Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Forkant

Personalemangel presser ledere

Fire ud af ti ledende sygeplejersker, der har personalemangel og mangel på sygeplejersker, ender med selv at opleve stigende arbejdspres. Næsten hver tredje ledende sygeplejerske oplever stress ofte eller næsten hele tiden, viser undersøgelse.

Forkant 2022 nr. 4, s. Side 8

Af:

Thomas Garlov, Journalist, thg@dsr.dk,

Linda Hansen, Foto

stress-2

Den pressede situation i sundhedsvæsenet presser alle niveauer. Også mange ledere føler presset så direkte, at de personligt påvirkes.

Det viser en undersøgelse blandt de ledende sygeplejersker. 31 pct. af lederne i undersøgelsen svarer, at de enten ofte eller næsten hele tiden har følt sig stressede i løbet af de seneste to uger. Og 74 pct. peger direkte på, at arbejdet alene er årsagen.

„Det er en alvorlig advarselslampe. For presses lederne helt herud, hvor de personligt er så påvirkede, så risikerer vi jo, at overblikket forsvinder i vores sundhedsindsats. For det er netop lederens opgave,“ lyder det fra Marie Rosbjerg, der er næstforkvinde i Lederforeningen.

I undersøgelsen svarer over halvdelen af lederne, at de mangler sygeplejersker. Konsekvensen er, at fire ud af ti ledere oplever øget arbejdspres. Hver fjerde ledende sygeplejerske svarer desuden, at de personligt har øget den ugentlige arbejdstid.

„Det er jo helt forståeligt, at vi som ledere reagerer på den måde, når vi oplever denne situation med mangel på kvalificeret personale. Men det er samtidig en forkert udvikling. Og når så mange ender med at mærke stress personligt, så viser det præcis, at vi er nødt til at finde andre løsninger end at kaste os selv ind. For det kan ingen holde til,“ siger Marie Rosbjerg.

Behov for akut indsats

På lederforeningens generalforsamling i oktober vedtog generalforsamlingen en opfordring til akut indsats, der kan styrke sundhedsvæsenet:

„Lederne ender i situationer, hvor de ikke kan skabe den sundhedsindsats og sygepleje, som de er ansat til. Mange steder er sundhedsvæsenet nu så presset, at vigtige krav og målsætninger ganske enkelt ikke kan indfries.
Flere end hver fjerde ledende sygeplejerske oplever, at deres egen afdeling eller enhed ikke kan indfri vigtige krav eller målsætninger. Den situation er uholdbar!
Vi beder derfor om, at der omgående tages initiativer, der kan sikre sundhedsindsatsen både i kommuner og på landets hospitaler og øvrige sundhedsinstitutioner. Der er brug for et fokus, der kan sikre bedre patientsikkerhed og at sundhedsindsats og sygeplejefaglig indsats bliver værdig og med en kvalitet, som vi kan stå inde for som samfund og som ansatte.

Det kræver ikke mindst, at der skabes ordentlige forhold for hele ledelsen af sundhedsindsatsen,“ lyder det bl.a. i udtalelsen, som også understreger, at lederne er vigtige for at sikre en god sundhedsindsats med overblik og med klar ledelse.

„Vi mener helt enkelt, at en leders tid skal bruges på ledelse. Samtidig er der brug for, at ledere også har mulighed for at kunne holde fri, når de ikke er på arbejde. At ledere er ansat uden højeste arbejdstid, betyder ikke, at de skal arbejde ubegrænset. Den gennemsnitlige arbejdstid er 37 timer – og skal ikke være mere. Vi opfordrer derfor til, at der også afsættes flere ressourcer til ledelsen af sundhedsvæsenet – og herunder også, at de ledende sygeplejersker får løn og arbejdsvilkår, der i højere grad afspejler det ansvar, som jobbet indebærer,“ lyder det i udtalelsen fra Lederforeningens generalforsamling.

Læs mere: Arbejdsmiljøekspert: Sundhedsvæsenet har grundlæggende IKKE et rekrutteringsproblem!