Kom godt videre fra større fyringsrunder
Hvis en afskedigelse rammer dig eller en kollega, er det vigtigt at være bevidst om, hvordan du kan komme videre på en god måde. Læs bl.a. om, hvordan du kan bruge dit netværk, dine kolleger og din TR, og bliv klogere på, hvordan du kan søge midler fra Tryghedspuljen.
Særligt for afskedigelser i større omfang
Når en arbejdsgiver planlægger at foretage afskedigelser af større omfang, skal arbejdsgiveren i samarbejde med MED-udvalget fastlægge, hvilke kriterier der skal lægges til grund for, hvilke medarbejdere der skal afskediges. Disse kriterier skal være saglige, fx virksomhedens behov for kvalifikationer i fremtiden.
Afskedigelser på grund af arbejdsgiverforhold, fx besparelser, er en saglig grund til at afskedige, og derfor er det begrænset, hvilke muligheder din TR/kreds har for at forhindre dem.
Gode råd ved fyringsrunder
Fyringsrunder er ubehagelige, de skaber usikkerhed, og frygten rammer både de afskedigede medarbejdere og de tilbageværende kolleger. Her får du 11 gode råd, der kan hjælpe dig på vej.
Hvis du er varigt ansatte på Danske Regioners eller KL’s områder, og bliver opsagt på grund af arbejdsgiverforhold, herunder omstruktureringer eller afskedigelser af større omfang, kan du ansøge om et beløb i Tryghedspuljen.
Du kan få op til 10.000 kroner, du kan anvende til coaching, op- kvalificering, karrierevejledning eller lignende. Beløbet forhøjes fra 10.000 kroner til 20.000 kroner, hvis du søger til kompetencegivende uddannelse, såsom moduler fra akademi-, diplom-, kandidat- eller masteruddannelser. Du skal søge penge til et konkret forløb, og du skal søge i opsigelsesperioden.
Sundhedskartellet er en del af Tryghedspuljen
- på det kommunale område:
Læs om Tryghedspuljen på det kommunale område - på det regionale område:
Find ansøgningsskemaet på det regionale område
Begge tryghedspuljer udløber den 31. marts 2024.
Spørg din leder, hvad der kommer til at ske på arbejdspladsen og i din afdeling for at få så mange oplysninger og opnå så meget forudsigelighed som muligt.
Lad være med at føle dig skyldig, fordi du ikke selv blev ramt af afskedigelse. Brug i stedet hinanden til at tale om, hvordan I bedst kan komme videre, selvom I skal tage afsked med kolleger. Værn om det sammenhold I har, selvom nogen forlader afdelingen – tal fx om, hvordan I holder kontakten.
Hvis du bliver afskediget, så få en samtale med din leder om dine kvalifikationer – både om dine faglige kompetencer og om dine personlige egenskaber. Få evt. en anbefaling fra din leder, som du kan bruge, når du skal søge job. Husk at tale om det, du er god til, og husk, at du har samme værdi og kvalifikationer som før fyringsrunden.
Fokuser på alt det, der gør dig glad og som går godt i dit liv - det er vigtigt at give dig selv omsorg, og at du gør noget godt for dig selv.
Bliv enig med jeres leder om, hvilke arbejdsopgaver der skal udføres og prioriter evt. mindre vigtige opgaver fra i en periode. Accepter, at det er svært at yde optimalt under usikkerhed og psykisk pres.
Hvis du ikke selv er blevet afskediget , så lyt til og vis omsorg overfor dine afskedigede kolleger - vær ikke bange for at trøste en kollega, der er ked af det. Fortæl din kollega, hvad du har sat pris på ved jeres samarbejde.
Du skal ikke vente, men gå i gang med at lave CV og ansøgninger allerede i din opsigelsesperiode. Brug dit netværk til at høre om muligheder og gør opmærksom på, at du nu er interesseret i næste job.
Du kan med fordel gøre brug af JOB DSR som er en digital jobbase målrettet netop sygeplejersker. Du kan søge på stillingsbetegnelser og geografi, og hvis du opretter din egen jobagent, får du relevante stillingsopslag direkte til din mailadresse.
Tal med familie og venner om, hvordan du har det og få deres opbakning.
Tal med dine kolleger om konkrete udfordringer på din arbejdsplads/afdeling og brug din tillidsrepræsentant og sikkerhedsrepræsentant til at tale om din situation, dine rettigheder osv.
Fokuser på, at det handler om nedskæringer og ikke om de enkelte kolleger. Det kan føles svært både at være den, der bliver opsagt, og at være den, der beholder jobbet, men husk at vende problemet udad i stedet for indad.
Vær bevidst om, at du er udsat for et pres og vær opmærksom på stresssymptomer – det er vigtigt, at du lytter til dig selv og tillader dig selv ro og hvile – det har du brug for.