Hørt: "Vi vil ikke lægge os fladt ned"
Fem minutter i tolv. Sygeplejersker landet rundt holder vejret, mens de håber på et forlig i OK18. Men mens man venter, skal man ytre sin holdning, mener Cecilie Lindegaard.
Fem minutter i tolv. Sygeplejersker landet rundt holder vejret, mens de håber på et forlig i OK18. Men mens man venter, skal man ytre sin holdning, mener Cecilie Lindegaard.
”Jeg kan først og fremmest godt lide skæve eksistenser. Dertil kommer, at jeg arbejder i et F-ACT team, som er en helt særlig metode til at arbejde med svært psykisk syge på. Jeg kan godt lide selvstændigheden og det tværfaglige aspekt, hvor man både arbejder med kommuner, læger og de andre sygeplejersker i teamet.”
At være sygeplejerske i dag kræver kreativitet og vedholdenhed. Det ved Bente Sørensen, der i løbet af 40 år har oplevet, hvordan faget har givet hende og kollegerne en fandenivoldskhed.
På sin første arbejdsdag som sygeplejeelev for 55 år siden fik Didde Kock Hansens møde med en døende patient betydning for resten af hendes lange sygeplejeliv.
De fleste husker det første møde med døden. For den studerende er det korte forløb hos en døende kvinde en rejse fra angst til tryghed i samvær med kvinden og hendes voksne datter.
Telefonerne gløder på AMK-vagtcentralen i Aalborg. Her hjælper Anne Lyndorff borgere, der har tastet 112, fordi der er opstået akut sygdom, sket en ulykke eller noget helt tredje. Denne uforudsigelige del af jobbet er med til at gøre det ekstra spændende.
OK18. Tilbuddet om en lønstigning til de offentligt ansatte på 6,7 pct. er langt fra regeringens egen prognose for lønudviklingen for de privatansatte. Den lyder på 8,6 pct. lønstigning – ligesom de offentligt ansatte stiller krav om.
Skylder sygeplejersker, politibetjente, præster og alle de andre 750.000 offentligt ansatte statskassen penge? Og skal de holde igen med krav om lønstigninger i en overenskomstaftale? Det mener forhandlingsleder for staten, Sophie Løhde (V). En fælles fagbevægelse har indgået en historisk solidaritetspagt, der skal få hende på bedre tanker. Sygeplejerskens redaktion har stillet otte offentligt ansatte spørgsmålet: "Hvilken forskel gør du?" Læs deres svar i artiklen.
”Da jeg cykler ind til Radio24syv for at fortælle om, hvad der er sket med overenskomstforhandlingerne, er det bidende koldt, og jeg tænker, at det også vejrmæssigt har været en sindssyg uge. En uge, hvor vinteren har lagt Danmark ned.” Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd, fortæller om ugen, hvor overenskomstforhandlingerne for samtlige offentligt ansatte brød endeligt sammen.
For syv år siden skete der en markant ændring i måden at tænke overenskomstforhandlinger på, da løn og arbejdsvilkår blev et område, hvor arbejdsgiverne kan finde besparelser i den offentlige sektor. Det presser Den Danske Model, mener forskere.
Selv om det kan være dyrt og hårdt at strejke, er der ingen vej udenom, mener både arbejdsmarkedsforskere og sygeplejersker. For strejke er nødret, når presset på løn og arbejdsvilkår bliver for stort.
Døden på et plejehjem kan foregå værdigt og være ledsaget af smukke ritualer. Kommentar til Eftertanken ”Nu er det nok” i Fag&Forskning nr. 1/2018.
I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes følgende bøger: "Telerehabilitering", "Hvad er sex?", "100 myter om graviditet og fødsel" samt "Sår og sårbehandling".
Årets Borgerinddragende Initiativ. For tredje gang uddeler Danske Regioner en pris for Årets Borgerinddragende Initiativ. I år med fokus på særligt sårbare patienter, og nomineringerne er væltet ind.
Arbejdspres. Hver syvende nyuddannede sygeplejerske bliver syg af at gå på arbejde, men også garvede sygeplejersker bukker under for konstante krav om omstillingsparathed og effektivitet i sundhedsvæsenet. En af dem er Ina Ottesen, som varetog en funktion, der i dag er fordelt på tre mennesker.
https://dsr.dk/fag-og-udvikling/sygeplejersken/fagbladet-sygeplejersken/sygeplejersken-argang-2018-nr-4