Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Regler for FEA og overarbejderegion og kommune

Hvad er forskellen på frivilligt ekstraarbejde (FEA), tilkald, overarbejde, merarbejde og plustid? Hvad gør du, hvis du er uenig i, at du bliver pålagt over-/merarbejde, og hvornår må du afvise en vagt? Få overblik over reglerne her.

Hvad er FEA?

FEA er frivilligt ekstraarbejde, så det er frivilligt, om du vil påtage dig det.

Det er derfor vigtigt, at du overvejer værdien af din fritid, og hvad det betyder for dit fritidsliv og dit arbejdsmiljø, hvis du påtager dig ekstra vagter.

Frivilligt ekstra arbejde er arbejde, der bl.a. ikke kan udføres indenfor rammerne af de gældende overenskomster og aftaler, herunder reglerne om over-/merarbejde. FEA-aftaler bliver derfor indgået lokalt mellem arbejdsgiveren og TR/kredsen:

  • Honoreringen aftales lokalt

  • På det regionale område er der aftalt regler for honorering, der bliver taget i brug, hvis parterne lokalt ikke kan blive enige om honoreringen af FEA

  • På det kommunale område findes der ikke en på forhånd aftalt honorering, så derfor betyder manglende enighed om honorering, at der ikke er mulighed for at tilbyde frivilligt ekstra arbejde

FEA kan være aktuelt, når der er tale om aktiviteter, der er planlagte og ikke akutte, og aktiviteter, der er tids- og opgavemæssigt afgrænsede, fx med henblik på at nedbringe ventelister. Bestemmelsen kan desuden anvendes, hvis der over en periode er ubalance mellem personaleressourcer og arbejdsopgaver. Det kan fx være sygefravær af et vist omfang, længerevarende vakancer eller ferieafvikling.

I de nævnte situationer er der mulighed for at anvende FEA-aftalen frem for at benytte ekstern arbejdskraft fra vikarbureauer eller lignende.

Hvad er over-/merarbejde?

Som udgangspunkt skal du arbejde de timer, du har aftalt med din arbejdsgiver i ansættelsesbrevet. Derudover kan du blive pålagt at påtage dig over-/merarbejde i rimeligt omfang.

Området for over-/merarbejde er uforudset eller akut ekstraarbejde, der ligger i forlængelse af normaltjenesten eller rådighedstjenesten. Arbejdsgiveren må ikke planlægge med over-/merarbejde (også kaldet systematisk overarbejde) og skal tilrettelægge tjenesterne, så over-/merarbejde så vidt muligt undgås.

Husk, du altid kan kontakte din TR, hvis du er i tvivl om pålagt over-/merarbejde.

Regler for over-/merarbejde

Hvad er tilkald?

Tilkald er, når din arbejdsgiver pålægger dig at arbejde på tidspunkter, hvor du ellers ville have haft fri, og hvor der ikke er tale om over-/merarbejde eller omlagt tjeneste.

Tilkald uden for planlagt tjeneste dækker over:

  • Tilkald på et kort eller langt fridøgn
  • Tilkald på søgnehelligdage eller en erstatningsdag for en søgnehelligdag
  • Tilkald mellem to døgns tjenester, fx mellem to normaltjenester
  • Tilkald på andre frihedsperioder på 24 timer eller mere (arbejdsfri dage)
  • Tilkald på hele afspadseringsdage

Du kan blive pålagt tilkald med mere end en dags varsel.

Husk, du altid kan kontakte din TR, hvis du er i tvivl om pålagte ekstravagter.

Regler for tilkald

Honorering af tilkald

For fuldtidsansatte honoreres tilkald som overarbejde. Det vil sige timeløn + tillæg på 50 %, beregnet pr. påbegyndt ½ time, men altid med en minimumstimebetaling samt evt. arbejdstidsbestemte tillæg.

Honoreringen for fuldtidsansatte er ens på det regionale og kommunale område.

For deltidsansatte på det kommunale område gælder, at tilkald til akut tjeneste, eller hurtigst muligt, fortsat honoreres som overarbejde. Det vil sige med timeløn + tillæg på 50% dog mindst for tre timer. Tjeneste udover tre timer honoreres pr. påbegyndt time.

Se reglerne for honorering af tilkald nedenfor, men vær opmærksom på, at der kan være indgået lokale aftaler på din arbejdsplads.

Honorering af tilkald

FEA, plustid og eksterne vikarer

Man kan blive pålagt over- og merarbejde, men FEA og plustid er frivilligt.

Der er kun mulighed for at indgå individuelle aftaler om plustid på det regionale område.

Bestemmelsen (arbejdstidsaftalens §29) giver mulighed for, at den ansatte kan aftale en individuel arbejdstid, der er højere end fuldtidsansættelse, med sin arbejdsgiver.

Aftalen er baseret på frivillighed og indeholder følgende elementer:

  • Den gennemsnitlige ugentlige arbejdstid kan maksimalt udgøre 42 timer

  • Lønnen bliver forhøjet forholdsmæssigt på baggrund af det aftalte timetal

  • Der bliver indbetalt normalt pensionsbidrag + 3 % af timerne ud over 37 timer - dog maksimalt 18 %

  • Den forhøjede løn og pension bliver udbetalt under alt fravær, hvor den ansatte har ret til løn, f.eks. under sygdom, barselsorlov, ferie og omsorgsdage

  • Den individuelle aftale om plustid kan opsiges af såvel den ansatte som af arbejdsgiveren efter Funktionærlovens bestemmelser. Det vil sige, med en måneds varsel fra den ansattes side og med 1-6 måneders varsel fra arbejdsgiverens side afhængigt af den ansattes ansættelsesanciennitet.


Hvis den ansatte bliver sagt op af arbejdsgiver, har vedkommende ret til at vende tilbage til sin oprindelige beskæftigelsesgrad fra tre måneder før fratrædelsestidspunktet.

Hvis der er vagter/arbejdsopgaver, de ansatte ikke kan dække, har arbejdsgiveren mulighed for at dække opgaverne med eksterne vikarer.