Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Fokusområde: Kompetenceudvikling

Den enkelte sygeplejerske skal have mulighed for løbende at ajourføre og udvikle sine kompetencer.

KOMPETENCEUDVIKLING

Den enkelte sygeplejerske skal have mulighed for løbende at ajourføre og udvikle sine kompetencer. Udviklingen i sundhedsvæsenet og samfundets forventninger til sygeplejersker stiller krav til sygeplejerskers uddannelses- og kompetenceniveau. De sygeplejefaglige opgaver stiger løbende i kompleksitet, da patienterne oftere er multisyge og behandlingerne er mere avancerede. Dette tilsammen fordrer, at sygeplejersken har specialiseret viden.

Nedenfor følger kredsens lokalpolitiske pejlemærker fulgt af et konkret niveau.

Kreds Syddanmark arbejder for, at...

der skal være særlige tilbud til nyuddannede og nyansatte sygeplejersker i form af introduktionsforløb og mentorordninger.

  • Det gør vi ved i dialogen med arbejdsgiver at pointere, at vi udfører specialiseret sygepleje, der kræver særlige kontekstspecifikke kompetencer og oplæring at yde dette.
  • Det gør vi ved at betone vigtigheden i, at de rette kompetencer, målrettet afdelingen, erhverves, og dermed for at vi kan leve op til de faglige forventninger alle parter vil have.

Kreds Syddanmark arbejder for, at...

alle sygeplejersker skal have mulighed for årligt at drøfte karriereudvikling/kompetenceudvikling med nærmeste leder.

  • Det gør vi ved at anbefale alle sygeplejersker at få en årlig drøftelse med ledelsen om muligheder for efter- og videreuddannelse - dette både til gavn for sygeplejersken og arbejdspladsen.
  • Det gør vi ved at arbejde for, at det bliver tydeligt at attraktive udviklingsmuligheder for sygeplejersker er essentielt for sygepleje af høj kvalitet, og for at det lykkes må både sygeplejerske og leder løbende ajourføre sig med aktuelle udviklings- og uddannelsesmuligheder.

Kreds Syddanmark arbejder for at...

der skal være gennemskuelige rammer for vilkårene ved deltagelse i efter- og videreuddannelse.

  • Det gør vi ved at anbefale at sygeplejerske og leder er enige om det aftalte i en efter- og videreuddannelse, og at vilkårene derfor er beskrevet inden uddannelsens start.
  • Det gør vi ved at anbefale, at det skal aftales, hvilken betydning uddannelsen (og udviklingen) har for det efterfølgende arbejde sygeplejersken skal udføre.
56877690

Herunder ser du Dansk Sygeplejeråd Kreds Syddanmarks politiske fokusområder og lokalpolitiske pejlemærker. Der er fem områder, som kredsbestyrelsen giver et særligt fokus.

Samtidigt ønsker bestyrelsen at pointere, at der løbende arbejdes med andre emner politisk, men at disse fem udvalgte fokusområder har en vedblivende prioritet og er styrende i kredsens daglige arbejde. 

Til hvert fokusområde er der lokalpolitiske pejlemærker, og under dem præciseringer af, hvordan kredsen arbejder med disse pejlemærker.

Indsatsen pågår via de arbejdspladsnære politikere tillidsrepræsentanten og fællestillidsrepræsentanten, samt i kredsens bestyrelse og politiske ledelse.  

Fokusområder og lokalpolitiske pejlemærker

Den enkelte sygeplejerske skal have en løn, der afspejler uddannelsesniveau, opgaver og ansvar. I Kreds Syddanmark bruges den lokale løndannelse og lokale lønmidler aktivt.

Den enkelte sygeplejerske skal have mulighed for løbende at ajourføre og udvikle sine kompetencer.

Den enkelte sygeplejerske skal forholde sig til egen fagidentitet og argumentere fagligt og sagligt, med henblik på at præge sygeplejen og professionens vilkår og udvikling i en fælles retning.

Den enkelte sygeplejerske skal have mest mulig indflydelse på egen arbejdstid.

Ingen sygeplejerske må blive syg af at udføre sit arbejde.

Læs om Dansk Sygeplejeråds arbejde med kompetenceudvikling

Et stærkt fag i udvikling
Holdningspapir
Et god ældreliv starter med sundhed
DSR's anbefalinger
Politikpapir: Et godt ældreliv starter med sundhed
Fem hovedprincipper
61870031

Foto:

Stig Vognaes

Kontakt den politiske ledelse

Har du spørgsmål, kommentarer eller ønsker at komme i dialog med den politiske ledelse, kan du kontakte dem. Du har også mulighed for at overvære et bestyrelsesmøde.