Nyhed
Sygeplejersker blev klogere på Sundhedsstrukturkommissionens anbefalinger
Onsdag aften blev der afholdt virtuelt medlemsmøde om Sundhedsstrukturkommissionens anbefalinger. Her lyttede knap 100 medlemmer med, med da kommissionsformand Jesper Fisker præsenterede kommissionens anbefalinger og talte med Dansk Sygeplejeråds forkvinde Dorthe Boe Danbjørg om overvejelserne bag samt forhåbningerne til de kommende politiske forhandlinger.
Publiceret:
15. august 2024
Senest opdateret:
20. august 2024
Foto:
Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix - Jesper Fisker på Sundhedstrukturkommissionens pressemøde i juni måned.
I juni præsenterede Sundhedsstrukturkommissionen sine anbefalinger for fremtidens organisering af sundhedsvæsenet, og siden rapporten blev fremlagt, har der været åbent for, at sundhedsvæsenets parter har kunne indsende høringssvar til Indenrigs- og Sundhedsministeriet.
Deadline var tirsdag 6. august, og nu sidder regeringen ved forhandlingsbordet og udarbejder et udspil til en kommende sundhedsreform.
På et pressemøde på Moderaternes sommergruppemøde i Sønderborg tirsdag udtalte udenrigsminister, Lars Løkke Rasmussen (M), at Sundhedsudspillet kommer om få uger.
“Regeringen har sagt, at vi kommer med et udspil i starten af september, og det gør vi,” lød det fra udenrigsministeren.
Forkvinde i Dansk Sygeplejeråd, Dorthe Boe Danbjørg, havde derfor inviteret kommissionsformand, Jesper Fisker, til et virtuelt møde for DSR`s medlemmer. De to sad i Kvæsthuset, hvorfra mødet blev streamet.
På mødet onsdag aften startede Dorthe Boe Danbjørg med at fortælle om Dansk Sygeplejeråds holdninger til kommissionens anbefalinger, der også er udpenslet i DSR’s høringssvar, der er sendt til regeringen.
Positive overfor tværgående anbefalinger
Som det fremgår af høringssvaret, er Dansk Sygeplejeråd positivt stillet overfor de tværgående anbefalinger, som er præsenteret i rapporten. DSR peger ikke på en specifik model men understreger, at de ikke kan støtte op om en model uden folkevalgte.
Efterfølgende trådte Jesper Fisker på scenen, hvor han præsenterede kommissionens anbefalinger. Jesper Fisker fortalte, at vi som udgangspunkt kan forvente et udspil fra regeringen i starten af september.
”Regeringen vil formentlig komme med en fjerde model i deres udspil, med udgangspunkt i Sundhedsstrukturkommissionens tre modeller. De tværgående anbefalinger er relevante uanset model, og vi opfordrer regeringen til at forholde sig til dem uanset, hvilken model der vælges,” sagde Jesper Fisker.
Manglende fokus på forebyggelse og sundhedsfremme
Herefter gik mødet ind i en mindre formel snak, hvor Jesper Fisker og Dorthe Boe Danbjørg indtog sofaen i studiet. Her stillede Dorthe Boe Danbjørg Jesper Fisker en række spørgsmål til kommissionens anbefalinger.
Et af Dorthe Boe Danbjørgs spørgsmål gik på en undren ift. rapportens mindre fokus på sygepleje, forebyggelse og sundhedsfremme. Hun ville gerne have svar på, hvordan fremtidens sundhedsvæsen skal organisere og prioritere ressourcer for at forebygge indlæggelser, undgå forværring i sygdom og i det hele taget forbedre folkesundheden.
Jesper Fiskers svar var, at man i Sundhedsstrukturkommissionen har haft fokus på den sekundære og patientnære forebyggelse, såsom unødvendige indlæggelser, og et mindre fokus på den strukturelle og primære forebyggelse.
Han understregede vigtigheden i fokus på den primære forebyggelse og sagde, at det skal leveres på folketingsniveau, uanset hvilken struktur man går med. I den forbindelse kom han med en opfordring til politikkerne:
”Kom nu med en forebyggelsesplan,” lyder det fra Jesper Fisker til regeringen.
Ingen forebyggelse med ufaglærte
Dorthe Boe Danbjørg understregede, at man ikke kan lave den forebyggelse, der er brug for med ufaglærte. Hun spurgte derfor Jesper Fisker ind til, hvordan vi sikrer fremtidens arbejdskraft.
Jesper Fisker anerkendte, at det er en gal vej at gå med flere ufaglærte.
Dorthe Boe Danbjørg kom herefter med en opfordring om investering i uddannelse:
”Investér i, at vi bliver endnu dygtigere. Vi ser hellere flere, der er dygtigere, end at man ansætter flere. Det er en måde, vi kan tænke effektivitet”, lød det fra forkvinden.
Sundhedsstrukturkommissionens tre modeller
Model 1:
Her foreslår kommissionen at nedlægge regionerne og etablere 8-10 såkaldte sundheds- og omsorgsregioner, som ledes af folkevalgte politikere. Ansvarsområderne bliver sygehuse og psykiatri, almenmedicinske tilbud, øvrige praksissektor samt store dele af det kommunale sundheds- og ældreområde. Herunder nedsættes der nærudvalg under hvert regionsråd.
Model 2:
Her foreslår kommissionen at nedlægge regionerne og indføre et såkaldt "statsligt enhedssundhedsvæsen". Ledelsen bliver en forankring hos en ansvarlig minister. Ansvarsområdet vil være planlægning af sygehusområdet, en national sundhedsplan, sygehuse og psykiatri, almenmedicinske tilbud, øvrige praksissektor samt store dele af det kommunale sundheds- og ældreområde.
Model 3:
Her foreslår kommissionen enten at beholde de fem regioner eller reducere dem til tre. I modellen foreslår kommissionen at lave mindre justeringer, som skal mindske nogle af de udfordringer, der er i den nuværende model. Der nedsættes - lige som i de andre modeller - nærudvalg.
Sundhedsstrukturkommissionens tværgående anbefalinger
Kapacitetsudvidelse og ændret organisering af det almenmedicinske tilbud.
Ny organisering af arbejdet med digitalisering og data i sundhedsvæsenet.
En national sundhedsplan der tilpasser ressourcefordelingen til befolkningens behov.
Styrket sammenhæng og kvalitet på psykiatriområdet.
Tilpassede organisatoriske rammer for de praktiserende speciallæger.
Et reformsekretariat og en implementeringsplan, der skal understøtte den decentrale implementering.
Læs mere
Nyheder fra SygeplejerskenHvad er Sundhedsstrukturkommissionen? Bliv klædt på, inden anbefalingerne lander
Nyhed
Sundhedsstrukturkommissionen, der er en gruppe af eksperter og praktikere på sundhedsområdet udpeget af sundhedsministeren, forventer at afs...
Sygeplejersker er både bekymrede og positivt overraskede efter nye anbefalinger, men model 2 er "fuldstændig galimatias”
Nyhed
Sundhedsstrukturkommissionen kom tirsdag med sine længe ventede anbefalinger til fremtidens sundhedsvæsen. Anbefalingerne splitter sygepleje...
Medlemsmøde: Sundhedsstrukturkommissionen
Den 14. august blev der afholdt et virtuelt medlemsmøde vedrørende sundhedsstrukturkommissionen. Se optagelsen af det her på siden.
Læs også
Læs alle nyheder fra Sygeplejersken06. september 2024
Talent for mennesker: Syv sygeplejersker på ny liste over 50 unge velfærdstalenter
Syv sygeplejersker hædres for deres engagement og bidrag til dansk sundhed på ny talentliste fra A4 Medier, der sæt...
Afsender
Sygeplejersken
05. september 2024
"Det er fuldkommen tosset at skære ned på patientsikkerheden"
Det vil både gå ud over patientsikkerheden og vigtig læring i sundhedsvæsenet, hvis forslaget fra Sundhedsministeri...
Afsender
Sygeplejersken
05. september 2024
Ny sygeplejerskeuddannelse på fuld løn
Den 3. september startede UCL i Vejle en ny sygeplejerskeuddannelse, der giver social- og sundhedsassistenter en un...
Afsender
Sygeplejersken
04. september 2024
Aktører og organisationer har mange holdninger til en kommende sundhedsreform, men har de noget at skulle have sagt?
Siden Sundhedsstrukturkommissionen i juni måned fremlagde sine bud på en kommende sundhedsreform har interesseorgan...
Afsender
Sygeplejersken