Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Nyhed

Athena Prisen 2023: Projekt skaber værdi i kræftforløb

Kræftbehandling i eget hjem øger patientens frihed, og personalet sparer tid. Fredag den 17. november bliver Myelomatoseteamet på Odense Universitetshospital belønnet med Dansk Sygeplejeråds og Bauta Forsikrings faglige pris, Athena Prisen.

Publiceret: 

17. november 2023

Senest opdateret: 

23. februar 2024

Af:

Caroline Schønberg

cas@dsr.dk
spl1-2020_akt_athenaprisen

Myelomatoseteamet på Hæmatologisk Afdeling X på Odense Universitetshospital vinder Athena Prisen 2023.

Prisen uddeles for teamets indførelse af hjemmebehandling, med visse former for kemoterapi og antibiotika, til patienter med hæmatologisk kræft, samt for at tilbyde patienterne at registrere bivirkninger i en app. Begge sygeplejefaglige indsatser der let kan implementeres til gavn for patienter og medarbejdere på sygehuse i ind- og udland.

 

Tidsbesparende app

Kræftpatienter bruger en stor del af hverdagen på transport til og fra sygehuset. Tid, som i stedet kunne bruges i hjemmet, på jobbet eller med ens nærmeste. Med hjemmebehandling øges den enkelte patients frihed i et langt behandlingsforløb. Patienterne kan oplæres i selv at tage behandlingen, eller de kan få besøg af en hjemmesygeplejerske, der kan give dem behandlingen.

”Hjemmebehandlingen betyder, at der kommer mere ro i hverdagen, da der ellers går en hel formiddag med at køre til og fra hospitalet,” fortæller en patient i projektets indstilling.

Som led i hjemmebehandlingen har Myelomatoseteamet gjort det muligt for patienten at registrere bivirkninger i en app forud for næste behandling. Både patient og personale sparer tid, da de taler sammen, inden patienten kommer til tjek på sygehuset. På den måde ved personalet om patienten er klar eller ej, og patienten undgår at komme forgæves.

 

Fra verdensmål til hverdagsmål

Dommerkomitéen har i sin bedømmelse lagt vægt på, at man med projektet vinder meget ved at flytte behandlingen til patientens eget hjem. Desuden mener komitéen, at appen er et positivt tiltag og et godt eksempel på, hvordan man kan arbejde med data om patientens helbredstilstand.

Athena Prisen blev første gang uddelt i 2020 og belønner sygeplejefaglige indsatser, der gør FN’s Verdensmål til hverdagsmål. Årets vinder har fokus på Mål 3 – Sundhed og Trivsel, som sikrer et sundt liv for alle og fremmer trivsel for alle aldersgrupper.

 

Innovation til gavn for patienter

Dansk Sygeplejeråds forkvinde Dorthe Boe Danbjørg kalder vinderen af Athena Prisen et godt eksempel på at møde patienternes behov i øjenhøjde:

”Det er inspirerende, når sygeplejersker laver innovative tiltag til gavn for patienterne. Hjemmebehandlingen er virkelig vigtig for de patienter, der ellers skulle bruge væsentligt mere tid på hospitalet, og appen gør, at patienter sparer unødige ture. Det er positivt for patienter og personale,” siger Dorthe Boe Danbjørg.

Administrerende direktør i Bauta Forsikring Jan Kamp Justesen hæfter sig ved den store innovationskraft, der er blandt sygeplejerskerne i en travl hverdag:

”Vi ved, at vores sundhedsvæsen er presset, men der er stadig masser af innovation og vilje til at prøve nye ting blandt sygeplejerskerne. Det er virkelig inspirerende at se, hvordan det gør en positiv forskel for patienterne, og prisen er meget fortjent,” siger Jan Kamp Justesen.

Om Athena Prisen

Dansk Sygeplejeråd uddeler hvert år Athena Prisen i samarbejde med Bauta Forsikring. Den sygeplejefaglige pris belønner innovative indsatser, der omsætter FN’s Verdensmål for bæredygtig udvikling til lokale mål og handlinger. Prisen er på 50.000 kr. og skal gå til at udvikle indsatserne på arbejdspladsen.

Athena Prisen blev første gang uddelt i 2020 og er opkaldt efter Florence Nightingales ugle, Athena. Det er også navnet på den græske gudinde for visdom, og samtidig symboliserer uglen klogskab. Ligeså forestiller prisens statuette en ugle.

Læs mere om prisen og tidligere modtagere