Nyhed
Mere forskning i kommuner kan være starten på noget "rigtig godt”
I den nye sundhedsreform skal flere ph.d.-forløb målrettes det nære sundhedsvæsen, mens flere faggrupper også skal lægge billet ind på forskningen. Det kan få stor betydning, mener næstformand for Dansk Sygepleje Selskabs Forskningsråd Søsserr Grimshaw-Aagaard.
Publiceret:
25. november 2024
Senest opdateret:
25. november 2024
Foto:
Nikolai Linares
Slår man op på side 44 i ”Aftale om sundhedsreform 2024”, finder man et vigtigt afsnit i den aftaletekst, som blev præsenteret i forbindelse med den nye sundhedsreform.
I sundhedsreformen, som regeringen og aftalepartierne fremlagde fredag den 15. november, er der nemlig nedskrevet, at flere ph.d.-forløb skal målrettes det nære sundhedsvæsen og flere faggrupper end læger.
Det åbner forskningsdøren endnu mere for f.eks. sygeplejersker:
”Aftalepartierne er derfor enige om, at der skal indføres et mål for andelen af ph.d.-stillinger i regionerne, som målrettes det almene sundhedsvæsen. Det skal bl.a. tilskynde til mere forskning på området og samtidig understøtte en bedre geografisk fordeling af forskningsaktiviteten.”
”Aftalepartierne er samtidig enige om, at der skal indføres et mål for andelen af ph.d.-forløb på sygehusene, som besættes af andre faggrupper end læger. Målet skal sikre, at den samlede forskningsaktivitet fordeles bedre på tværs af flere vigtige faggrupper og med større geografisk spredning,” fremgår det af aftaleteksten.
"Jeg tror, det kommer til at få en stor betydning."
Søsserr Grimshaw-Aagard, næstformand for DASYS’ ForskningsrådStor betydning, hvis…
En af dem, der har noteret sig side 44 i teksten og læst den, er Søsserr Grimshaw-Aagaard. Hun er næstformand for Dansk Sygepleje Selskabs (DASYS) Forskningsråd, samt forskningsansvarlig sygeplejerske, ph.d., cand.cur. på Hjerteafdelingen på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.
”Lige nu foregår der ikke ret meget forskning, som vokser frem ude fra kommunerne. Det er et vigtigt fokus at have, og der er en stor gruppe af borgere, hvor mange er sårbare. Jeg tror, det kommer til at få en stor betydning. Men jeg tror, at den største betydning kommer, hvis man laver det i samarbejde med kommunerne, så de er aktivt involverede,” siger Søsserr Grimshaw-Aagaard.
”Det kan være starten på noget rigtig godt, og en mulighed ude i kommunerne for at man kan blive mere nysgerrige på egen praksis.”
Det bliver dog afgørende, at forskningen har hjemme i kommunerne, for ifølge hende vil det være ærgerligt, hvis det bliver sygeplejersker, der er ansat i regionerne, der kommer ud, laver forskning og så tager hjem igen til hospitalerne bagefter.
”Så jeg kan have en bekymring om, hvor meget resonans det får i kommunerne. Forskning skal på en eller anden måde være rodfæstet i praksis, som skal undersøges, og hvor man ønsker at skabe ændringer,” fastslår hun.
"Hvis der ikke er nogen, der kan drive de her processer, så er det i værste fald bare et stykke papir med nogle fantastiske resultater."
Søsser Grimshaw-Aagard, næstformand for DASYS’ Forskningsråd.Ejerskab er afgørende
Og der er nok at tage fat på forskningsmæssigt. Både emner som borgersikkerhed på tværs af sektorer, patient og pårørende perspektivet samt omsorgstræthed, ville være nogle af de ting et ph.d.-projekt kunne handle om, mener Søsserr Grimshaw-Aagaard.
Samtidig slår hun fast, at der ikke mangler sygeplejersker, som vil forske.
”Jeg tænker også, at der er masser af fysioterapeuter og ergoterapeuter, der skal lægge billet ind på ph.d.-forløb. Det kunne være fantastisk, hvis en sygeplejerske samarbejdede på tværs med en af dem, specielt på primærområdet. Men der er nok ikke mange sygeplejersker i kommunerne, der kommer i betragtning, som det ser ud lige nu. Det, synes jeg, er ærgerligt,” siger Søsserr Grimshaw-Aagaard.
En ting er at forske. En anden ting er, alt det der skal ske efter forskningen. Det understreger næstformanden for DASYS’ Forskningsråd.
”Er der nogen helt ude i hjemmeplejen og på plejecentrene, som kan løfte det, man når frem til? En ting er, hvad man ved, men noget andet er, hvad man gør. Der skal i et eller andet omfang være noget ejerskab ude i kommunerne. Hvis der ikke er nogen, der kan drive de her processer, er det i værste fald bare et stykke papir med nogle fantastiske resultater.”
”Der skal være et stærkere udviklingsmiljø i kommunerne. Om det her kan hjælpe med det, det kan man håbe,” mener Søsserr Grimshaw-Aagaard.
Det mener DSR
Sundhedsreformen indeholder et rigtig godt initiativ om mere forskning i det primære sundhedsvæsen, og at flere faggrupper skal have ph.d.-forløb.
Det er i dag et stort problem, at der ikke forskes nok i det primære sundhedsvæsen. Det betyder, at vi ikke ved nok om, hvilke indsatser der virker.
Forskning i sundhed og sygepleje bidrager til sundhedsvæsenets fortsatte udvikling og til mere effektiv problemløsning. Når sygeplejersker forsker i sundhed og sygepleje, og når forskningsresultater implementeres og anvendes, giver det en bedre sygepleje og behandling til patienter.
Sygeplejersker forsker også i dag, men der er fortsat en stor overvægt at den lægefaglige forskning inden for sundhedsvæsnet. Det er vigtigt, at der forskes i alle dele af sundhedsvæsnet. Derfor er det også godt, at flere faggrupper skal have flere af ph.d.-forløbene.
Det er samtidig vigtigt, at det ikke er op til den enkelte kommune at afsætte midler til forskning, men at der sker en national prioritering af forskning i det primære sundhedsvæsen.
Kilde: dsr.dk
Læs mere om Sundhedsreformen
25. november 2024
Akutsygeplejersker håber på mere kompetenceudvikling
Akutsygeplejens flytning fra kommuner til regioner giver flere akutsygeplejersker håb om mere kompetenceudvikling o...
Afsender
Sygeplejersken
Emneord
25. november 2024
Mere forskning i kommuner kan være starten på noget "rigtig godt”
I den nye sundhedsreform skal flere ph.d.-forløb målrettes det nære sundhedsvæsen, mens flere faggrupper også skal ...
Afsender
Sygeplejersken
Emneord
20. november 2024
Sygeplejersker bliver afgørende for sundhedsreformens succes
Hvis den nye reform skal blive til virkelighed, kommer sygeplejersker til at spille en kæmpe rolle. Derfor er det v...
Afsender
Sygeplejersken
Emneord
15. november 2024
Historisk sundhedsreform er på plads: ”Det tegner godt”
Regeringen har med aftalepartierne indgået en aftale om en ny sundhedsreform, som blev præsenteret fredag. Akutsyge...
Afsender
Sygeplejersken
Emneord