Sygeplejersken
"Vi prøver at sælge vores område bedre"
Dagkirurgien har nu også svært ved at tiltrække anæstesisygeplejersker. På Aarhus Universitetshospital gør man derfor en dyd ud af stillingsopslagene, fortæller chefsygeplejerske Inge Lauridsen.
Sygeplejersken 2022 nr. 10, s. 54-55
Af:
Laura Elisabeth Lind, journalist
Der bliver kræset for stillingsopslag, skruet op for den faglige udvikling og ned for de praktiske opgaver.
For lige nu er der tre vakante stillinger i dagkirurgien plus et par stykker i børnekirurgien. Og det er ikke operationssygeplejersker, men anæstesisygeplejersker, der mangler her i Aarhus. Så afdelingsledelsen sætter nu ind med en række initiativer, der skal få flere anæstesisygeplejersker til afdelingen:
“I det dagkirurgiske område forsøger vi at sætte ind ved at sælge vores område bedre. Som noget nyt har vi lavet et fælles stillingsopslag for dagkirurgien, hvor vi gør mere ud af at fortælle, hvor varierede anæstesiologiske opgaver vi rent faktisk kan tilbyde på området,” siger Inge Lauridsen og tilføjer:
“Udbuddet af anæstesisygeplejersker er lille i Region Midtjylland. Vi mister for tiden ca. 10 pct. af dem, vi uddanner på hospitalet, til andre hospitaler eller det private. Vi har derfor også øget uddannelseskapaciteten på Aarhus Universitetshospital sidste år og i år.”
Fagligt niveau udfordres
Mens en del operationssygeplejersker siver fra afdelinger med skiftende vagter og weekendarbejde her til dagkirurgien, hvor arbejdstiderne for mange passer bedre med familielivet, ser det anderledes ud med anæstesisygeplejersker. De vil også have tillokkende arbejdstider. Men de ønsker også noget andet:
“Som sygeplejerske i det dagkirurgiske område arbejder man typisk i dagvagter mandag til fredag. Det er attraktivt for mange. Men man har samtidig også de mere ukomplicerede patienter med mere simple anæstesier. For de skal kunne komme hjem samme dag igen. En del anæstesisygeplejersker er derfor bekymrede for, at det går ud over deres faglige niveau at være her hos os,” forklarer Inge Lauridsen.
Men området har de sidste år udviklet sig. Og erfaring har vist, at det sagtens kan lade sig gøre med de mere komplicerede bedøvelser og operationer her i dagkirurgien. Det kan f.eks. være patienter med ekstrem svær overvægt, KOL eller en kompliceret hjertesygdom, som derfor tilhører de højere patientkategorier ASA 3 og 4 med de mere komplicerede bedøvelser og operationer. Der er derfor kommet flere og flere udfordringer på operationsgangen:
“Vi bedøver i dag også patienter i ASA-klasser højere end 1 og 2, og det er mange anæstesisygeplejersker måske ikke opmærksomme på. Men det kan lade sig gøre i et tæt tværfagligt samarbejde mellem anæstesilæge og anæstesisygeplejerske. Så som noget helt nyt vil vi gerne fremhæve det i vores opslag for at signalere, at der sagtens kan være faglige og spændende udfordringer i dagkirurgien.”
“Vi kan ikke hekse”
Som situationen er nu, er det vanskeligt at få vagtplanen til at hænge sammen, og i sidste ende kan det betyde længere ventetider på operationer, der også indimellem bliver aflyst.
“Vi kan ikke få vikarer, ligesom vi heller ikke kan låne fra andre afdelinger, da der ikke er tradition for, at man i hverdagen går på tværs af afdelinger på Aarhus Universitetshospital. Og vi kan ikke hekse. Så vi arbejder med kompetenceudvikling, faglig udvikling og arbejdsmiljø,” fortæller Inge Lauridsen.
Afdelingen har netop søsat et nyt projekt om udvikling. Det skal gerne bone positivt ud på antallet af anæstesisygeplejersker på operationsgangen:
“Vi tager forskellige faglige emner op. F.eks. har vi for tiden fokus på, at anæstesisygeplejersker monitorerer patientens søvndybde, så man kan give mindre medicin, og patienten kan komme hurtigere hjem – ligesom vi forhåbentlig forebygger delir,” siger hun og fortsætter:
“Og så har vi arbejdet på at fjerne nogle af de løse opgaver omkring anæstesien. Vi har f.eks. i en prøveordning fået serviceassistenter til at skifte maske, bakteriefilter og ventilationspose på anæstesiapparaturet og ordne andre småopgaver, der kan fylde meget. Så skal anæstesisygeplejerskerne ikke bruge deres tid på det.”
Læs også i samme tema: