Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Tænk dig godt om, hvis du bliver spurgt, om du vil ændre på din planlagte ferie

Rettigheder i forbindelse med ferie er bestemt i ferieloven og har altså ikke noget at gøre med overenskomsten. Derfor gælder der andre regler, hvis du bliver spurgt, om du vil ændre i din planlagte ferie.

Hvis din ferie er påbegyndt

Lige meget hvad, så må din arbejdsgiver ikke bede dig om, at du afbryder din ferie for at gå på arbejde.

Hvis din ferie er planlagt, men ikke påbegyndt

Det er kun efter aftale med dig og med dit samtykke, at der kan ændres i din planlagte ferie. Hvis det ikke passer dig at ændre i din planlagte ferie, så sig nej tak til forslag om ændringer.

Hvis du siger ja til at gå på arbejde i din planlagte ferie, får du helt almindelig betaling for den dag eller de dage, du arbejder. Altså ingen overarbejde, mistede fridage eller lignende. Du gemmer blot de antal dage, du arbejder, til ferie en anden gang.

Bliver du pålagt at ændre i din planlagte ferie?

Arbejdsgiveren kan i helt ekstreme tilfælde (væsentlige, upåregnelige driftsmæssige hensyn) pålægge dig at ændre din planlagte ferie. Det sker dog yderst sjældent. Hvis du bliver udsat for det, så ring til kredsen under alle omstændigheder.

Skulle der opstå en situation, hvor det er berettiget at ændre din planlagte ferie, så har du krav på at få dækket eventuelle økonomiske tab, du har ved at skulle ændre i din planlagte ferie. Det kan være afbestillingsudgift eller lignende. Men det er kun den type af økonomisk dispensation, du kan få.

 

59005593

Foto:

Vibeke Hvas

Har jeg ikke ret til 3 ugers sammenhængende ferie?

Jo. I det man kalder hovedferien fra 1. maj til 30.  september, har du krav på 3 ugers sammenhængende ferie.

Når  du måske ender med at skulle dele ferien op i fx. 2 og 1 uge, er det fordi, de fleste ønsker at holde ferie i skolesommerferien.

Du har krav på 3 ugers sammenhængende ferie i hovedferien - ikke i skolesommerferien.

Få svar på dine spørgsmål om ferie

1
Hvis du bliver syg op til eller under din ferie

Du har ret til ny ferie, hvis du bliver syg under eller lige før din ferie. Men der er nogle regler, du skal overholde. Se dem her.

Det skal du vide
2
Er du gået op eller ned i tid, siden du optjente ferien?

Du risikerer at blive overrasket - enten positivt eller negativt - når du ser din lønseddel efter en ferie. Se hvorfor her.

Det skal du være forberedt på
3
Ændring af planlagt ferie

Rettigheder i forbindelse med ferie er bestemt i ferieloven og har altså ikke noget at gøre med overenskomsten. Derfor gælder der andre regler, hvis du bliver spurgt, om du vil ændre i din

Hvis du bliver spurgt om at ændre din planlagte ferie
4
Styr på ferieregnskabet

I september er det særlig vigtigt at have styr på ferieregnskabet. 5. ferieuge skal afholdes inden 1. januar året efter.

Hold styr på ferieregnskabet