Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Nyhed

Sundhedsreform: Sygeplejersker frygter nedprioritering af psykiatrien  

Psykiatrien skal slås sammen med somatikken. Det er en del af regeringens udspil til en ny sundhedsreform, der skaber bekymring blandt psykiatriske sygeplejersker. De frygter, at det vil betyde en nedprioritering af det psykiatriske område. Samtidig savner de en større inddragelse af sygeplejerskers faglighed og kompetencer, der i følge sygeplejerskerne ikke får det nødvendige fokus i udspillet til sundhedsreformen.

Publiceret: 

26. september 2024

Senest opdateret: 

26. september 2024

Af:

Maja Anna Rasmussen

mrn@dsr.dk
medicin

Foto:

Søren Svendsen

En sammenlægning af det psykiatriske og somatiske område.

Det er en af de strukturelle ændringer i regeringens udspil til en ny sundhedsreform. Og det kommer til at kunne mærkes - og ikke nødvendigvis på en god måde. I hvert fald vækker det bekymring hos Fagligt Selskab for Psykiatriske Sygeplejersker.

”Vi er bekymrede for, at de to områder ikke kommer til at være ligeværdige og ligestillede i praksis, hvis de bliver slået sammen” siger forperson for Fagligt Selskab for Psykiatriske Sygeplejersker, Tanja Due Krogh Madsen.

”Det er ikke nødvendigvis selve sammenlægningen, vi er bekymrede for, men snarere den måde, det bliver fremstillet på – altså retorikken om, at psykiatrien skal placeres under somatikken. Det, man siger, bliver let til virkelighed. Hvis man taler om, at psykiatrien skal underlægges somatikken, kan det hurtigt blive sådan, man også ser og behandler det. Det er her, bekymringen opstår,” siger hun og tilføjer:

”Der kan selvfølgelig også være et spørgsmål om prioriteringer, men det er noget, jeg gerne vil se i praksis, før jeg kan udtale mig nærmere. Retorisk set er der dog en problematik i, hvordan det hele præsenteres,” siger hun.

Potentiale for bedre koordinering

Tanja Due Krogh Madsen fortæller yderligere, at hun godt kan se mulighed for et helhedsorienteret patientperspektiv, hvor man både tager hånd om psykiatriske og somatiske problemer.

”Der er potentiale for bedre koordination mellem de to områder, især da psykiatriske patienter ofte har somatiske lidelser,” siger hun.

Anden næstforkvinde i Dansk Sygeplejeråd, Kristina Robins, mener, at sammenlægningen af det psykiatriske og somatiske område kan skabe bedre sammenhæng mellem somatisk og psykiatrisk sygdom i sundhedsvæsenet. Dog deler hun bekymringen for, at psykiatrien risikerer at blive nedprioriteret.

”Hvis intentionen om reel sidestilling af psykiatri og somatikken bliver realiseret, kan det have en positiv effekt for patienterne. Det er vigtigt, at psykiatrien ikke bliver underprioriteret og endnu engang kommer bagved det somatiske område. Det stiller store krav til, hvordan man så vil lede en fusion eller en sammenlægning,” siger hun

Bekymringen for, at psykiatrien ikke bliver prioriteret nok, hvis den sammenlægges med det somatiske område, deler sygeplejerske på Aarhus Universitets Hospital Retspsykiatrisk Afdeling Henrik Ørskov Larsen.

”Min frygt vil være, at psykiatrien bliver nedprioriteret i en eller anden grad, hvis vi kommer til at være en del af det somatiske økonomiske kredsliv,” siger han.

Jeg er ked af, at den psykiatri eller den reform, der nu kommer, har så lidt fagligt indhold. Det handler mere om organisation, økonomi og tal. Det er blevet en Djøf-øvelse frem for en faglig øvelse.

Tanja Due Krogh Madsen, forperson for Fagligt Selskab for Psykiatriske Sygeplejersker,

Stort fokus på læger

Sygeplejersker er kun nævnt få gange i regeringens reform-udspil kaldet ’Sundhed tæt på dig’. Det manglende fokus er noget, der vækker opsigt hos de to sygeplejersker.

”Udspillet er godt nok lægetungt. Som om læger er den eneste løsning i sundhedsvæsenet,” siger sygeplejerske Henrik Ørskov Larsen og tilføjer:

”Sygeplejersker har kompetencerne til at gøre noget mere og på den måde øge kvaliteten i psykiatrien. Jeg kunne godt tænke mig, at man i reformen også kiggede på om psykiatriske sygeplejersker f.eks. skulle have et mere selvstændigt virksomhedsområde med flere beføjelser såsom ordinering af medicin. Så det ikke kun er én faggruppe, man tænker, at hele sundhedsvæsenet står og falder med”.

Ifølge Henrik Ørskov Larsen ville man i stedet for det store lægefokus kunne give mere ansvar og flere opgaver til f.eks. APN-sygeplejersker. Han mener, at der i reformen burde være mere fokus på flere sygeplejersker i psykiatrien, da de er lettere at uddanne og rekruttere. Og det bør man udnytte.

Netop den selvstændige ordinationsret er også noget Tanja Due Krogh Madsen efterlyser i det nye reformudspil.

”Vi kunne have ønsket, at udspillet havde rummet forslag om at udvide ordinationsretten til sygeplejersker for at aflaste læger og sikre, at patienterne får den nødvendige behandling,” siger hun.

Foruden et stort fokus på læger og sammenlægning af psykiatri og det somatiske område, så omfatter regeringens udspil også en sammenlægning af Region Sjælland og Region Hovedstaden.

Forperson for Fagligt Selskab for Psykiatriske Sygeplejersker, Tanja Due Krogh Madsen, mener ikke, at en storregion nødvendigvis er lig med nærhed.

”Jeg kan da tænke, hvor er den borgernære psykiatriske sygepleje? Der er et stort fokus på læger. Men kommer der flere sygeplejersker ud af den her øvelse? Kommer der flere psykiatriske sygeplejersker ud der, hvor borgerne egentlig har brug for det?” siger Tanja Due Krogh Madsen.

Efterlyser mere faglighed

Selvom der for forperson Tanja Due Krogh Madsen ikke er direkte skuffelse overfor udspillet til den nye reform, så er der en følelse af, at udspillet mangler substans og faglig kvalitet. Ifølge hende ville det have klædt regeringens udspil at rumme mere faglighed samt at have taget mere inspiration fra Sundhedsstrukturkommissionens anbefalinger:

”Ekspertvurderinger fra Sundhedsstrukturkommissionen er ikke blevet inddraget tilstrækkeligt. I udspillet fra regeringen, ser det ud som om, at der er mere fokus på struktur, end der er på kvalitet,” siger Tanja Due Krogh Madsen og tilføjer:

”Faglighed bliver et mindre ord. Det kommer ikke til at fylde. Jeg er ked af, at den psykiatri eller den reform, der nu kommer, har så lidt fagligt indhold. Det handler mere om organisation, økonomi og tal. Det er blevet en Djøf-øvelse frem for en faglig øvelse.”

Tanja Due Krogh Madsen efterlyser mere faglighed og konkrete planer i forhold til sygeplejerskers rolle og behandlingsmuligheder i udspillet til den nye reform.

”Vi har en bekymring over, at socialpsykiatrien ikke er blevet nævnt ret meget i udspillet, trods dens betydning. Samtidig kunne vi have ønsket, at man havde inkluderet ikke-traditionelle behandlingsformer såsom kost, motion, naturterapi, musikterapi under serviceloven, da disse kan have en positiv effekt på psykiatriske patienter,” siger hun.

Anden næstforkvinde i Dansk Sygeplejeråd, Kristina Robins, er enig i, at udspillet til reformen hverken rummer meget faglighed eller tværfaglighed. Hun forventer, at der i det videre arbejde med reformen kommer større fokus på sygeplejefaget og sygeplejerskers rolle.

”Der skal være en anerkendelse af det psykiatriske speciale og den faglighed, som sygeplejersker, der arbejder i psykiatrien, har. Det er vigtigt at fremhæve sygeplejerskernes faglige kompetencer, så de ikke bliver overset. Og det gælder både i psykiatrien og somatikken,” siger hun.