Det er uacceptabelt

Omklædningstiden er en problematik, som Dansk Sygeplejeråd bliver nødt til at tage hånd om. Det mener kredsformand i DSR Kreds Midtjylland Anja Laursen. Hun opfordrer samtidig til, at man forsøger at løse problemerne lokalt.
Foto: Mikkel Berg Pedersen

Det er uacceptabelt, at sygeplejersker skal bruge store dele af deres fritid på at kunne møde omklædt på arbejde. 

Så kontant er meldingen fra kredsformand i DSR Kreds Midtjylland Anja Laursen. Hun forstår godt, at flere sygeplejersker er utilfredse med at skulle bruge halve eller hele timer af deres egen tid på at hente uniformer og klæde om, hver gang de skal gå til eller fra en vagt.

Anja Laursen Kredsformand, Midtjylland
Anja Laursen Kredsformand i Midtjylland
Foto: DSR

”Det er en problematik, som vi ganske enkelt bliver nødt til at tage hånd om – også lokalt. Vi har før haft det oppe at vende i Kreds Midt, hvor vi har forsøgt at løse problemerne, men jeg ved også, at det ikke er blevet løst tilfredsstillende for alle,” siger Anja Laursen.

Hun henviser til, at omklædningstiden er et generelt problem, som mange sygeplejersker oplever. Det er især blevet synligt efter opførelsen af det store supersygehus i Skejby, hvor gåafstandene til omklædning og depotrum kan være ekstra lange.

”På Aarhus Universitetshospital AUH har FTR’er og TR’erne arbejdet hårdt på at finde løsninger, men desværre uden tilfredsstillende resultat for alle. Derfor vil kredsen nu tage problematikken med videre til Regions-MEDudvalget RMU, som er det øverste udvalg i Region Midt,” siger Anja Laursen. 
 

Det er arbejdsgivers ansvar

Formanden i Kreds Midtjylland slår fast, at det er vigtigt at tage kampen om omklædningen – ikke kun for sygeplejerskerne på Aarhus Universitetshospital, men også for sygeplejersker alle andre steder.

”Der bliver  allerede opført flere supersygehuse rundt omkring, så vi bliver nødt til at gøre noget for at sikre, at det ikke også bliver en udfordring andre steder, og at der bliver fundet nogle håndterbare løsninger på de hospitaler, hvor problemet allerede eksisterer,” siger Anja Laursen.

Hun peger samtidig på, at ansvaret for at sikre ordentlige omklædningsforhold først og fremmest ligger hos arbejdsgiveren. Derfor er det også i samarbejde med arbejdsgiverne, at løsningerne skal findes.

”Jeg har forståelse for, at det er et komplekst problem, da omklædningsforholdene jo ikke er ens for alle sygeplejersker. De bruger ikke lige meget tid på det, og det er ikke nødvendigvis de samme udfordringer, der giver anledning til problemer alle steder. Netop derfor er det vigtigt, at vi også bruger tid på at løse det her lokalt,” siger Anja Laursen.

Kredsformanden understreger dog, at der skal gøres noget ved problemerne.

”Det er for meget fritid, som sygeplejerskerne bruger på at klæde om. Det bliver vi nødt til at tage alvorligt,” siger hun. 
 

 

Emneord: 
Arbejdstid