Nyhed
Nyt udvalg skal styrke evidensbaseret sygepleje til patienter med brystkræft
Sygeplejen har netop fået sit eget udvalg under Danish Breast Cancer Group. ”Fantastisk,” siger udvalgets formand og lektor i klinisk sygepleje ved Aalborg Universitetshospital, Lone Jørgensen.
Publiceret:
6. november 2024
Senest opdateret:
6. november 2024
Foto:
Istock/Pongasn68
Patienter med brystkræft har behov for sygepleje gennem hele deres sygdomsforløb, og det giver derfor rigtig god mening, at sygeplejen nu har fået sit eget udvalg under Danish Breast Cancer Group (DBCG), som siden 1976 har udarbejdet evidensbaserede, nationale retningslinjer vedrørende diagnostiske procedurer og behandling (kirurgi, strålebehandling og systemisk terapi) til patienter med brystkræft.
Det fortæller Lone Jørgensen, som er lektor i klinisk sygepleje ved Forskningsenhed for Klinisk Sygepleje, Aalborg Universitetshospital og formand for det nystiftede udvalg.
”Historisk set har DBCG fokuseret på diagnostik og medicinsk behandling, men nu bliver sygeplejen inkluderet. Sygepleje går på tværs af hele patientforløbet – lige fra udredning til rehabilitering, og det er fantastisk, at der nu er opbakning til et sygeplejefagligt udvalg. Vi håber, det vil skabe endnu mere fokus på betydningen af sygeplejen,” siger Lone Jørgensen.
”I en tid med accelererede patientforløb, korte kontakter og et presset sygehusvæsen bliver vi nødt til at målrette og prioritere vores sygeplejefaglige indsatser. Samtidigt skal vi sikre, at vi behandler og plejer ud fra den bedst tilgængelige evidens sammen med hensynet til den enkelte patient,” siger hun og fortsætter:
”Det kræver bl.a. viden om, hvordan vi skal strukturere og koordinere patientforløbene bedst muligt, hvilke informationsbehov patienterne har på forskellige tidspunkter, og hvordan vi bedst støtter patienterne i at leve livet med kræft."
Kortlægge evidens og udvikle sygeplejen
Udvalgets overordnede formål er at videreudvikle sygeplejen og medvirke til at øge kvaliteten af den evidensbaserede sygepleje. Udvalget skal f.eks. identificere og kortlægge evidens for sygepleje til patienter med brystkræft og udarbejde og opdatere anbefalinger baseret på bedst tilgængelige evidens.
Udvalget skal også initiere og koordinere udviklings- og forskningsprojekter og formidle viden lokalt, regionalt, nationalt og internationalt.
Derudover kræver sammenhængende patientforløb samarbejde og forskning, der går på tværs af og involverer forskellige specialer, fagligheder og metodetilgange. Derfor vil det sygeplejefaglige udvalg også samarbejde med andre udvalg under DBCG med henblik på løsninger af fælles faglige problemstillinger
Regional forankring vigtigt
Endelig understreger Lone Jørgensen, at udvalget er en arbejdsgruppe.
”Det forventes derfor, at udvalgets medlemmer engagerer sig i store og små opgaver,” siger hun.
Pt. har det sygeplejefaglige udvalg i alt 16 medlemmer fra landets fem regioner. De er alle sygeplejersker (primært kliniske sygeplejespecialister, ph.d.-studerende og forskere), som til sammen repræsenterer de forskellige specialer, der yder sygepleje til og behandler patienter med brystkræft - f.eks. kirurgi, onkologi, radiologi og klinisk genetik.
Med tiden skal udvalget helst bestå af fire-fem medlemmer fra hver region, og netop den regionale forankring er vigtig, påpeger Lone Jørgensen.
”Det sikrer, at den evidensbaserede viden, vi finder og med tiden forhåbentlig også er med til at udvikle, spredes nationalt og forankres lokalt. Som medlem forpligtiger vi os hver især til at gå tilbage til vores bagland og implementere nyeste viden og til at byde ind med emner, hvis vi får nys om, at der mangler noget,” siger hun og slutter med en opfordring til sygeplejersker, der arbejder med patienter med brystkræft.
”De er også meget velkomne til at henvende sig til udvalget for at få og dele viden."
Læs seneste nyt fra Sygeplejersken
Læs mere06. november 2024
Nyt udvalg skal styrke evidensbaseret sygepleje til patienter med brystkræft
Sygeplejen har netop fået sit eget udvalg under Danish Breast Cancer Group. ”Fantastisk,” siger udvalgets formand o...
Afsender
Sygeplejersken
22. oktober 2024
Uddannelsesminister Christina Egelund: "Vi har ikke kunnet finde penge til det inden for rammerne"
Dansk Sygeplejeråd ønsker at få indført refusionstaxameter på sygeplejerskeuddannelsen, men det er ikke en økonomis...
Afsender
Sygeplejersken
Emneord
17. oktober 2024
Her er nøglen til succes med hjemmebehandling af sårbare patienter
To klinikker har gode resultater med at lave hjemmebehandling af sårbare patienter, hvor kompromis med faste standa...
Afsender
Sygeplejersken
15. oktober 2024
Sygeplejersker skaber rum for børn med epilepsi
Der manglede et tilbud, hvor børn med epilepsi kunne tale med jævnaldrende om deres oplevelser med epilepsi. Det er...
Afsender
Sygeplejersken