Aktuelt
Fra valgkamp til lønkamp
Sygeplejerskernes løn var blandt de hotteste emner i valgkampen, og der blev lovet flere lønkroner til velfærdsområderne. Men ikke så meget, som sygeplejerskerne ønsker, og efter valget kan Dansk Sygeplejeråd blive nødt til at give køb på, at alle får lige meget, mener sundhedsøkonom og analytiker.
Nyvalg og genvalg til næstforpersoner
Den nye politisk ledelse i Dansk Sygeplejeråd består nu af formand Grete Christensen, nyvalgte næstforperson Harun Demirtas og genvalgte næstforkvinde Dorthe Boe Danbjørg.
Bedre patientsikkerhed i fængslerne
65 sundhedsfaglige tilsyn fra 2019 til 2022 viser en markant forbedring af patientsikkerheden i landets fængsler og arresthuse. Især den nye sundhedsfaglige ledelse gør en forskel, fortæller oversygeplejerske Camilla Lund Hansen.
Sygeplejestuderende hyldes for heltedåd
Under en vagt i hjemmeplejen i juni 2021 reddede den 21-årige sygeplejestuderende Emma Lassen en ældre kvinde ud af sin brændende lejlighed. For det blev hun for nylig udråbt til hverdagshelt.
Nul hospitalserhvervede infektioner er urealistisk
Det er realistisk at kunne forebygge 55-70 pct. af alle hospitalserhvervede infektioner.
Opgaver kan løses bedre jævnt over døgnet
Klog på UTH: Dysfagi - Manglende dokumentation kan skade patienter
Hvis informationer om, at en patient har dysfagi, ikke bliver videregivet til alle instanser i forbindelse med overgang fra en sektor til en anden, er der risiko for patientens helbred.
Kandidatuddannelsen i sygepleje videreføres i Roskilde
Kandidatuddannelsen i sygepleje flytter fra Aarhus Universitet i Emdrup til Roskilde Universitet. Modstandere af flytningen frygter for uddannelsens kvalitet. ”Uddannelsen videreføres, som den er,” fastslår dekanen for Teknologi og Sundhed på Roskilde Universitet.
Hvem skal have Florence Nightingale-medaljen?
Sygeplejersken, som kan modtage medaljen, skal have udvist exceptionelt mod og opofrelse i konflikt- og katastrofeområder eller have udført pionerarbejde inden for offentlig sundhed.
Klinik for familiesamtaler aflaster pårørende
Tema: Forskningsformidling
Internationale forlag tjener stort på dansk forskning
Formidling af sundhedsvidenskabelig forskning har udviklet sig til en international milliard-industri, som koster danske skatteborgere, fonde og forskere dyrt i både tid og penge.
Ikke al viden når ud til sygeplejerskerne
Trods licensaftaler med videnskabelige forlag i regi af universiteter og regioner, oplever sygeplejersker på hospitaler at støde på artikler bag betalingsmur. Det kan forsinke, at ny viden kommer patienterne til gavn – i værste fald bliver den viden aldrig tilgængelig.
Høj impact factor vigtig for karrieren
Alle forskere ønsker, at deres forskning bliver set og implementeret, og vil derfor gerne publicere i anerkendte tidsskrifter med stor journal impact factor. Det er også vigtigt for karrieren, hvilket øger konkurrencen om spalteplads og tidsskrifternes magt.
Rovtidsskrifter kan skade forskningen
Udsigten til stor profit har skabt en underskov af tvivlsomme tidsskrifter, som kontakter forskere med lukrative tilbud om at publicere hos dem.
Oprøret ulmer så småt
Den videnskabelige publikationsbranche er magtfuld med en lang og stolt tradition bag sig. Der er dog flere initiativer i gang, som måske kan forandre spillereglerne over tid.
DSR: Der er brug for forandring
Dansk Sygeplejeråds nye udspil ”Forskning i sygepleje – en investering for livet” berører mange af de problemstillinger, som er beskrevet på de forrige sider. Det fortæller Dorthe Boe Danbjørg, 2. næstforkvinde i Dansk Sygeplejeråd, der her kommenterer nogle af problemstillingerne.
Elsevier: "Vi er afhængige af hinanden"
Mange af de kritikpunkter, der rejses på de forrige sider, er ikke nye for Andrew Davis, vicepræsident for kommunikation hos forlaget Elsevier, som sidder på 18 pct. af det globale marked. Vi vender de vigtigste punker med Andrew Davis her: