fællesskab, men vi skal væk fra den gamle fagforening og finde en ny type fællesskab, som fortsat kan samle os."

Hvad vil du gerne udvikle eller forandre sammen med Dansk Sygeplejeråd?
"Jeg synes, vi som organisation skal have stor fokus på, at sygeplejersker bliver ældre. Kan jeg som 71-årig holde til at arbejde på den akutafdeling, jeg arbejder på i dag – i samme tempo? Og hvis jeg kun leverer det halve, skal den 28-årige så løse de opgaver, jeg ikke kan, oven i hendes egne?"