Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Halvt så mange ansøgere

På neonatalafdelingen ved Sjællands Universitetshospital, Roskilde bliver der længere og længere mellem ansøgere med erfaring i bagagen, ligesom færre sygeplejersker søger job på afdelingen.

Sygeplejersken 2022 nr. 10, s. 50-51

Af:

Laura Elisabeth Lind, journalist

sy10-2022_mangeltema_oploeft_anitapedersensp162149f

Det er populært blandt sygeplejersker at arbejde med for tidligt fødte spædbørn på landets neonatalafdelinger. Eller sådan var det i hvert fald førhen. For nu om dage er det også blevet vanskeligere at rekruttere sygeplejersker til det speciale. Det erfarer chefsygeplejerske Anita Pedersen fra Pædiatrisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital, Roskilde. 

“Historisk set har det længe været attraktivt at arbejde med forældre/barn-relationen og den komplicerede sygepleje, der knytter sig til arbejdet med både for tidligt fødte og mature børn. Men det er blevet vanskeligere at rekruttere sygeplejersker. Hos os er ansøgerfeltet ikke så stort som tidligere, og erfaringsniveauet blandt de sygeplejersker, der søger, er heller ikke lige så højt længere,” siger Anita Pedersen.

For fem-syv år siden var der typisk otte-ti ansøgere til en fast stilling her i Roskilde. Det seneste år er det antal mere end halveret, og de sidste par gange har der været mellem tre og fem ansøgere til de faste stillinger. Når det handler om vikariater, er der endnu færre:

“Det er sværere at rekruttere til end til de faste stillinger. Og det giver nogle udfordringer i den anden ende, for ofte starter folk i et vikariat, og så kan det måske blive til en fastansættelse.”

“Vi løser det selv”

På afdelingen er der pt. ingen vakante stillinger, og normalt bliver alle ledige stillinger hurtigt besat igen. Men i efteråret 2021 lige efter sygeplejestrejken og en hård coronatid kom der fire opsigelser i rap. Og i nogle måneder hen over jul og nytår var der vakante stillinger, indtil de alle blev besat i februar.

 “Vi fik kun én ansøger til et vikariat. Og så havde vi omkring tre-fem ansøgere til hver af de faste stillinger, men et par ansøgere trak sig igen, da de blev bekendt med vagttyngden. Vi endte med at ansætte tidligere studerende, som dog først blev færdige med studiet til februar, og derfor havde vi vakante stillinger,” fortæller Anita Pedersen. 

I tiden med vakante stillinger skruede afdelingen selv en model sammen for at løse udfordringen:

 “Vi har tidligere forsøgt at bruge vikarbureauet her i Region Sjælland, men vi har måttet erkende, at de ikke har de specialiserede kompetencer, vi har brug for. Så vi har fundet ud af, at vi selv må løse det,” siger Anita Pedersen og fortsætter:

“Vi har en del tidligere ansatte, som vi kontakter ved sygdom og lignende, f.eks. dem, der er stoppet for at læse videre til sundhedsplejerske. Vi har også nogle supergode 6. semesterstuderende, som har været her i deres afsluttende praktik. De er så på vagt med erfarne sygeplejersker. Desuden har det faste afdelingspersonale og personale fra sengeafsnittet for 0-18-årige budt ind på ekstravagterne.”

For at fastholde de nyansatte er afdelingen netop begyndt at lave en video-velkomsthilsen inden jobstart.

“Den sidst tilkomne fik en video tilsendt. Her præsenterede vi os fra afdelingsledelsen, hendes mentor sagde hej og velkommen, og et par kolleger fra afdelingen var også med. Det er en del af et onboarding-koncept, vi har på hospitalet. Hvis man lander godt, så peger meget på, at man bliver længere. Og vi vil gerne fastholde sygeplejerskerne. Og det er måske endnu mere vigtigt nu, hvor det er blevet vanskeligere at rekruttere,” siger Anita Pedersen.

Nyuddannede med nye perspektiver

Afdelingen i Roskilde er et semi-intensivt afsnit, som ikke tager børn, der bliver født før uge 28 eller børn, der har brug for at komme i respirator. Men der er stadig meget kompliceret sygepleje forbundet med specialet. Så der er brug for erfarent personale i en tid, hvor der er længere og længere mellem ansøgere med erfaring fra andre neonatalafdelinger og børneafdelinger. Alligevel vælger Anita Pedersen at se glasset som halvt fyldt.

“Heldigvis har vi en stor gruppe meget erfarne sygeplejersker, som har været i specialet i en lang årrække. Så vi har gode muligheder for at lære nyuddannede op,” siger hun.

Ud af de 25 sygeplejersker på afdelingen har 12 sygeplejersker mere end 15 års erfaring, og fem sygeplejersker har fem-ti års erfaring. Og det er ifølge Anita Pedersen en stor fordel, når nu situationen er, som den er.

“For mange år tilbage blev man ikke ansat på en neonatalafdeling som nyuddannet. Det gør man nu. Spørger du mig, så giver det god mening her hos os. De supererfarne sygeplejersker kan sagtens rumme at lære nye op i specialet. Og det giver en god dynamik både at have yngre nyuddannede og erfarne sygeplejersker. Det giver forskellige perspektiver på de situationer, vi står i. De unge nye er vant til at tænke meget mere evidensbaseret og er meget ivrige efter at være med i udviklingsprojekter,” siger

Anita Pedersen og tilføjer:

“Men det er selvfølgelig en afvejning af, hvor man står personalemæssigt. Hvis en masse af afdelingens erfarne sygeplejersker pludselig skal noget andet og siger op, så ser det anderledes ud.”

Læs også i samme tema: