Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Arbejder I gratis på din arbejdsplads?

3 ud af 10 sygeplejersker arbejder gratis i gennemsnit 43 minutter om ugen. Er du en af dem? Så få hjælp her til sammen med kollegerne at sætte en stopper for det.

Hvordan er kulturen på din arbejdsplads omkring gratisarbejde?
Støtter i hinanden i at gå til tiden? Og noterer I jeres mer- og overarbejde? Møder du ind, før din vagt starter for at forberede dig på dagens opgaver? Eller bliver du lidt længere for at dokumentere det, du ikke nåede i løbet af vagten? Hvis du gør lige netop sådan og undlader at notere alle de ekstra minutter som overarbejde, er du langtfra alene. Men det kan og skal stoppes.

Det er dyrt at arbejde gratis
Der er flere problemer ved gratisarbejde; f.eks. sænker det din løn at arbejde gratis. Bare 2 x 30 minutter om måneden koster dig som minimum 90.000 kr. på din livsløn.  

Hvorfor er det et problem?
"Arbejdsgiver har ansvaret for, at opgaver og ressourcer hænger sammen, så arbejdet kan nås inden for arbejdstiden. Konsekvenserne af nedskæringer skjules, når medarbejderne hele tiden løber hurtigere eller arbejder uden løn udenfor arbejdstiden for at nå det hele. Derfor er det så vigtigt at sætte en stopper for, at sygeplejersker føler sig presset til at arbejde gratis" understreger kredsformand Kristina Robins.

Ærgerlige tal
3 ud af 10 sygeplejersker arbejder i gennemsnit 43 minutter og ugen - gratis. Læs ny undersøgelse gennemført af Megafon for Dansk Sygeplejeråd. 

I kredsen kommer vi gerne ud på jeres arbejdspladser og faciliterer en dialog om gratisarbejde.

Kontakt arbejdsmiljøkonsulent: Karin Bloch Nielsen: kbn@dsr.dk.

Hvad er gratisarbejde?

Hvad vil det egentligt sige at arbejde gratis?

Hvad er gratisarbejde?
Stop gratisarbejde

Gratisarbejde medfører udhulning af lønnen, pres på kolleger og besparelser, der bliver skjult.

Derfor er gratisarbejde et problem
Find ud af, om I arbejder gratis

Brug dette værktøj samme med kollegerne og find ud af, hvilken kultur I har for at arbejde gratis.

Tag testen