Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Tabt arbejdsfortjeneste

Hvis du har et barn under 18 år, der har nedsat funktionsevne/handicap som betyder at forældrene helt eller delvist er nødt til at passe barnet i hjemmet, kan du søge om tabt arbejdsfortjeneste hos kommunen.

Råd og svar om tabt arbejdsfortjeneste

Sager om tabt arbejdsfortjeneste kan være komplicerede, både for dig som ansøger og kommunen, da vurderingen og fastsættelsen af tabt arbejdsfortjeneste beror på et konkret og individuelt skøn ud fra en helhedsvurdering af de samlede oplysninger i sagen.

Her på siden kan du læse om

  • Hvornår det er relevant at søge
  • Hvordan du søger og processen efterfølgende
  • Klagemuligheder i forbindelse med afslag
  • Særlige opmærksomhedspunkter i forbindelse med tabt arbejdsfortjeneste
  • Muligheder for ret til fravær fra din arbejdsplads

Hvem kan søge tabt arbejdsfortjeneste?

Hvis du vurderer, at du har et barn med en nedsat funktionsevne, kronisk eller langvarig lidelse eller et handicap, og barnet har vanskeligheder ved fx at være i skole, sfo, daginstitution og lignende, bør du overveje, om det er relevant at søge om tabt arbejdsfortjeneste. Det er en betingelse for at opnå ret til tabt arbejdsfortjeneste, at kommunen vurderer, at barnet helt eller delvist skal passes i hjemmet af dig eller den anden forældre, som en følge af barnets vanskeligheder. 

Hvis du har et barn, der skal gennemgå undersøgelser, ambulante behandlinger og lignende, og det er i et forventet omfang på mere end tre dage om året, kan du muligvis opnå dækning af tabt arbejdsfortjeneste for de dage, barnet skal til undersøgelser, kontroller m.v. Der kan, hvis der er tale om en funktionsnedsættelse eller langvarig lidelse, ydes tabt arbejdsfortjeneste til undersøgelser, kontroller, ambulant behandling og lignende. 

Er dit barn indlagt i længere tid og forventer du, at der bliver tale om et langvarigt forløb med indlæggelser, ophold i hjemmet for barnet, ambulante kontroller, undersøgelser og lignende, kan det være relevant at overveje at søge om tabt arbejdsfortjeneste. Det kan også være relevant, selvom du i første omgang i forbindelse med indlæggelsen eventuelt er omfattet af barselsdagpenge (barselslovens § 26). Selvom du er omfattet af barselslovens § 26 fra Udbetaling Danmark, kan du søge om tabt arbejdsfortjeneste samtidigt hos kommunen. Hvis du bliver omfattet af begge ordninger, har du valgfrihed mellem ordningerne. I udgangspunktet vil du være bedst kompenseret med tabt arbejdsfortjeneste, samt at du har ret til en længere orlov, fx inden for det kommunale og regionale område.

Reglerne: Barnets Lov om tabt arbejdsfortjeneste

Reglerne om tabt arbejdsfortjeneste er at finde i § 87 i Barnets Lov. 
I § 87 fremgår følgende af stykke 1:

”Kommunalbestyrelsen skal yde hjælp til dækning af tabt arbejdsfortjeneste til personer, der i hjemmet forsørger et barn eller en ung under 18 år med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller indgribende kronisk eller langvarig lidelse. Ydelsen er betinget af, at det er en nødvendig konsekvens af den nedsatte funktionsevne, at barnet eller den unge passes i hjemmet, og at det er mest hensigtsmæssigt, at det er moderen eller faderen, der passer barnet eller den unge.”

Se hele bestemmelsen i Barnets Lov § 87

Bestemmelsen betyder, at dit barn skal være omfattet af én af nedenstående situationer for muligvis at være i målgruppen til tabt arbejdsfortjeneste:

  • Nedsat fysisk funktionsevne
  • Nedsat psykisk funktionsevne
  • Indgribende kronisk lidelse
  • Indgribende langvarig lidelse

Barnet kan opfylde flere af betingelserne, men blot ét af dem behøver være opfyldt.

Dernæst skal den nedsatte fysiske eller psykiske funktionsevne, eller kroniske eller langvarige lidelse medføre, at det er nødvendigt, at dit barn skal passes hjemme, enten af mor eller far, eller at I begge kan dele pasningen mellem jer. Barnets lidelse skal være indgribende i barnets funktionsevne og hverdag. 

Det er derfor ikke tilstrækkeligt i sig selv, at barnet har en nedsat funktionsevne eller kronisk/varig lidelse. Funktionsnedsættelsen eller lidelserne skal medføre et behov for, at mor eller far skal passe barnet hjemme, helt eller delvist. Kommunen skal i behandlingen af ansøgningen om tabt arbejdsfortjeneste også undersøge, om barnet kan opholde sig i daginstitutionen, skolen og lignende med ekstra støtte. 

Ansøgningsprocessen

Hvis du vurderer at dit barn kan være inden for målgruppen, skal du ansøge om tabt arbejdsfortjeneste i din kommune.

Afgørelse og klagemulighed

Afgørelsen kan være et medhold i det, du ansøgte om, eller et delvist medhold. Det kan også være et afslag, hvis kommunen ikke finder dig berettiget til tabt arbejdsfortjeneste. Afslaget kan enten være begrundet i, at barnet ikke vurderes at være i målgruppen, eller at dit barn kan være i målgruppen, men at kommunen vurderer, at der ikke er behov for, at du er helt eller delvist er hjemme hos barnet.

Afgørelsen skal indeholde, hvilke begrundelser, der ligger til grund for afgørelsen. Kommunen skal vejlede om, hvordan du klager og oplyse klagefristen.  

Klage

Du har fire ugers klagefrist fra den dato, du modtog afgørelsen. Det er vigtigt at klage inden for fristen. Afgørelser fra Ankestyrelsen fastslår, at en klage, der fx sendes et par minutter over midnat på klagefristens sidste dag, anses for at være for sen. Overskrider du klagefristen, har du som udgangspunkt mistet muligheden for at klage over afgørelsen, medmindre der er helt særligt undskyldende omstændigheder.

Der er ingen formkrav til en klage, du kan klage både mundtligt og skriftligt.

Hvis du har modtaget fuldt medhold i det ansøgte, vil der som hovedregel ikke være anledning til at klage. Selvom du har fået fuldt medhold i afgørelsen, kan der midlertidigt være situationer, hvor du alligevel kan klage, fx over udmålingen af hjælpen. Det kan være, at du ikke er enig i beregningen af indtægtstabet, eller de har medtaget for store udgifter i besparelse som følge af barnet skal være hjemme og lign. Se mere herom i afsnittet ’Økonomi’.

Hvis du har modtaget delvis medhold i afgørelsen (fx ikke fået det timeantal du ansøgte), kan du klage over dette, hvis du er uenig i kommunens vurdering. I klagen kan du anke over, at timerne ikke er tilstrækkelige og argumentere for, hvorfor du vurderer dette. I klagen anbefales det, at du argumenterer konkret for de timer, du mener, du bør have, fx hvor på dagen de ligger, hvorfor du vurderer at din tilstedeværelse er nødvendigt for barnet m.v.

Har du modtaget afslag på tabt arbejdsfortjeneste, enten fordi barnet ikke vurderes at være i målgruppen (Barnets Lov § 87), eller at kommunen vurderer din tilstedeværelse ikke er nødvendig for barnet, kan du klage over det. Beskriv så præcist som muligt behovet for din tilstedeværelse og hvorfor du vurderer, at dit barn er omfattet af tabt arbejdsfortjeneste.

Kommunen skal genvurdere din klage

Hvis du klager rettidigt, skal kommunen se på din klage og forholde sig til de klagepunkter, du har fremsendt. Kommunen skal genvurdere deres afgørelse med udgangspunkt i din klage.

Kommunen har fire uger til at foretage genvurderingen.

Kommunen kan give dig medhold i klagen, og de vil i så fald sende dig en ny afgørelse.

Kommunen kan også give dig delvist medhold i din klage og sende dig en ny afgørelse med klagevejledning, som du på ny kan klage over, hvis du heller ikke er tilfreds med den nye afgørelse.

Sagen kan ende i Ankestyrelsen

Fastholder kommunen deres afgørelse i genvurderingen, vil du modtage besked om det, og kommunen skal oplyse dig om, at de sender sagen og dens akter til Ankestyrelsen, hvorfra du vil høre nærmere.

Hvordan Ankestyrelsen behandler din sag, kan du læse mere om her: Sådan behandler vi din sag — Ankestyrelsen (ast.dk) Via linket kan du læse om, hvilke afgørelser Ankestyrelsen kan træffe.

Ansættelse og orlov

Orlov fra arbejdspladsen

Kommunalt og regionalt ansatte

Hvis du er kommunalt eller regionalt ansat, er du omfattet af en særlig aftale, der hedder ’Aftale om fravær af familiemæssige årsager’, der giver dig ret til at være fraværende i en periode, når du modtager tabt arbejdsfortjeneste.

Aftalerne findes på forhandlingsfællesskabet hjemmeside (Barselsaftale, familiepolitik mv. (forhandlingsfaellesskabet.dk)

For kommunalt og regionalt ansatte fremgår aftalerne i § 34 med ens ordlyd, som eksemplet herunder fra KL’s aftale om fravær af familiemæssige årsager:

”§ 34. Pasning af børn med nedsat funktionsevne mv.

Ansatte har ret til tjenestefrihed svarende til det antal arbejdstimer, hvortil bopæls kommunen yder tabt arbejdsfortjeneste, når den ansatte i hjemmet forsørger et barn under 18 år med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller indgribende kronisk eller langvarig lidelse, og som i henhold til § 42 i lov om social service* er berettiget til tabt arbejdsfortjeneste. Arbejdsgiveren har dog mulighed for at begrænse retten til tjenestefrihed til 1 år pr. barn. Der kan herudover aftales yderligere tjenestefrihed.”


*) Det skal bemærkes at aftalerne benævnes med tabt arbejdsfortjeneste efter Servicelovens § 42. Siden 01.01.24 er reglerne overgået til Barnets Lov i § 87, uden at der er ændret i bestemmelsens indhold, bortset fra sproglige justeringer. Det har derfor ingen reel betydning, at der i aftalerne står Serviceloven og ikke Barnets Lov.

Du har, som det fremgår af ovenstående, ret til fraværet fra din arbejdsplads, svarende til det timeantal, kommunen har bevilliget. Retten til fraværet gælder i op til et år pr. barn.

Hvis du har behov for orlov i mere end et år, skal der indgås en individuel aftale mellem dig og din arbejdsgiver. Om du kan få yderligere orlov, vil afhænge af, om din arbejdsgiver vil være villig til at indgå en aftale om dette. Du kan eventuelt inddrage din tillidsrepræsentant i dialogen og forhandlingen med din arbejdsgiver.

Er der ikke mulighed for yderligere orlov, udover forhåndsaftalen på et år, kan du være nødt til at ophøre med din ansættelse for at fortsætte pasningen af dit barn med tabt arbejdsfortjeneste, medmindre barnets far har mulighed for orlov, eller barnet kan passes på anden vis.

Ophører din ansættelse, og hvis du fortsat er berettiget til tabt arbejdsfortjeneste, vil det ikke ændre på det beregnede bruttobeløb pr. måned, du modtager i tabt arbejdsfortjeneste.

Privatansat

Hvis du er ansat i det private, vil dine eventuelle rettigheder til orlov afhænge af din overenskomst eller individuelle aftaler med din arbejdsgiver. Hvis du er i tvivl, om du er omfattet af nogle forhåndsaftalte rettigheder til fraværet, kan du kontakte din lokale tillidsrepræsentant. Hvis ikke din arbejdsplads har en tillidsrepræsentant, kan du kontakte Dansk Sygeplejeråd for modtage konkret råd og vejledning.

Statsansat

Er du ansat i staten, skal du kontakte enten din lokale tillidsrepræsentant eller Dansk Sygeplejeråd for konkret råd og vejledning om, hvordan du er stillet med hensyn til orlov ,da staten har nogle cirkulærer herom.


Hvis du ophører med fuldtids- eller deltidsarbejde

Mistet arbejde ved fuldtids tabt arbejdsfortjeneste

Hvis du ophører i dit ansættelsesforhold og modtager fuldtids tabt arbejdsfortjeneste, vil der ikke ske en ny beregning af den tabte arbejdsfortjeneste. Du vil fortsat være berettiget til den tabte arbejdsfortjeneste, selvom du måtte ophøre i den ansættelse, du har orlov fra. Det kan fx være i en situation, hvor din arbejdsgiver ikke ønsker at forlænge din orlov, udover hvad der er aftalt (for kommuner- og regionsansatte ret til orloven i et år pr. barn). I så fald du derfor ophører, hvis du fortsætter pasningen af barnet med tabt arbejdsfortjeneste, vil du fortsætte med at modtage samme kompensation i tabt arbejdsfortjeneste, som du er vant til.

Mistet arbejde ved deltids tabt arbejdsfortjeneste

Hvis du modtager deltids tabt arbejdsfortjeneste og har et deltidsarbejde ved siden af bevillingen og mister deltidsarbejdet, vil du have mulighed for at få en særlig supplerende ydelse ved ledighed i op til tre måneder.

Betingelsen for at få ydelsen er at du er:

  • Arbejdsløshedsforsikret
  • Ikke har ret til arbejdsløshedsdagpenge
  • Ikke er selvforskyldt ledig
  • Ikke har et rimeligt tilbud om ansættelse i et deltidsarbejde
  • Ikke modtager andre ydelser til forsørgelse efter anden lovgivning

Den særlige supplerende ydelse svarer til højeste sygedagpengebeløb. Ydelsen kan dog højest udbetales med et beløb, der udgør 90% af din arbejdsfortjeneste i det tidligere arbejde.

Formålet med ydelsen er at kompensere for indtægtstabet i op til tre måneder, mens du søger efter et nyt deltidsarbejde.

Du har mulighed for at melde dig ledig og oprette et CV på jobnet.dk, selvom du ikke er modtager af arbejdsløshedsdagpenge fra en a-kasse. Se mere herom her: Jobnet uden ydelse

Det kan anbefales at anvende jobnet.dk ud over andre jobsøgningsmetoder, da du har mulighed for at gøre dit CV søgbart for arbejdsgivere, hvor de kan se, hvilke kvalifikationer, du kan tilbyde og i antallet af timer, du kan tilbyde mv.

Særligt om

Få hjælp af DSR
Vi anbefaler, at du taler med din tillidsrepræsentant (TR) på din arbejdsplads om mulighederne for orlov i forbindelse med bevilling af tabt arbejdsfortjeneste. Har du behov for anden frihed inden (fx barns indlæggelse), anbefales det også at tale med din TR eller Dansk Sygeplejeråd.

Du er også velkommen til at kontakte din lokale DSR kreds for råd og vejledning om orlovsmulighederne m.v.

Hvis du har orlov fra din arbejdsplads i forbindelse med tabt arbejdsfortjeneste og den forhåndsaftale orlov (fx inden for kommunal- og regionsområdet) er ved at udløbe, anbefales det, at du i rimelig tid før aftalen udløber, at du kontakter enten din lokale TR på din arbejdsplads eller Dansk Sygeplejeråd for råd og vejledning omkring eventuelt at forlænge din orlov efter aftale med din arbejdsgiver.