Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Hold styr på ferieregnskabet

Det er inden 1. januar, du skal have afholde den ferie, du optjente i perioden 1. september året før - 31. august i samme år.

Sig til i god tid inden 1. januar, hvis du ikke har afholdt den 5. ferieuge

Ferien, du har optjent fra 1. september året før til 31.august samme år, skal afholdes inden 1. januar det nye år. 

Du skal afholde de 4 af de 5 uger, du har optjent. Det er din pligt ifølge ferieloven. Du mister dagene op til de fire uger, hvis du ikke afholder dem.

Du kan aftale at overføre den 5. ferieuge, men du skal selv gøre opmærksom på det. Og der skal være en skriftlig aftale med lederen inden den 31. december. Ellers går den 5. ferieuge til udbetaling.  

Du kan se på din lønseddel, hvor mange timer/dage du har på dit ferieregnskab, der skal afholdes inden 1. januar. Det er lidt forskelligt fra arbejdsplads til arbejdsplads, hvor på lønsedlen det står (spørg din TR eller leder, hvis du ikke lige kan finde det). 

* Sådan optjener du ferie 

Er du på vej tilbage, eller er du lige kommet tilbage fra barsel eller sygdom?

Du skal være særlig opmærksom, hvis du har været på barsel eller langtidssygemeldt og skal til at vende tilbage til arbejde – eller du lige er vendt tilbage.  

Fordi du ikke har kunnet holde ferie, er der overført ferie til dit ferieregnskab i løbet af den tid, du ikke har arbejdet. Du kan have mange uger stående, som skal afholdes inden 1. januar 2023. Vær opmærksom på, at det kun er den 5. ferieuge, der kan udbetales eller overføres til næste år.  

Planlæg din restferie nu, mens du stadig kan nå at afholde ferien 
Du har krav på at kunne afholde de dage, du har stående. Så uanset de lokale aftaler, I måtte have på arbejdspladsen omkring ferieafholdelse, så skal du afholde de resterende dage. Så se at få dem planlagt nu, imens der stadig er uger nok i kalenderen, til at du kan afholde dem. Hvis du ikke afholder dem, går de tabt for dig.  

Har du skiftet arbejdsgiver i perioden

Du kan have penge stående på det, man kalder feriekontoen. Det er især, hvis du har skiftet arbejdsgiver eller arbejdet som vikar i perioden 1. september 2022 til 31. august 2023. Tjek her på Borger.dk, om du har penge til gode. Hvis du ikke har afholdt feriedagene inden 31. december 2023, så går de til Feriefonden, og de er tabt for dig. 

*Sådan optjener du ferie

De 5 ugers ferie, du har krav på ifølge ferieloven, optjener du over 12 måneder fra 1. september til 31. august.

Du optjener 2,08 feriedage pr. måned.

Den optjente ferie kan afholdes i en periode på 16 måneder fra 1. september til 31. december året efter, du optjente feriedagene.

Den 6. ferieuge, som nogle har ifølge overenskomsten, optjener du i det forudgående kalenderår fra 1. januar til 31. december.

Du kan afholde de dage, du har optjent til 6. ferieuge fra den 1. maj til 31. april året efter, du optjente feriedagene.

Få svar på dine spørgsmål om ferie

1
Hvis du bliver syg op til eller under din ferie

Du har ret til ny ferie, hvis du bliver syg under eller lige før din ferie. Men der er nogle regler, du skal overholde. Se dem her.

Det skal du vide
2
Er du gået op eller ned i tid, siden du optjente ferien?

Du risikerer at blive overrasket - enten positivt eller negativt - når du ser din lønseddel efter en ferie. Se hvorfor her.

Det skal du være forberedt på
3
Ændring af planlagt ferie

Rettigheder i forbindelse med ferie er bestemt i ferieloven og har altså ikke noget at gøre med overenskomsten. Derfor gælder der andre regler, hvis du bliver spurgt, om du vil ændre i din

Hvis du bliver spurgt om at ændre din planlagte ferie
4
Styr på ferieregnskabet

I september er det særlig vigtigt at have styr på ferieregnskabet. 5. ferieuge skal afholdes inden 1. januar året efter.

Hold styr på ferieregnskabet