Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Investerer i nyuddannede

På det lille hjerteintensive afsnit 2143 på Rigshospitalet har de også svært ved at rekruttere sygeplejersker. Derfor bliver der nu oprettet introstillinger til nyuddannede, introduceret fleksible mødetider, og så er det nu muligt for jobansøgere at komme et smut forbi afsnittet på 14. etage.

Sygeplejersken 2022 nr. 10, s. 55-56

Af:

Laura Elisabeth Lind, journalist

sy10-2022_mangeltema_oploeft_evaanderlosp163737f_0

“Vi tilbyder den unikke mulighed, at man kan følge en sygeplejerske en dag i afdelingen, hvis man vil opleve stemningen, inden man søger.”

Sådan lyder ordene fremhævet med fed øverst i stillingsannoncen til et job som sygeplejerske på Rigshospitalets hjerteintensive afsnit. Den eneste afdeling af slagsen i landet kan ansøgerne også læse, ligesom de kan se en video fra hverdagen på afdelingen og læse rosende ord om jobbet fra potentielt kommende kolleger. Kun få punkter handler om, hvad afdelingen søger fra den kommende sygeplejerske.

“Vi har en del nyuddannede, der søger. Normalt ansætter vi ellers kun folk med et par års erfaring. Men nu tager vi dem alle ind til samtale,” siger Eva Anderlo, afdelingssygeplejerske på det lille afsnit med ni senge og 46 sygeplejersker.

Men det holder hårdt at blive kastet ud i en hjerteintensiv afdeling som helt nyuddannet uden erfaring. Derfor har afdelingen taget et nyt initiativ og lagt en slagplan.

Lang intro og karrierefokus

En stor del af planen går ud på at etablere introstillinger til nyuddannede, der får et halvt års oplæring. Først fire uger i afsnittet, så otte uger på en kardiologisk sengeafdeling og til sidst 12 uger på det hjerteintensive afsnit. Stillingerne er en del af normeringen på 48,4 fuldtidsstillinger.

“Den første er lige ansat i en introstilling. Vi håber, at det klæder dem på til, at de ikke får det praksischok, som mange nyuddannede ellers får, når de starter på en intensiv afdeling. Det er en måde at favne dem, hvor vi samtidig investerer i dem, uden at de knækker nakken. Vi skal ikke bidrage til, at flere sygeplejersker forlader vores fag,” siger Eva Anderlo og tilføjer:

“Vi håber så, at de også investerer i os som loyale medarbejdere, der har lyst til at udvikle sig her i afsnittet.”

Hun understreger, at der af samme grund løbende vil være fokus på de nyes karriereveje. For som hun siger, så vil de unge generationer i dag mere end tidligere: 

“Her må vi forsøge at fodre dem med det, de har lyst til. Nogle har måske lyst til at blive akademisk klogere og tage en overbygning. Det skal de støttes i - på en måde, hvor de så kan bruges her i hjertecentret.”

Skræddersyede arbejdstider

Afsnittet rummer patienter, der f.eks. har overlevet hjertestop og stadig er i medicinsk koma, har akut hjertesvigt eller har fået en stor blodprop i hjertet. De skal passes døgnets 24 timer, så der er mange skiftende vagter. Men et nyt initiativ skal imødekomme sygeplejerskernes ønske om mere fleksible arbejdstider.

“Hvis man f.eks. kommer langvejs fra og skal bruge en time til og fra arbejde, kan det give god mening med 12 timers vagter, også på hverdage. Det giver flere fridage. Som noget nyt kan det nu lade sig gøre i hverdage også,” siger Eva Anderlo.

Næsten i mål

Mange erfarne sygeplejersker har i coronatiden søgt væk fra de vagttunge afdelinger. Og for et halvt år siden, da Eva Anderlo begyndte i stillingen som afdelingssygeplejerske, var der ni vakante stillinger. Det har været svært at få stillingerne besat igen - særligt svært er det at støve sygeplejersker med rette erfaring op.

Men muligheden for at suge viden til sig og tage en specialuddannelse er tillokkende, og derfor er der også indimellem en sygeplejerske med relevant erfaring i bunken med ansøgninger. Alligevel går det stadig op ad bakke med rekrutteringen. Sidste måned måtte den nye opdaterede stillingsannonce med præsentationsvideo og det hele slås op to gange:

“Vi har stadig et par vakante stillinger. Men vi har nu fået flere ansøgere, og her til sommer bliver en del sygeplejersker færdige med deres uddannelse, så der håber jeg, at vi kan ansætte flere.” 

Læs også i samme tema: