Sygeplejersken
De måtte navigere i ukendt land
De to sygeplejerskekolleger Marie Lommer Bagger og Louise Bangsgaard smed kitlerne og gik all in på deres idé om et intelligent toilet. Men opfinderdrømmen endte ved en skillevej. For ville de være sygeplejersker eller iværksættere?
Sygeplejersken 2018 nr. 14, s. 32-33
Af:
Ditte-Marie Runge, journalist
København slumrer stadig. Solens første spæde stråler kryber over byens tage og spir og ind ad vinduerne på sengeafsnit 3124. Her på Medicinsk Gastroenterologisk Klinik på Rigshospitalets 12. sal arbejder sygeplejerskerne Louise Bangsgaard og Marie Lommer Bagger. De er ved at gøre væskeregnskaber op. Sengeafsnittets patienter lider af mave-tarm-sygdomme og har svært ved at optage føde. Så det er vigtigt at vide, hvad der kommer ind, og hvad der kommer ud. Væskeregnskaber er omstændeligt arbejde og noget, sygeplejerskerne ofte kun har tid til om natten. Det ville være meget nemmere, hvis toilettet målte det selv. Louise Bangsgaard og Marie Lommer Bagger kigger på hinanden. Uden for vinduet er storbyen ved at vågne. De to sygeplejersker har fået en genial idé.
Hvad var udfordringen?
"At man aldrig kan vide, om ens projekt lykkes."
Hvad var det sværeste?
"Det var, da skæringsdatoen kom, hvor vi skulle vælge, om vi ville tilbage til afdelingen eller fortsat arbejde med projektet. Vi valgte forskelligt."
Hvad er I stolte af?
"At vi turde. Vi greb chancen, var entusiastiske og kørte på."
10 år er gået, siden sygeplejerskekollegerne fik idéen til et intelligent toilet. Og for halvandet år siden begyndte de at føre den ud i livet. "Measurelet", der opgør mængden af patientens afføring og urin og sender dataene videre til patientens journal. Et sådant toilet vil spare sygeplejerskerne for en masse tid, og patienterne vil få mere værdighed. Toilettet er endnu ikke sat i produktion, men der arbejdes på en prototype.
Fra sygeplejersker til direktører
I dag arbejder Marie Lommer Bagger og Louise Bangsgaard ikke længere sammen om projektet. Men Louise Bangsgaard er i dagens anledning mødt ind på Marie Lommer Baggers kontor i en futuristisk containerbygning på DTU. De to skal fortælle om de udfordringer, der fulgte i kølvandet på deres idé, og som endte med at skille deres veje.
Sidste år deltog Marie Lommer Bagger, klinisk underviser, og Louise Bangsgaard, klinisk sygeplejespecialist, i Region Hovedstadens Idékonkurrence med idéen om Measurelet. De blev én af konkurrencens tre vindere og fik dermed lov til at tage orlov fra Gastroenterologisk Klinik på Rigshospitalet, så de kunne arbejde med deres idé i en projektperiode på fem måneder.
De to sygeplejersker brugte bl.a. de første måneder på at undersøge, om der var andre specialer, der målte væskeregnskaber, og om der dermed var et rentabelt marked for Measurelet. Og ikke mindst på at starte deres eget firma og udvikle en simpel prototype af toilettet.
"Det var alt eller intet. Da vi stiftede firmaet, havde jeg lige et døgn med koldsved. Vi sad pludselig som direktører og havde ansvar for alt. Det var grænseoverskridende," siger Louise Bangsgaard.
Erfaring med ukendt land
Omvæltningen fra sygeplejerske i hvid kittel til direktør i eget firma var stor. Men netop erfaringerne fra arbejdet som sygeplejerske viste sig at være en stor fordel for Louise Bangsgaard og Marie Lommer Bagger.
"Folk, vi møder på vores vej, kan godt finde på at spørge "Hold da op, er det ikke svært at gå fra sygeplejerske til iværksætter?"" griner Marie Lommer Bagger.
- Tro på din idé, uanset hvor tosset den er.
- Fortæl dine kolleger om idéen. Som kliniker i en presset hverdag kan det være svært at tage en flyvsk idé alvorligt, men lad dig ikke slå ud. Der vil altid være kolleger, som har tid til at lytte.
- Netværk. Tag initiativ og mød folk. Der er man godt kørende som sygeplejerske.
Men det er det ikke, forklarer hun. For som sygeplejerske er man løsningsorienteret og har nemt ved at indgå i relationer. Og så har man erfaringer med at navigere i ukendt land.
"Når vi mødte ind på Gastroenterologisk Klinik, så var det selvfølgelig til en veldefineret arbejdsopgave, nemlig at pleje patienterne. Men man ved faktisk aldrig helt, hvad der sker. Man bliver tit udfordret med opgaver, man ikke aner, hvordan skal løses. Men dem får man alligevel løst inden for sin ottetimers vagt. Den kompetence har vi benyttet os af fuldt ud i det her projekt," siger Marie Lommer Bagger og tilføjer:
"Og så er vi som sygeplejersker vant til at motivere syge patienter til f.eks. at stå ud af sengen. Den evne er brugbar som iværksætter, for der skal man i den grad også virke overbevisende f.eks. over for investorer."
Skillevejen
Efter fem måneders intensivt arbejde med at få idé gjort til virkelighed stod de to sygeplejersker ved en skillevej. Projektperioden, og dermed deres orlov, var slut. Hvad skulle de nu?
"Det var et sort eller hvidt valg, og dér viste det sig, at vi var forskellige, for jeg valgte at fortsætte med projektet. Jeg kan godt lide at være min egen projektleder og stå på lidt usikker grund," siger Marie Lommer Bagger.
For Louise Bangsgaard kaldte den hvide kittel og det kliniknære arbejde på Gastroenterologisk Klinik.
"Jeg valgte at gå tilbage til arbejdet som klinisk sygeplejespecialist. Jeg vidste, at jeg hørte til tæt på patienterne. Det er ikke mig at være selvstændig iværksætter. Jeg hører hjemme i den hvide kittel," siger hun. Derfor overdrog hun det meste af sin andel af firmaet til Marie Lommer Bagger.
Selvom hun og Marie Lommer Bagger valgte at gå hver sin vej, krydser de begge fingre for, at det intelligente toilet en dag vil være fast inventar på de hospitalsafdelinger, der foretager væskeregnskaber.
"Det har været så sjovt. Men jeg har aldrig været så følelsesmæssigt udfordret, som før jeg gik i gang med det her. Ikke engang da jeg oplevede mit første dødsfald på afdelingen, for der var jeg beskyttet af min kittel og ansættelsesforhold. Det er man bare ikke som selvstændig iværksætter. Man skal eddermame være robust. For man får meget modstand og mange nejer," siger Marie Lommer Bagger.
"Men det er godt nok det værd."