Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Nyhed

Den sidste fase: Forligsinstitutionens frist 

Forligsinstitutionen præsenterede tirsdag fristen for afstemningerne til OK24 på et doorstep. 

Publiceret: 

19. marts 2024

Senest opdateret: 

21. marts 2024

Af:

Mathilde Nyfos Ebbesen 

mne@dsr.dk
IG_240319_04.JPG

Foto:

Iben Gad

Martssol, stuk og sildebensgulv udgør kontoret i Forligsinstitutionen.

Det summer fra journalister og fotografer, der er mødt op for at høre forligsmanden og forhandlerne ved OK24 kickstarte den sidste del af overenskomstforhandlingerne: Nu skal der snart stemmes.  

Bag to store døre kan man i ryk høre forhandlingsparterne grine synkront, indtil de bevæger sig ind i rummet med kameralinser og journalister rettet mod sig. 

”Velkommen til det her lille doorstep, vi har inviteret jer til. Dejligt at se så mange.” 

Forligsmanden Lise-Lotte Nilas har taget det første ord. Hun fortæller, at forligsinstitutionen er inde over overenskomstforhandlingerne på grund af trepartsaftalen i starten af december, der bød på ekstraordinære midler til videre forhandling ved OK24.

TV2's finanskommentator Ole Krohn spørger hurtigt:   

”Kan forligsmanden oplyse, hvornår der skal foreligge et resultat?” 

”Ja, det, der sker nu, er, at vi sender mæglingsforslaget ud, og i mæglingsforslaget har vi sat en frist til den 15. april kl. 13 til modtagelse af resultatet hos os. Og så vil vi, så snart det kan lade sig gøre, offentliggøre resultatet på vores hjemmeside,” svarer forligsmand Lise-Lotte Nilas.


Ekstraordinær kongres 

I mæglingsforslaget er de regionale og kommunale aftaler for Fagbevægelsens Hovedorganisationer (FH) ved OK24 samlet. Nu skal de forskellige organisationer selv afvikle afstemningerne om mæglingsforslaget.

Som Lise-Lotte Nilas fortæller til dagens doorstep, er der en fælles deadline den 15. april kl. 13, og derefter vil det offentliggøres, om FH samlet stemmer ja eller nej til 2024’s overenskomstforhandlinger på det offentlige område. 

For Dansk Sygeplejeråds vedkommende skal mæglingsforslaget først og fremmest godkendes ved en ekstraordinær kongres. Kongressen afgør, om den vil anbefale et ja og dermed ja til en urafstemning blandt medlemmerne, eller om den anbefaler et nej til aftalen.

Kongressen afvikles torsdag 21. marts. 

Læs mere om, hvorfor forligsinstitutionen er ekstraordinært indblandet i OK24 her.