Uddannelsesnyt
Uddannelsesnyt udgives af Fagligt Selskab for Undervisende Sygeplejersker, og henvender sig til alle, der er involveret i sygeplejerskeuddannnelsen og social- og sundhedsuddannelsen. Uddannelsesnyt udkommer 4 gange årligt
Skriv til redaktionen
Har du en mening om om sygeplejerskeuddannelsen og/ eller social- og sundhedsuddannelsen?
Har du læst, studeret eller oplevet noget, andre kan have udbytte af?
Eller har du blot lyst til at dele dine synspunkter med andre?
Så skriv til redaktionen. Indlæg indsendes via mail til ansvarshavende redaktør Lotte Evron på loev@kp.dk.
Nærmere retningslinier aftales individuelt
Deadlines
Indlæg til ''Uddannelsesnyt' skal være redaktionen i hænde senest:
15. februar, 15. maj, 15. august og 15. november
Abonnement
Bladet udgives online.
Hvis du vil have besked om nye udgivelser af Uddannelsesnyt direkte i din mailboks, så se videoen: Sådan tilmelder du dig
Udgivelser
Her finder du vores nyhedsbrev "Uddannelsesnyt".
Det første blad udkom i papirformat august 1990 og fortsatte indtil 2014. Fra 2015 blev bladet elektronisk.
Information om de første 25 års historie kan læses i Uddannelsesnyt nr. 4 2015.
De elektronisk version af Uddannelsesnyt fra 2015 og frem til i dag kan ses i ovenstående årgange.
Redaktionen
Se hvem der udgør Uddannelsesnyts redaktion
Lotte Evron
Ansvarshavende redaktør
Københavns Professionshøjskole
Sygeplejerskeuddannelsen København
Tagensvej 86, 2200 København NV
Tlf.: 51380652
Mail
Helle Elisabeth Andersen
Redaktør
UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole, Sygeplejerskeuddannelsen Odense
Niels Bohrs Alle 1, 5230 Odense M
Tlf.: 24964192
Mail
Nausheen Christoffersen
Redaktør
Københavns Professionshøjskole Sygeplejerskeuddannelsen København
Tagensvej 86, 2200 København NV
Tlf.: 51632684
Mail
Jette Henriksen
Redaktør
Fakultet for Sykepleie og Helsevitenskap
Nord Uniservietet
7600 Levanger, Norge
Tlf.: +4521290629/ +4774022025
Mail
Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed - Sygepleje
Mail
Kimmie Heine
Redaktør
Professionshøjskolen Absalon
Sygeplejerskeuddannelsen Næstved
Parkvej 190, 4700 Næstved
Mail Tlf.: 72483189
Forfattervejledning
Uddannelsesnyt - Udgives af Fagligt Selskab for Undervisende Sygeplejersker, og henvender sig til alle, der beskæftiger sig med tilrettelæggelse, afvikling og udvikling af sundhedsuddannelserne.
Uddannelsesnyt publicerer artikler med fokus på de faglige og pædagogiske problemstillinger, der viser sig, når der tænkes uddannelsesplanlægning, undervisning, vejledning, udvikling og evaluering indenfor sundhedsuddannelserne.
Tillige ønskes indlæg om synspunkter/nye tanker på uddannelse og undervisning.
Samtidig er bøger og ikke mindst boganmeldelser væsentlige i forhold til nytænkning, og Uddannelsesnyt bringer således anmeldelser af bøger med fokus på uddannelse, uddannel-sesplanlægning og undervisning, herunder lærebøger indenfor grunduddannelserne.
Redaktionsgruppen for Uddannelsesnyt har udarbejdet nedenstående forfattervejledning - som skal anvendes i forbindelse med publicering i Uddannelsesnyt.
Artikler, som tilsendes redaktionen, vil blive vurderet af redaktionsgruppen. Dette med henblik på relevans for bladet, og om artiklen opfylder kravene i forfattervejledningen. Hvis artiklen accepteres til publicering, kan redaktionen stille krav om justeringer med henblik på tydelighed og forståelse. Redaktionen modtager gerne spørgsmål vedrørende mulige artikler.
Indlæg til uddannelsesnyt skal være redaktionen i hænde senest:
15. februar, 15. maj, 15. august og 15. november
Indlæg sendes som en vedhæftet fil på mail til ansvarshavende redaktør Lotte Evron eller èn anden af redaktionsgruppens medlemmer.
Hvis du har skrevet en artikel til Uddannelsesnyt, og din artikel bliver kopieret og brugt på en uddannelsesinstitution, kan du få udbetalt et vederlag fra Copydan.
Det er gratis og nemt at tilmelde sig og registrere sig som rettighedshaver på Copydans hjemmeside.
Uddannelsesnyt udgives af Fagligt Selskab for Undervisende Sygeplejersker (FSUS) og henvender sig til alle, der beskæftiger sig med sygeplejerskeuddannelsen samt social- og sundhedsuddannelserne.
Uddannelsesnyt publicerer artikler med fokus på faglige og pædagogiske problemstillinger, der viser sig, når der tænkes uddannelsesplanlægning, undervisning, vejledning, udvikling og evaluering indenfor sundhedsuddannelserne. Uddannelsesnyt bringer også anmeldelser af bøger af relevans for FSUS´ målgruppe.
Forfattere er meget velkomne til at reklamere for udgivelsen i Uddannelsesnyt på sociale medier.
Deadlines og indsendelse
Tekster til uddannelsesnyt skal være redaktionen i hænde senest:
15. februar, 15. maj, 15. august og 15. November.
Den indsendte artikel/tekst må ikke være publiceret andetsteds eller være indsendt til et andet tidsskrift/medie med henblik på at komme i betragtning til publicering.
Tekster sendes som en vedhæftet fil på mail til den ansvarshavende redaktør. Kontaktoplysninger findes på bagsiden af Uddannelsesnyt.
Alle tekster vil blive redigeret af et medlem af redaktionsgruppen med henblik på relevans, tydelighed, forståelse og formkrav. Redaktionsgruppen forbeholder sig ret til at afvise tekster. Plagiat og evt. brug af AI-teknologier vil være på forfatternes eget ansvar.
Titelside
Vedlæg en titelside, som indeholder forfatters/forfatteres titel, navn, adresse, e-mail og telefonnummer.
På titelsiden angives også antallet af ord i teksten (max. 5000 ord alt inklusiv) og abstractet (max. 150 ord) gerne opbygget efter IMRAD.
Formkrav og layout
Tekster modtages på dansk i Microsoft Word og skrives i overensstemmelse med den seneste udgave af Retskrivningsordbogen fra Dansk Sprognævn.
Teksten skrives i A4 format med linieafstand 1,5 og med skrifttype Times New Roman 12 pkt. Dette gælder også overskrifterne.
Brug ikke orddeling og fast højre kant. Indrykning er ikke tilladt.
Tvunget linjeskift benyttes kun ved markering af nye afsnit eller afstand mellem overskrift og tekst.
Standardforkortelser anvendes konsekvent gennem teksten og skrives fuldt ud første gang efterfulgt af forkortelsen i parentes. Undgå specialtegn.
Husk sidehenvisning ved brug af citater, fx (1, s. xx).
Citater markeres med anførselstegn ”xxx” og kan skrives i kursiv.
Undgå brug af fed skrift, understregninger og farvelægning.
Teksters omfang tilstræbes at være på max. 5000 ord (inklusiv abstract, tabeller/figurer og referencer).
Faktabokse m.m.
Faktabokse, tabeller, figurer, fotografier og tegninger skal nummereres og vedhæftes i særskilt dokument.
Det er forfatterens/forfatternes ansvar at indhente tilladelse til brug af illustrationer, der stammer fra andre publikationer.
Angiv deres placering i teksten med nummer og en kort beskrivende tekst. Husk at henvise til dem i brødteksten.
Abstract
Der skal foreligge et abstract på max. 150 ord. Angiv 3-5 keywords. Gælder ikke boganmeldelser og Fingeren på pulsen.
Titel
Vælg en kort og præcis overskrift samt en eventuel undertitel.
Forfatter(e)
Angiv forfatterens/forfatternes fulde navn, stilling, højeste akademiske grad, institutionstilknytning og e-mail.
Referencer
Som referencesystem anvendes Vancouver, hvor referencer anføres med tal i parentes (1) og angives i den rækkefølge, som de forekommer i teksten. Hvis der skal henvises til konkrete sidetal skrives (1, s. xx). Se eksempler på henvisninger i nedenstående:
Tidsskriftsartikler
1. Paulsen RT. Rehabilitering efter operation for lumbal diskusprolaps. Fysioterapeuten. 2017; 99(3):46–8, 50.
2. Borge L, Hummelvoll JK. Miljøterapi - samspill og læring i helende omgivelser: en opdatering. Klinisk sygepleje. 2019; 33(1):40–54.
Online artikel
3. Jensen HI, Frederiksen GV. Fra passiv til aktiv mobilisering af intensivpatienter: et projekt ændrede passiv mobilisering til tidlig og aktiv mobilisering på intensivt afsnit. Fag & forskning [citeret 15.
april 2019]; 2019(1):66–9. Tilgængelig via: https://dsr.dk/sygeplejersken/arkiv/ff-nr-2019-1/frapassiv-til-aktiv-mobilisering-af-intensivpatienter.
Bøger
1. Reuther LØ, Lovring I, Rasmussen VB, Jürgens G, Andersen SE, Rasmussen H. Farmakologi og sygepleje. 12th ed. Kbh.: Munksgaard; 2017.
E-bog
1. Reuther LØ, Lovring I, Rasmussen VB, Jürgens G, Andersen SE, Rasmussen H. Farmakologi og sygepleje [Internet]. 12th ed. Kbh.: Munksgaard; 2017 [citeret 14. oktober 2023]. Tilgængelig via:
https://munksgaard.dk/soeg/farmakologi-og-sygepleje-(i-bog)-i-bog-44363-9788762818538
Kapitel i bog med redaktør(er)
1. Jensen EK, Werner MU. Hvordan bliver smerte kronisk? I: Werner MU, Finnerup NB, ArendtNielsen L, redaktører. Smerter: baggrund, evidens og behandling. 4th ed. Kbh.: FADL’s Forlag; 2019; s. 278–89.
Hjemmeside med år
1. Sundhedsstyrelsen. Muskelskeletlidelser [Internet]. 2017 [citeret 16. april 2019]. Tilgængelig via: https://www.sst.dk/da/sygdom-og-behandling/kronisk-sygdom/muskelskeletlidelser.
Hjemmeside uden år
2. Andersen P. Motion som behandling i psykiatrien [Internet]. [citeret 16. april 2019]. Tilgængelig
via: http://www.psykiatrifonden.dk/viden/gode-raad-og-temaer/motion-og-psykisksundhed/motion-som-behandling-i-psykiatrien.aspx
Rettighedshavere – Copydan
Når du får en artikel publiceret i Uddannelsesnyt, og din artikel bliver kopieret og brugt på en uddannelsesinstitution, kan du få udbetalt et vederlag fra Copydan. Det er gratis og nemt at tilmelde sig. Du tilmelder dig her: https://tekstognode.dk/rettighedshavere/
Boganmeldelse
En boganmeldelse bør holdes inden for 1 A4-side og følge samme formkrav som beskrevet ovenfor. Den skal dog ikke indeholde et abstract.
En boganmeldelse er som udgangspunkt subjektiv og således et bud blandt andre bud. En anmeldelse skal være velargumenteret, faglig og saglig såvel i argumentation som i analyse og vurdering. Det skal
ikke være et referat af bogen. Dine synspunkter skal underbygges med argumenter og eksempler så læser kan følge din eventuelle kritik.
Indled med et kort resumé af omdrejningspunkt og indhold, lidt om forfatteren og baggrunden for bogen. Herefter kommer din vurdering. Det interessante er anmelderens vurdering af bogens relevans
for elever/studerende og undervisende sygeplejersker.
Fingeren på pulsen - et indblik i din og min hverdag
Et fast element i Uddannelsesnyt er Fingeren på pulsen, hvor et medlem fortæller om sit arbejde med undervisning/vejledning. Teksten må max fylde 2-3 A4-sider + evt. referencer. Teksten bør følge samme formkrav som beskrevet ovenfor og indeholde følgende elementer:
• Navn
• Titel
• Arbejdssted
• Hvad er din jobtitel, uddannelse og hvad består dit arbejde af?
• Hvordan arbejder du med undervisning/vejledning?
• Hvad er du mest optaget af i dit virke lige nu?
• Hvorfor interesserer dette område dig i forhold til undervisning/vejledning?
• Hvis du skal komme med en pointe eller et råd, du gerne vil videregive, hvad skal det så være?
Når du indsender Fingeren på pulsen, må du meget gerne give forslag til et andet medlem, du tror kunne tænke sig at skrive Fingeren på pulsen.
Link til forfattervejledning:
download forfattervejledning her