Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Nyhed

"Brug tillægget som løftestang i lokale lønforhandlinger"

Godt 200 sygeplejersker fik tirsdag genopfrisket OK24-aftalerne, inklusive det længe ventede funktionstillæg til den erfarne kliniske sygeplejerske, som forkvinde Dorthe Boe Danbjørg også mener, kan bruges som løftestang i andre lokale lønforhandlinger.

Publiceret: 

26. februar 2025

Senest opdateret: 

19. marts 2025

Af:

Christina Sommer

cso@dsr.dk
OK24 med Dorthe Boe Danbjørg

Foto:

Carsten Lorenzen

På et virtuelt medlemsmøde tirsdag eftermiddag med forkvinde i Dansk Sygeplejeråd Dorthe Boe Danbjørg blev omkring 200 sygeplejersker klogere på hvilke elementer fra OK24 på det kommunale og regionale område, der allerede er trådt eller træder i kraft i løbet af de kommende måneder.

Dorthe Boe Danbjørg understregede, at OK24-forløbet og -resultaterne er specielle af mange årsager. Det skyldes bl.a. trepartsaftalen, der helt ekstraordinært skaffede ekstra lønkroner til sygeplejerskerne i overenskomstperioden, men også det længe ventede funktionstillæg til den klinisk erfarne sygeplejerske på det regionale område, hvor forhandlingerne mellem Dansk Sygeplejeråd og Dansk Regioner først er blevet afsluttet nu. 

”Tillægget var et ufravigeligt krav fra arbejdsgiverne, og vi var ikke pjattede med det, især fordi de vejledende kriterier for hvilke sygeplejersker, der er berettigede til tillægget, var meget svære at blive enige med arbejdsgiver om. Det forklarer, hvorfor de først er klar nu,” forklarede Dorthe Boe Danbjørg.

Bryder med plejer

Tillægget til den erfarne kliniske sygeplejerske er altså aftalt centralt, men skal forhandles lokalt, hvor det er den lokale ledelse uden involvering af TR, der med udgangspunkt i de vejledende kriterier beslutter, hvem der skal have tillægget. Og det er netop derfor, at Dansk Sygeplejeråd som udgangspunkt ikke var ”pjattede med tillægget”, forklarede Dorthe Boe Danbjørg: 

”Det bryder med, hvordan vi plejer at forhandle centralt – lønstigninger, tillæg og andet skal tildeles sygeplejerskerne automatisk ud fra klare, objektive kriterier, f.eks. anciennitet eller stillingbetegnelse. Det gælder ikke det her tillæg, og vi ville ikke selv have stillet det som krav.”

Kostede ganske lidt

Dorthe Boe Danbjørg er derfor glad for, at tillægget kun ”har kostet” Dansk Sygeplejeråd 12,7 mio.kr. ud af den samlede organisationspulje på 400 mio.kr, hvilket igen skal ses i sammenhæng med, at sygeplejerskerne i overenskomstperioden får løn- og pensionsforbedringer mm. for i alt 1,7 mia.kr. 

”Alle forhandlinger har kompromisser. Det var som sagt et ufravigeligt krav fra arbejdsgiverne, der ønskede at give oversygeplejerskerne et nyt ledelsesværktøj. Og til slut vi vurderede, at tillægget kostede os lidt i forhold til alle de krav, vi selv kom med og fik igennem.”

Spørg din leder

På medlemsmødet udtrykte flere sygeplejersker bekymring for, at netop det lille beløb gør, at kun få sygeplejersker vil få tillægget. Dorthe Boe Danbjørg anerkendte bekymringerne, men opfordrede også til, at alle sygeplejersker, der kan se sig selv i de vejledende kriterier, går til sin leder og spørger, om de kan opnå tillægget. 

”Vi ved endnu ikke, hvordan Danske Regioner fordeler de 12,7 mio.kr. Men vi vil jo have dem ud og leve, og vi må have tillid til vores ledere om, at de bruger dem ordentligt. Lykkes det ikke første gang, må man prøve igen,” sagde hun og tilføjede:

”Måske kan man også bruge tillægget som løftestang til at tale om andre tillæg, f.eks. rykke fra kompetencetrin 3 til 4. Jeg ved, det ikke er nemt at forhandle lokalt, men det er den vej, udviklingen går. Overordnet ønsker arbejdsgiverne mere bæredygtig lokal løndannelse, og vi følger arbejdet med at udmønte det nye tillæg tæt.”

Mere til erfarne sygeplejersker

På det digitale medlemsmøde efterspurgte et par af sygeplejerskerne mulighed for flere løntrin for erfarne sygeplejersker. Som en af sygeplejerskerne udtrykte det: 

”I dag stopper lønstigningen ved 10 års erfaring, og hvis vi ønsker den udvikling, vi taler om, mener jeg, det er vigtigt, der bliver gjort mere for at fastholde og tiltrække de erfarne sygeplejersker?” 

Også det ønske tog Dorthe Boe Danbjørg til sig:

”Det er jo et spørgsmål, om man skal gå efter størst mulige lønstigninger tidligt i karrieren eller sprede dem ud, og i DSR har vi altid gået efter størst mulige lønstigninger så tidligt som muligt, da det gavner livslønnen, men det er altid en politisk diskussion.”

Bliv klogere på tillægget:

  • Hør podcasten Sygeplejersken Aktuelt med Dorthe Boe Danbjørg og to sygeplejersker om det nye tillæg til klinisk erfarne sygeplejersker her.
  • Tillægget er på 1.089 kr. pr. måned, og dertil kommer pension og feriegodtgørelse. Det træder i kraft den 1. april 2025. De vejledende kriterier for tillægget er beskrevet i detaljer her.
  • Se eller gense det virtuelle medlemsmøde her.
Indholdet kan ikke vises pga. de valgte instillinger for cookies.