Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Telemedicin blot ét af mange KOL-tilbud

Telemedicin. Mange kommuner og hospitaler benytter sig allerede af telemedicin. Et af dem er Regionshospitalet Horsens, men udviklingssygeplejerske Karen Bagger Ersgard påpeger, at der er en bred vifte af andre tilbud til borgere med KOL

Sygeplejersken 2018 nr. 2, s. 53

Af:

Diana Mammen, journalist

Telemedicin bliver allerede brugt mange steder i landet. Midtjylland er et af dem. Karen Bagger Ersgard, udviklingssygeplejerske på medicinsk afdeling på Regionshospitalet Horsens, fortæller, at der er brug for tilbud til borgere med KOL. Men det kan også være andet end telemedicin.

"Både internationale og nationale studier viser, at rigtig mange patienter med KOL bliver genindlagt, så spørgsmålet er, hvilke udskrivelsesinterventioner der kan forebygge nogle af genindlæggelserne. Der er ikke et entydigt svar, men det hjælper at gøre en systematisk indsats. Det kan både være koordinering af udskrivelsen, telefonopkald fra kliniske specialister efter udskrivelsen, hjemmebesøg eller telemedicin," siger hun.

I Horsens tilbyder man en række behandlingstilbud til de borgere, der stadig har brug for opfølgning efter udskrivelse, bl.a. opfølgning i lungeambulatorium, som er rehabilitering i enten kommunalt eller hospitalsregi, iltbehandling, følg-hjem-funktion og selvfølgelig telemedicinske konsultationer.

Telemedicin til de rigtige

Der bliver set på den enkelte borgers behov, og ud fra det vurderer man, om det er telemedicin, rehabilitering eller et tredje tilbud, der er brug for.

"Vi tror ikke, at telemedicin er den eneste og rigtige løsning for alle KOL-patienter. Derfor indgår telemedicinske ydelser som en del af den brede vifte af tilbud, vi har til KOL-patienter i hospitalsregi, og kommunen har en række tilbud i kommunalt regi," siger Karen Bagger Ersgard og fortæller, at de har gode erfaringer med telemedicin til de rigtige patienter på de rigtige tidspunkter, når fokus er på at understøtte patienten i mestring af at leve med en kronisk sygdom.

Fremtiden byder på telemedicin

Fra Dansk Sygeplejeråd understreger 1.-næstformand Anni Pilgaard vigtigheden af, at telemedicin bliver anvendt rigtigt:

"Der er efterhånden mange sygeplejersker, der anvender telemedicin i forskellige arenaer. Det betyder, at det er en praksis, som vi bliver nødt til at forholde os til og anvende, der hvor det giver mening. Men det må aldrig blive et krav, at man skal modtage telemedicinsk behandling, for det er ikke alle, der ønsker det eller er i stand til det," siger Anni Pilgaard og tilføjer, at det kan være et vigtigt supplement og alternativ til konventionel behandling.

Fælles løsning

I den kommende tid bliver der taget beslutninger om, hvilken telemedicinsk løsning der skal udbredes til hele landet – også på Regionshospitalet Horsens. Her har man siden 2010 brugt telemedicin ved hjælp af sit eget system, og det fortsætter man med, indtil man skal underlægge sig de landsdækkende retningslinjer, siger Karen Bagger Ersgard.

Nyt digitalt vejnet

For en fælles infrastruktur findes ikke endnu, fortæller Mette Harbo, digitaliseringschef i Københavns Kommune og kommunal formand for FUT, Fælles Udbud af Telemedicin. Man kan sammenligne den kommende fælles telemedicinske infrastruktur med et motorvejsnet. Infrastrukturen forbinder parterne i et behandlingsforløb af en borger med KOL. Det er infrastrukturen, der skal sikre, at data kan deles og kommunikation kan foregå mellem alle landets kommuner, hospitaler og borgere.

Kræver nye kompetencer

"Mange kommuner bruger i forvejen telemedicin og har deres egne infrastrukturer, som bruges lokalt. Når der kommer en fælles løsning, så kan kommunerne vælge enten at genbruge dele af det system, de bruger i forvejen, og som de selv og borgerne kender, eller de kan vælge at udskifte det til det nye, som er teknisk up to date og moderne," siger Mette Harbo og fortæller, at den fælles løsning forventes at blive udbredt til hele landet i midten af 2019.