Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Regler og rettigheder, når I skal planlægge sommerferien på arbejdspladsen

Det kan være en følelsesladet situation, når det årlige puslespil om sommerferien skal lægges.

Ledelsen skal så vidt muligt imødekomme dine ønsker 
Ferie er vigtig for alle. Og i ferieaftalen står der, at ledelsen så vidt muligt skal imødekomme dine ønsker om, hvornår du vil holde ferie. Men det er i sidste ende ledelsen, der bestemmer, hvordan ferieplanen er forsvarlig i forhold til den nødvendige drift.  

Hovedferie versus skolesommerferie 
Du har ret til at have tre ugers sammenhængende ferie i hovedferien, som går fra 1. maj til 30. september. Mange vil gerne have tre ugers ferie i skolesommerferien. Men din rettighed til tre ugers sammenhængende ferie går på hovedferien og ikke skolesommerferien.  

Ferieaftalen siger, at man så vidt muligt skal prioritere, at ansatte med børn i den skolepligtige alder kan afholde tre uger i skolesommerferien.

Selvom du ikke har børn i den skolepligtige alder, kan du godt ønske din ferie i skolesommerferien. Din leder skal tage dine ønsker alvorligt på lige fod med andre kollegers.  

Mindst 14 dages samlet ferie 
Skulle det ske, at det ikke kan lade sig gøre at placere tre samlede uger indenfor hovedferien (eller du ikke vil), så skal du afholde mindst 14 dages samlet ferie i hovedferien.  

Du har ret til at kende datoerne for din sommerferie 3 måneder før.  

Weekendarbejde og ferieplanlægning 
Ferien kan planlægges til at starte på en hvilken som helst dag i ugen. En ferieuge består dog af 7 sammenhængende dage og skal afspejle din normale arbejdstid.  

Når du arbejder i skiftende vagter, kan det ske, at en af dine faste arbejdsweekender ligger op til ferien alt afhængig af, hvilken dag du starter din ferie.  

På de fleste arbejdspladser finder man ud af at rykke rundt enten ved bytning indbyrdes eller ved at planlægge vagterne, så de weekendvagter, der skal dækkes på grund af ferieafholdelse, bliver dækket og fordelt mellem kollegerne.