Pension for sygeplejersker
Læs om din pensionsordning, hvad enten du er offentligt ansat i en ikke-ledende stilling, er leder, tjenestemand eller privatansat sygeplejerske.
Pension for ikke-ledende sygeplejersker i det offentlige
Din pensionsordning består af en centralt aftalt pensionsprocent samt indbetaling til ATP.
Derudover indbetales der for kommunalt- og regionaltansatte pension af de lønafhængige særydelser som aften-, weekend- og nattillæg – dog ikke overarbejde.
Ansat i region
Pensionsprocenten for ikke-ledende sygeplejersker er 14 %.
Pensionsprocenten for de lønafhængige særydelser er 3,75 %.
For kandidatuddannede
Pensionsprocenten for kandidatuddannede sygeplejersker der følger kandidatprotokollatet er 20,57 %
For ansatte som følger kandidatprotokollatet, er der en fritvalgsordning, hvor man i stedet for pension kan vælge at få hele eller dele af pensionsbidraget over 15 % udbetalt som et kronetillæg.
Hvis hele eller dele af fritvalgstillægget udbetales som kronetillæg, gøres tillægget pensionsgivende og der beregnes særlig feriegodtgørelse af tillægget.
Udgangspunktet er indbetaling til pension.
Ønsker man at ændre dette, skal man give arbejdsgiver besked herom med en måneds varsel. Der foretages valg for mindst et år ad gangen.
Ansat i kommune
Pensionsprocenten er 15 %.
I kommunerne er der en fritvalgsordning på 0,34 % af pensionsbidraget, som man i stedet kan vælge at få udbetalt som et kronetillæg.
Hvis fritvalgstillægget udbetales som et kronetillæg, beregnes der ikke pension og særlig feriegodtgørelse af tillægget.
Udgangspunktet er et fritvalgsordningen udbetales som et kronetillæg, hvis ikke man meddeler arbejdsgiveren, at der ønskes en pensionsforhøjelse. Ønsker man at ændre sit valg, skal man give arbejdsgiver besked herom senest 1. oktober. Ændringen gennemføres pr. 1. januar året efter.
Pensionsprocenten er 7,67 % af særydelser for aften- og nattevagter, lørdage samt søn- og helligdage.
For kandidatuddannede
Pensionsprocenten for kandidatuddannede sygeplejersker der følger kandidatprotokollatet er 21 %.
For ansatte som følger kandidatprotokollatet, er der en fritvalgsordning på 6 % af pensionsbidraget. som man i stedet kan vælge at få udbetalt som et kronetillæg.
Hvis fritvalgstillægget udbetales som et kronetillæg, beregnes der ikke pension og særlig feriegodtgørelse af tillægget.
Udgangspunktet er indbetaling til pension, hvis ikke man meddeler arbejdsgiveren, at man ønsker fritvalgstillægget udbetalt som et kronetillæg.
Ønsker man at ændre sit valg, skal man give arbejdsgiver besked herom senest 1. oktober. Ændringen gennemføres pr. 1. januar året efter.
Ansat i staten
Pensionsprocenten er 18,4 %.
Fritvalgsordning
I staten er der en fritvalgsordning, hvor man i stedet for pension kan vælge at få hele eller dele af pensionsbidraget over 15% udbetalt som et kronetillæg eller indbetalt til en opsparingsordning i tilknytning til pensionsordningen.
Hvis fritvalgstillægget udbetales som et kronetillæg eller hvis det indbetales til en opsparingsordning i tilknytning til pensionsordningen, beregnes der ikke pension og særlig feriegodtgørelse af tillægget.
Udgangspunktet er indbetaling til pension. Ønsker man at ændre dette, skal man give arbejdsgiver besked herom. Der foretages valg for mindst et år ad gangen.
Du kan læse mere om indbetaling til opsparingsordningen i tilknytning til pensionsordningen.
Særligt for rådighedssygeplejersker i Forsvaret: Der er forskellige bestemmelser om pension.
Læs mere i overenskomsterne for ansatte i staten.
Du er også velkommen til at kontakte DSR.
Gruppelivsordning
Som statsansat er du omfattet af gruppelivsordning, uanset om du er tjenestemand eller overenskomstansat.
Den månedlige præmie udgør 108,35 kr., der indbetales til Forenede Gruppeliv. Gruppelivsordningen giver dødsfaldsdækning og dækning ved visse former for kritisk sygdom.
Du kan læse mere på Forenede Gruppelivs hjemmeside under ordning 85034.
Pension for ledere i det offentlige
Region
Pensionsprocenten er 16,80 % for ledere der følger lederoverenskomsten
Pensionsprocenten er 22 % for ledere der følger chefaftalen.
For ledere der følger chefaftalen, er der en fritvalgsordning, hvor man i stedet for pension kan vælge at få hele eller dele af pensionsbidraget over 15% udbetalt som et kronetillæg.
Hvis hele eller dele af fritvalgstillægget udbetales som kronetillæg, gøres tillægget pensionsgivende og der beregnes ligeledes særlig feriegodtgørelse af tillægget.
Udgangspunktet er indbetaling til pension. Ønsker man at ændre dette, skal man give arbejdsgiver besked herom med en måneds varsel. Der foretages valg for mindst et år ad gangen.
Kommune
Pensionsprocenten er 18,51 %.
For ledere er der også en fritvalgsordning, hvor man i stedet for pension kan vælge at få hele eller dele af pensionsbidraget over 15 % udbetalt som et kronetillæg.
Hvis hele eller dele af fritvalgstillægget udbetales som kronetillæg, beregnes der ikke pension og særlig feriegodtgørelse af tillægget.
Foretages intet valg udbetales fritvalgsdelen som et kronetillæg. Ønsker man at ændre sit valg, skal man give arbejdsgiver besked herom senest 1. oktober. Ændringen gennemføres pr. 1. januar året efter.
Staten
Pensionsprocenten er 18,4 % (for studerektorer/uddannelseschefer ved professionshøjskolerne 18,97 %)
Fritvalgsordning
I staten er der en fritvalgsordning, hvor man i stedet for pension kan vælge at få hele eller dele af pensionsbidraget over 15 % udbetalt som et kronetillæg eller indbetalt til en opsparingsordning i tilknytning til pensionsordningen.
Læs mere om opsparingsordningen.
Hvis fritvalgstillægget udbetales som et kronetillæg eller hvis det indbetales til en opsparingsordning i tilknytning til pensionsordningen, beregnes der ikke pension og særlig feriegodtgørelse af tillægget.
Udgangspunktet er indbetaling til pension. Ønsker man at ændre dette, skal man give arbejdsgiver besked herom. Der foretages valg for mindst et år ad gangen.
Pension for tjenestemænd
Som tjenestemand har du fået et tilsagn om en pension efter bestemte regler og satser.
Læs mere om de særlige regler, der gælder for tjenestemænd
Gruppelivsordning
Som tjenestemand er du også omfattet af en gruppelivsordning.
Gruppelivsordningen giver dødsfaldsdækning og dækning ved visse former for kritisk sygdom.
Læs mere om gruppelivsordningen i aftalen om gruppelivsforsikring.
Overvejer du førtidspension?
Måske overvejer du at gå på førtidspension.
Pension for privatansatte
Sygeplejersker på det private område har mange forskellige pensionsordninger.
Privatansat med overenskomst
De fleste privatansatte sygeplejersker er omfattet af en pensionsordning, og for overenskomstansatte sygeplejersker vil pensionsordningen være i Pensionskassen for Sygeplejersker (PKA).
I enkelte virksomheder kan der være aftalt andre ordninger. Dette gælder bl.a. inden for arbejdsmiljøbranchen.
Privatansat uden overenskomst
Hvis der ikke er indgået overenskomst mellem dit ansættelsessted og Dansk Sygeplejeråd, skal du være opmærksom på, at du ikke automatisk er omfattet af en pensionsordning.
Du har i disse situationer mulighed for selv at fortsætte din pensionsordning PKA.

Foto:
PKA
Pensionskassen PKA
PKA administrerer langt de fleste sygeplejerskers pension og giver personlig vejledning om pensionen. Som medlem får du en fast pensionspakke og bliver dækket af en gruppeordning.
Læs også
OK24-stigninger i løn og pension
Få et overblik over, hvad og hvornår din løn og pension stiger, og hvornår der sker forbedringer i dine arbejdsvilkår som følge af OK24-forh...
Løn og arbejdsvilkår
Få viden om sygeplejerskers løn, find din overenskomst, og få rådgivning om bl.a. barsel, ferie og arbejdsmiljø.
Seniorsammenslutningen
Foreningen for medlemmer af DSR, der er gået på efterløn eller pension. Vores medlemmer nyder godt af hinandens selskab.