Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Ytringsfrihedens ABC

Offentlige ansattes ytringsfrihed - og ledelsens reaktionsmuligheder

Offentligt ansatte har en udstrakt ytringsfrihed. Det betyder, at de på egne vegne kan deltage i den offentlige debat og fremføre personlige meninger og synspunkter. Det gælder også, når man som offentligt ansat udtaler sig kritisk om ens eget arbejdsområde.

Offentligt ansatte har en udstrakt ytringsfrihed. Det betyder, at de på egne vegne kan deltage i den offentlige debat og fremføre personlige meninger og synspunkter.

Det gælder også, når man som offentligt ansat udtaler sig kritisk om ens eget arbejdsområde.

Men beskyttelsen gælder ikke, når man udtaler sig på arbejdspladsens (myndighedens) vegne. Her er det ledelsen, som beslutter, hvem der må udtale sig, og hvad de må sige.

Offentligt ansatte er desuden – ligesom alle andre borgere – underlagt visse begrænsninger i deres ytringsfrihed.

Læs hvad ombudsmanden skriver om ytringsfrihed, og ledelsens reaktionsmuligheder HER
Læs mere om ytringsfrihed på Lederforeningens hjemmeside HER
Læs mere om ytringsfrihed på DSRs hjemmeside HER

Begrænsninger i ytringsfriheden

Ledelsen på en offentlig arbejdsplads kan fastsætte regler for, hvem der må udtale sig på myndighedens vegne. Ledelsen kan også fastsætte retningslinjer for indholdet af udtalelser, der fremsættes på myndighedens vegne. Læs mere her.

Offentligt ansatte har tavshedspligt om fortrolige oplysninger, som de får kendskab til gennem deres arbejde. Offentligt ansatte må som det klare udgangspunkt ikke ytre sig om oplysninger, der er omfattet af tavshedspligten.
Hvis man er i tvivl om, hvorvidt en oplysning er fortrolig og dermed omfattet af tavshedspligten, kan man fx drøfte det med sin leder.

Eksempel: En sygeplejerske ansat på et hospital i en akutmodtagelse skriver i en opdatering på et socialt medie, at hun netop har modtaget en navngiven person, som har været involveret i spritkørsel.
Der er tale om brud på tavshedspligten og derfor en ulovlig ytring.

KL, Danske Regioner og Moderniseringsstyrelsen har sammen udgivet en pjece "God Adfærd i det Offentlige", der forklarer om regler for ytringsfrihed og tavshedspligt

Læs pjecen "God Adfærd i det Offentlige" HER

Reglerne

Ytringsfrihed betyder retten til at ytre sig i bred forstand, uanset hvad du ytrer dig om, og hvordan du gør det. Find reglerne for ytringsfrihed i det offentlige her.

Du må komme med kritiske faglige udtalelser og politiske holdninger. Du må skrive, tegne, male eller synge. Og du må du skrive indlæg i aviser, på de sociale medier og give interview.

Se webinar om offentlige ansattes ytringsfrihed HER - (webinaret er lavet af advokatfirmaet Horten)
Læs mere om reglerne

(kilder: Justitsministeriet og advokatformaet Horten)