Førtidspensionsfradrag for tjenestemænd
Tilbagetrækningsreformen
Tilbagetrækningsreformen har til formål at få flere til at blive længere på arbejdsmarkedet end i dag. Forhøjelserne af efterløns- og folkepensionsalderen blev rykket frem, så efterlønsalderen begyndte at stige fra 2014 og folkepensionsalderen fra 2019.
Det får betydning for tjenestemandsansatte, der beslutter sig for at gå på alderspension, før de har nået folkepensionsalderen.
Som reglerne er i dag, kan en tjenestemand tidligst fratræde på grund af alder, og få sin tjenestemandspension udbetalt, når han/hun fylder 60 år. Det samme gælder for tidligere tjenestemænd, der har en opsat pension.
Læs mere om udbetaling af opsat pension
Hvis du vælger at få din tjenestemandspension udbetalt i alderen fra det 60. år, til du når folkepensionsalderen, får du et varigt procentvist fradrag i pensionen. Fradraget bliver mindre jo flere år, du arbejder i årene op til, du når folkepensionsalderen.
Find din efterløns-/pensionsalder
Beregn din efterlønsalder hos Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering
Kontakt DSA for at få hjælp med efterlønsreglerne
Find din folkepensionsalder på borger.dk
Du kan læse mere om reglerne for tjenestemandspension i menuen nedenfor.
Hvis du har brug for rådgivning, er du som altid velkommen til at kontakte din DSR-kreds.
Oversigt over førtidspensionsfradrag
På alle offentlige arbejdsgiverområder er der aftalt en ændring af reglerne om førtidspensionsfradrag for tjenestemænd. Fradraget er tilpasset, at folkepensionsalderen gradvist forhøjes.
Reglerne er komplicerede og tager afsæt i tjenestemandens fødselsdato og ansættelsestidspunkt. De ændrede regler inddeler fx de tjenestemandsansatte i to grupper, der opdeles alt efter om han/hun er ansat før eller efter den 1. januar 2007.
Se i menupunkterne nedenfor, hvordan din alder og ansættelsestidspunkt påvirker dit førtidspensionsfradrag.
Find dit førtidspensionsfradrag
Se i menupunkterne, hvordan din alder og ansættelsestidspunkt påvirker dit førtidspensionsfradrag.
Er du født før 1. januar 1959, er dit førtidspensionsfradrag følgende:
- 60 år – 10%
- 61 år – 7%
- 62 år – 4%
- 63 år – 3%
- 64 år – 2%
- 65 år – 1%
- 66 år – 1%
Som man kan se, bliver tjenestemandspensionen reduceret yderligere med 1 %, hvis tjenestemanden går på pension som henholdsvis 65 eller 66-årig.
Er du ansat før 1. januar 2007 og født efter 1. januar 1959, er dit førtidspensionsfradrag følgende:
- 60 år – 17%
- 60½ år – 17%
- 61 år – 14%
- 61½ år – 14%
- 62 år – 6%
- 62½ år – 6%
- 63 år – 5%
- 63½ år – 5%
- 64 år – 4%
- 64½ - 4%
- 65 år – 3%
- 65½ år – 3%
- 66 år – 1%
- 66½ år – 1%
For tjenestemænd, der er ansat den 1. januar 2007 eller senere, medfører de ændrede regler tillige, at de først kan få alderspension senere, da tidspunktet for tidligste fratræden gradvist rykkes fra 60 til 62 år for personer, som er født i perioden fra 1. januar 1959 til 30. juni 1960.
Førtidspensionsfradraget for dig, som er født i perioden 1. januar 1959 til og med 30. juni 1960 og er ansat den 1. januar 2007 eller senere, er derfor omfattet af denne overgangsordning.
Er du født den 1. juli 1960 eller senere og ansat den 1. januar 2007 eller senere, er dit førtidspensionsfradrag følgende:
- 62 år – 17%
- 62½ år – 17%
- 63 år – 14%
- 63½ år – 14%
- 64 år – 6%
- 64½ - 6%
- 65 år – 5%
- 65½ år –5%
- 66 år – 4%
- 66½ år – 4%
Førtidstillægget
Reglerne om førtidstillægget bliver også tilpasset, så der sker en halvering af førtidstillægget, hvis tjenestemanden vælger at gå på førtidspension to år efter den tidligst mulige fratrædelsesalder. Aktuelt gælder det perioden fra 60 til 62 år. Den resterende del af førtidstillægget falder væk ved folkepensionsalderen.
Da reglerne om tjenestemændenes pensionsforhold er komplicerede, opfordrer DSR til, at du søger rådgivning i din lokale kreds.
Det er en fordel, hvis du på forhånd har indhentet oplysninger om din tjenestemandspension hos din arbejdsgiver/den arbejdsgiver, du har en opsat pension hos.
Hvis du er statsansat, kan du se din pension her
Se reglerne om førtidspensionsfradrag for statsansatte hos Medarbejder- og Kompetencestyrelsen
Ret til opsat tjenestemandspension
En tjenestemand får ret til opsat pension, når han/hun har optjent tre hele års pensionsalder, beregnet på grundlag af en fuldtidsansættelse. Fratræder du din tjenestemandsstilling (ansøgt eller uansøgt), før du har optjent tre hele pensionsår, mister du din pensionsoptjening, medmindre du igen bliver ansat som tjenestemand.
Fratræder du din tjenestemandsstilling (ansøgt eller uansøgt) på et tidspunkt, hvor du har optjent 3-10 hele pensionsår, har du ret til opsat pension. Du har ligeledes ret til opsat pension, hvis du selv siger din tjenestemandsstilling op og har opsparet mere end tre hele pensionsår.
Udbetaling af opsat tjenestemandspension
Den opsatte pension kan i dag tidligst udbetales fra det tidspunkt, hvor du fylder 60 år. Er du ansat 1.1. 2007 eller senere, hæves alderen for, hvornår du kan få udbetalt din opsatte pension gradvist til 62 år.
Din ret til at få udbetalt din opsatte pensioner ubetinget. Det er fx ikke et krav, at du forlader arbejdsmarkedet. Som tidligere tjenestemandsansat kan du derfor få din opsatte pension udbetalt samtidig med, at du er ansat på overenskomstvilkår.
Som tidligere tjenestemandsansat skal du selv ansøge din tidligere arbejdsgiver om at få udbetalt din opsatte tjenestemandspension - det sker ikke automatisk.
Udbetalingen af tjenestemandspension er livsvarig.
Afskediget med aktuel tjenestepension
Hvis du som tjenestemandsansat bliver afskediget fra din stilling og har optjent mere end 10 hele pensionsår, har du ret til at få udbetalt din aktuelle egenpension fra afskedigelsestidspunktet.
Aktuel egenpension beregnes på samme måde som en alderspension. Det vil sige på grundlag af de optjente, hele pensionsår og den pensionsgivende løn (løntrin) på fratrædelsestidspunktet. Bemærk, at det kun er hele pensionsår, der tæller med - ikke evt. optjente måneder.
Den aktuelle egenpension er livsvarig. Som tidligere tjenestemand kan du fortsætte med at få udbetalt din aktuelle egenpension samtidig med, at du er ansat på andre vilkår inden for det offentlige, i det private eller på statens områder.
Se også
Pension for sygeplejersker
Læs om din pensionsordning. Det gælder både, hvis du er offentlig ansat i en ikke-ledende stilling, er leder, tjenestemand eller privatansat...
Førtidspension og seniorpension
Siden henvender sig primært til dig som medlem af DSR, der enten står over for tilkendelse af førtidspension/seniorpension eller er tilkendt...
Tjenestemand i region, kommune og stat
Læs, hvilke regler der gælder for dig som tjenestemand ansat i kommuner, regioner og stat. Hvilke rettigheder har du fx, hvis du bliver opsa...