Nyhed
Historisk sundhedsreform er på plads: ”Det tegner godt”
Regeringen har med aftalepartierne indgået en aftale om en ny sundhedsreform, som blev præsenteret fredag. Akutsygeplejen kan forblive i kommunerne, mens et økonomisk løft også er rettet mod den kommunale sygepleje, hvilket begejstrer formand for Fagligt Selskab for Sygeplejersker i Kommunerne.
Publiceret:
15. november 2024
Senest opdateret:
15. november 2024
Foto:
Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
En aftale om en ny sundhedsreform er landet. På et pressemøde klokken 11.00 fredag formiddag præsenterede indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) sammen med ordførerne fra aftalepartierne reformen.
“Det er en stor dag for hele vores sundhedsvæsen. Vi er i dag i stand til at præsentere en historisk aftale. Målet med sundhedsreformen er klart: At vi får rykket sundhedsvæsenet tættere på borgerne,” lød det fra Sophie Løhde på pressemødet.
Den nye politisk aftale kommer efter regeringen tidligere i år – den 18. september – fremlagde sit bud på et udspil.
Her er nogle af overskrifterne i den nye sundhedsreform:
- Ansvaret for akutsygeplejen rykkes fra kommuner til regionerne, men kommunerne vil stadig kunne drifte akutsygeplejen
- Økonomisk løft af den kommunale sygepleje og palliationsområdet
- Sundhedspakker til borgere med kronisk sygdom
- Fire nye regioner, hvor Region Sjælland og Region Hovedstaden smeltes sammen til Region Østdanmark
- En fælles national sundhedsplan
- Styrkelse af det nære sundhedsvæsen
- 17 nye sundhedsråd oprettes, hvor kommunal- og regionspolitikere sidder
- Somatik og psykiatri ligestilles
"Ud fra det, jeg har hørt nu, synes jeg, det tegner godt."
Inge Jekes, formand for Fagligt Selskab for Sygeplejersker i KommunerneIfølge Dansk Sygeplejeråd er der flere gode initiativer i reformen med fokus på at styrke sammenhængen for den enkelte borger.
- Der er landet en sundhedsreform, som på den lange bane giver sygeplejersker mulighed for at give den rette behandling, sygepleje og forebyggelse til borgerne. Dét, jeg bider allermest mærke i, er den centrale rolle, sygeplejerskerne skal spille for at gøre reformen til en succes, siger Dorthe Boe Danbjørg, forkvinde i Dansk Sygeplejeråd.
“Det tegner godt”
En af dem, der har fulgt dagens pressemøde og den nye sundhedsreform tæt, er Inge Jekes, som er formand for Fagligt Selskab for Sygeplejersker i Kommunerne. Hun er tilfreds med dét, som er blevet præsenteret omkring akutsygeplejen.
”Mine skuldre er kommet ned og mit frustrationsniveau lige så. Ud fra det, jeg har hørt nu, synes jeg, det tegner godt,” siger Inge Jekes til Sygeplejersken og fortsætter:
”Det er så vigtigt, at akutsygeplejen kan forblive i kommunerne, fordi kommunerne har arbejdet med det her igennem mange år, og der ligger en kvalitetsstand for kommunale akutsygeplejersker, som kommunerne har arbejdet med at kvalificere sig til. Det fungerer supergodt i samarbejdet med de praktiserende læger, og det er en styrkelse af de andre faggrupper, der er i ældreplejen.”
I den nye politiske aftale er der også prioriteret et økonomisk løft til den kommunale sygepleje. Det er i den grad tiltrængt, mener Inge Jekes.
”Jeg kan forstå, at det går blandt andet til palliation, og flere skal have mulighed for det i eget hjem. Det er virkelig tiltrængt, at der kommer et løft til det område. Der er for travlt i kommunerne, og det er vigtigt at få løftet den kommunale sygepleje,” siger hun.
DSR har udarbejdet en sekspunkts-tjekliste for at få overgangen til at fungere optimalt.
Investér i sygepleje og hold øje med megaregion
Ifølge Dorthe Boe Danbjørg bliver sygeplejerskerne afgørende for sundhedsreforms succes. Det kræver dog også de investeringer i sygeplejen og en national plan for sygeplejerskers specialuddannelser.
- Fra almen praksis i det nære sundhedsvæsen til kronikerpakker bliver det afgørende, at kompetente sygeplejersker får en hovedrolle i udviklingen. Allerede i dag er det ofte en sygeplejerske, man møder i almen praksis, mens sygeplejersker står for store dele af de sundhedstilbud, man får som patient med KOL eller diabetes, siger Dorthe Boe Danbjørg og fortsætter:
- Skal sygeplejerskerne levere på ambitionerne i reformen, er det vigtigt, at der bliver investeret i special- og videreuddannelse. For det vil ofte være sygeplejersker, der kommer til at løfte og løse de opgaver, som følger med.
"Vi vil selvfølgelig gøre vores del for at sikre, at implementeringen går så smidigt så muligt."
Dorthe Boe Danbjørg, forkvinde, DSRLigesom i regeringens udspil fra september byder aftalen også på en sammenlægning af to regioner, når Region Hovedstaden og Region Sjælland smeltes sammen til en ny, stor megaregion kaldet Region Østdanmark. Det sker blandt andet for at forsøge at gøre op med nogle af de udfordringer, som Region Sjælland har haft med at rekruttere det nødvendige personale.
Sammenlægningen har givet anledning til usikkerhed blandt sygeplejersker i de to regioner.
- Jeg forstår godt, hvis sammenlægningen skaber nogle panderynker ude lokalt, for der ér mange uvisheder. Vi vil selvfølgelig gøre vores del for at sikre, at implementeringen går så smidigt så muligt, så vi passer på både patienter og medarbejdere, siger Dorthe Boe Danbjørg.
Bag aftalen om en ny sundhedsreform er regeringen bestående af Socialdemokratiet, Moderaterne og Venstre, mens De Konservative, Radikale Venstre, Danmarksdemokraterne samt SF også med i aftalen.
Læs mere om Sundhedsreformen
15. november 2024
Historisk sundhedsreform er på plads: ”Det tegner godt”
Regeringen har med aftalepartierne indgået en aftale om en ny sundhedsreform, som blev præsenteret fredag. Akutsyge...
Afsender
Sygeplejersken
Emneord
02. oktober 2024
UTH overlever i nyt regi
En ny aftale mellem Indenrigs- og Sundhedsministeriet og Danske Regioner sikrer, at databasen for utilsigtede hænde...
Afsender
Sygeplejersken
Emneord
27. september 2024
Har I tilstrækkelig indsigt i, hvad vi laver i det nære sundhedsvæsen?
Det var et af de spørgsmål, der fyldte hos de knap 100 sygeplejersker, som deltog i et virtuelt medlemsmøde arrange...
Afsender
Sygeplejersken
Emneord
26. september 2024
Sundhedsreform: Sygeplejersker frygter nedprioritering af psykiatrien
Psykiatrien skal slås sammen med somatikken. Det er en del af regeringens udspil til en ny sundhedsreform, der skab...
Afsender
Sygeplejersken
Emneord