Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Unimaten tager min tid

På Sydvestjysk Sygehus Esbjerg er der kun to uniformsautomater på hele hospitalet. Derfor står sygeplejerske Michelle Henriette Johnsen dagligt i kø, inden hun kan klæde om og møde på arbejde. Det er tid, der bør kompenseres for, mener hun.

Sygeplejersken 2022 nr. 4, s. 54-55

Af:

Helle Lindberg, Journalist

sy-2022-4-michelleesbjerg_0

Jeg skal stå klar på min afdeling kl. 7, men på det tidspunkt har jeg allerede brugt mellem 15 og 20 minutter på at hente min uniform og klæde om. Det er tid, som jeg ikke får igen – og som jeg ikke får noget for,” siger Michelle Henriette Johnsen.

Hun er sygeplejerske på Fælles Akutmodtagelse FAM på Sydvestjysk Sygehus Esbjerg – et mindre hospital, hvor der ikke er lige så lange gåafstande som på et stort supersygehus. 

Alligevel oplever Michelle Henriette Johnsen, at hun som regel skal bruge mere end et kvarter på at hente eller aflevere uniform og klæde om i hver ende af sine vagter.

”Sådan har det altid været, så til at starte med spekulerede jeg faktisk ikke over det. På et tidspunkt kom jeg til at snakke med min kæreste om det. Han er murer og kan klæde om hjemmefra, så de dage, hvor vi skal møde samme tid, kører jeg konsekvent hjemmefra 15 til 20 minutter før ham,” siger Michelle Henriette Johnsen.

Jo mere hun har tænkt over problematikken, des mere utilfreds er hun blevet med vilkårene for omklædning.

”Jeg synes, det er for dårligt. Vi får i forvejen for lidt i løn, og når du lægger omklædning i fritiden oven i dét, så bliver vi virkelig snydt. Det er ikke fair,” siger hun.

Der er næsten altid kø

På Sydvestjysk Sygehus Esbjerg skal sygeplejerskerne trække deres uniformer i såkaldte unimater – uniformsautomater, der udleverer ét sæt tøj per gang. Imidlertid er der kun to automater på hele sygehuset, hvilket ofte giver anledning til problemer.

”Når jeg f.eks. møder ind kl. 7, så skal jeg hente uniform på samme tid som alle de andre sygeplejersker, der møder ind på samme tid som mig. Det betyder, at der næsten altid er kø, og automaterne er ikke vildt hurtige, så du kan snildt ende med at stå og vente i 10-15 minutter på at kunne trække en uniform,” fortæller Michelle Henriette Johnsen.

Hun mener derfor, at sygeplejerskerne bør kompenseres for deres tid.

”Hos os går vi f.eks. højt op i, at det skal skrives på, når vi har overarbejde. Derfor synes jeg, det er forkert, at vi ikke også kompenseres for omklædningstiden. Det er jo et krav fra arbejdsgiver, at vi skal være omklædte, når vagten starter,” siger Michelle Henriette Johnsen.

Størrelsen på kompensationen er dog mindre vigtig, siger hun. For Michelle Henriette Johnsen handler det mere om princippet i, at hun som sygeplejerske igen bliver bedt om at skulle strække sig ekstra langt.

”Det er måske især noget, mange er blevet opmærksomme på her efter konflikten. Jeg vil personligt ikke længere give mere af min tid, end jeg er ansat til. Nok er nok,” siger hun. 

Svar fra direktør for Sydvestjysk Sygehus Per Busk:

”Vi finder det naturligvis ikke rimeligt, hvis sygeplejerskerne bruger for meget tid på at kunne møde omklædt. Vi håber også, at medarbejderne – hvis de oplever problemer – vil gå til deres ledelse, så vi hurtigst muligt kan få behandlet sagen.”
Per Busk tilføjer:

”Når det er sagt, så kan vi ikke genkende billedet af, at det skulle tage en halv time eller mere om dagen at trække et sæt tøj og aflevere det igen ved vagtens afslutning. Generelt oplever vi ikke kø ved Unimaten, hvilket stikprøver også viser. Der kan dog være dage, hvor Unimaten er ramt af tekniske problemer.”