Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

De faglige selskaber vil forandre

Medlemmer af Dansk Sygeplejeråds faglige selskaber brugte årskonferencen i Kolding til at udvikle tanker om at forandre sundhedsvæsenet. En britisk sygeplejerske satte for alvor gang i forsamlingen med en levende beretning om egne positive erfaringer med at skabe forandringer i det engelske sundhedsvæsen.

Sygeplejersken 2016 nr. 13, s. 42-43

Af:

Rikke Brams, Journalist,

Maria Jørvad, Journalist,

Lotte Havemann, Journalist

2016-13-orup3

Tænk i hele patientforløb. Mere faglig sparring som nyuddannet. Flere tværfaglige netværk - og mere appel til de unge. Sådan lød nogle af de mange forslag til en forbedring af sundhedsvæsenet fra medlemmerne af de faglige selskaber.

"Vi har alle sammen glædet os til denne dag." Den skarpe efterårssol skinner ind ad vinduerne, da Anni Pilgaard, næstformand i Dansk Sygeplejeråd, byder velkommen.

60 sygeplejersker fra 21 faglige selskaber er mødt op til årskonference på Hotel Koldingfjord den 1. november. Selv om solen skinner, er der skyer over faget. Hvordan vender man vrede og frustration, til håb og handling, og i sidste ende løsninger?

"Vi skal sammen være med til at påvirke udviklingen i sundhedsvæsenet," slår en veloplagt Anni Pilgaard fast fra scenen, hvor hun improviserer sig igennem den velkomsttale, formand Grete Christensen skulle have holdt, hvis ikke hun var strandet i DSB’s morgentrafik: "Vi skal som sygeplejersker blive ved med at byde ind med nye løsninger. Vi kan sammen forandre tingene til det bedre."

Sygeplejerskerne i salen smiler og klapper. De er kommet fra hele landet.

Nogle taler om, at det er ærgerligt, deres kolleger ikke kunne være med. Det er svært at få lov at få tjenestefri fra arbejdet for at engagere sig i det faglige arbejde, og de kolleger, som er i gang med at implementere sundhedsplatformen på deres arbejdsplads, får slet ikke lov at holde fri.

Ildsjæle, der brænder for faget

Overalt lyser det græsgrønne firkløverlogo SAMMEN OM DSR om kap med de forventningsfulde deltageres ansigter. De er ikke bare deltagere i en årskonference. De er frivillige deltagere i netværk, som binder sygeplejersker inden for samme faglige felt sammen på tværs af regioner og kommuner landet over.

Dagens program er tæt pakket. Rune Baastrup, facilitator og direktør i konsulentfirmaet "DeltagerDanmark", spørger sygeplejerskerne, hvorfor de er kommet. Christina fra Fagligt Selskab for de gynækologiske og obstetriske sygeplejersker svarer: "Det er fordi, vi brænder for vores fag og ønsker, at vi skal stå endnu stærkere."

Nyuddannet sygeplejerske Sanne Fuglsang Nyquist fortæller, at hun manglede faglig sparring i sit første job. "Når man er helt ny og kommer ud i et meget ansvarsfuldt job, har man brug for nogen at læne sig op ad." Hun fortæller om usikkerheden ved at stå på en specialiseret afdeling kun iført kittel og basisviden fra studiet.

Hun mener, at de faglige selskaber skal samarbejde tættere med de studerende. "Interessen er der," fastslår hun over for resten af salen, som gerne vil have fat i de unge.

Deltagerne skriver løs på plancher. "Jeg skrev, at vi skulle prøve at tænke mere i det hele patientforløb end "kun" i det specialespecifikke under f.eks. indlæggelsen," siger Pernille Langkilde, formand for Fagligt Selskab for øre-, næse- og halskirurgiske sygeplejersker.

Her og nu-forandringer

Jackie Lynton, sygeplejerske, som i årevis har arbejdet aktivistisk med forandringer på ledelsesniveau i National Health Service (NHS) i Storbritannien, sætter gang i konferencens anden dag. Hendes personlige engagement med at skabe forandringer lyser ud af hende.

Hun forklarer, at forandring opstår, når man træder ud af sin egen komfortzone og bruger sin frustration, vrede eller håb, før det er for sent. Så man ikke bliver en af de robotter, der ikke længere gider løbe en ekstra mil for patienterne.

"Jeg kan mærke jeres energi i rummet, jeg kan mærke, at I gerne vil skabe en forandring," lyder hendes medrivende opfordring.

Konferencesalen emmer af begejstring, og klapsalver sender Jackie Lynton ind under huden på de tilstedeværende. Sygeplejerskerne fortæller ved konferencens slutning, hvad de brænder for at forandre.

Nogle vil udbrede kendskabet til de faglige selskaber. Andre vil lave tværfaglige netværk. En gruppe vil lave en såkaldt "Change Day" i Danmark, inspireret af et projekt i NHS, som skal få så mange sygeplejersker som muligt over hele landet til at forpligte sig til at skabe en forandring på samme dag.

Dansk Sygeplejeråds politiske ledelse forpligter sig også til forandring. Anni Pilgaard slutter konferencen af med at understrege, at Dansk Sygeplejeråd er klar til at føre idéerne ud i virkeligheden.

"Vi er friske på at køre den proces for at understøtte, at det ikke bare er inden for rammerne af FS (de faglige selskaber, red.), vi er friske, men vi tager hele strukturen op og kan tænke nyt. Så det er en håndsrækning fra os," runder hun af.

Læs interview med Jackie Lynton side 52 i dette nummer af Sygeplejersken.

Se også Jackie Lyntons oplæg på årsmødet som video på www.dsr.dk/sammenomdsr

Hvilken forandring vil du gerne være med til at skabe?

Tre årskonferencedeltagere giver deres bud:

  • Inge Løper Gustavsen, kvalitetskoordinator, psykiatrisk afdeling i Aabenraa og næstformand i Fagligt Selskab for Psykiatriske Sygeplejersker. Brede vores mission ud i de enkelte psykiatriske sygeplejerskers hverdag om, at vi kan hjælpe dem fagligt med sparring, så vi sammen kan udvikle rigtig meget fantastisk sygepleje til vores psykiatriske patienter.
     
  • Susanne Rank Lücke, bestyrelsesformand, Fagligt Selskab for Sundhedsplejersker. At få et samarbejde i gang med konsultations sygeplejerskerne, så vi trækker i samme retning og bliver en sammenhængende oplevelse for borgere, elever og småbørnsfamilier i kommunerne.
     
  • Bodil Lissau, formand for Fagligt Selskab for Sygeplejersker, der interesserer sig for komplementære og alternative behandlingsmetoder. At give et smil, der ikke kun er fra sygeplejersken til patienten, men også til lægen, til portøren, til rengøringsdamen, til kollegerne. Alle skal mærke den her omsorg, vi skal give videre.

 

     

  •  
  •  
  •