Nyhed
Endnu et år med ledige pladser på sygeplejerskeuddannelsen
For tredje år i træk vil der være tomme stole i klasselokalerne, når nye sygeplejestuderende møder ind til studiestart efter sommerferien. Hvis flere skal vælge uddannelsen, skal kvaliteten løftes, mener Dansk Sygeplejeråd.
Publiceret:
26. juli 2024
Senest opdateret:
25. juli 2024
Foto:
Philip Davali
Optagelsestallene fra Uddannelses- og Forskningsministeriet er landet, og igen i år viser tallene fra sygeplejerskeuddannelsen, at de nye studerende rundt om i landet får færre klassekammerater, end de kunne have haft.
Der er i alt udbudt 4.342 studiepladser fordelt på de 24 uddannelsessteder, der udbyder sygeplejerskeuddannelsen, men kun 3.368 er blevet optaget. Det er en beskeden fremgang på 17 studerende eller 1 pct. i forhold til sidste år, hvor 3.351 blev optaget.
”Først og fremmest vil jeg gerne ønske alle de nye studerende stort tillykke. De har valgt en fantastisk uddannelse, som er utrolig meningsfuld og som baner vejen for uanede karriere- og efter- og videreuddannelsesmuligheder. Når det er sagt, så er det utroligt trist, at der igen i år vil være tomme studiepladser. Vi har brug for hver og én studerende, for vi mangler stadig kolleger, hvis vi også i fremtiden skal kunne sikre høj sygeplejefaglig kvalitet og patientsikkerhed på tværs af sundhedsvæsenet,” siger 1. næstforperson i Dansk Sygeplejeråd, Harun Demirtas.
Uddannelsen skal styrkes
Årets ansøgertal til sygeplejerskeuddannelsen bød på en lille fremgang på 1 pct. i forhold til sidste år. I år søgte 3.624 uddannelsen som deres 1.-prioritet, og set i lyset af gabet mellem ansøgere og pladser kommer udsigten til tomme studiepladser ikke som en stor overraskelse.
Derfor har Dansk Sygeplejeråd naturligt et skarpt fokus på de fremtidige ansøgertal, lyder det fra Harun Demirtas:
”Vi er rigtig glade for, at den negative udvikling i ansøgertallene ser ud til at være bremset. Det er godt nyt ovenpå flere år med drastisk fald, men vi havde selvfølgelig håbet, at de positive resultater fra trepartsaftalen og OK24 havde haft en større effekt, og at flere unge i år havde valgt sygeplejerskeuddannelsen. Det kan både være udtryk for, at de unge lige skal have fuld tillid til, at den gode udvikling er kommet for at blive, før vi ser en større stigning - men det siger måske også noget vigtigt om, at løn ikke er det eneste, de unge har øje på, når de vælger uddannelse,” siger han og fortsætter:
”Undersøgelser har vist, at nogle af de unge, der havde overvejet sygeplejerskeuddannelsen, men endte med at fravælge den, bl.a. gjorde det på grund af frygten for et lavt, fagligt niveau. Det harmonerer meget dårligt med regeringens planer om at ville afkorte uddannelsen. Hvis flere unge skal få øje på det store potentiale, der ligger i sygeplejerskeuddannelsen, så skal vi sikre en uddannelse med høj faglig kvalitet, der er attraktiv for dem at søge. Derfor skal vi selvfølgelig styrke frem for at forringe, og her bør regeringen gå forrest.”
SLS: Vi har brug en bedre og mere attraktiv uddannelse
Det er der bred enighed om i Sygeplejestuderendes Landssammenslutning (SLS), siger forperson Nicolaj Laue Juhl:
”Vi vil rigtig gerne samarbejde med både professionshøjskolerne og regeringen om at løfte kvaliteten på sygeplejerskeuddannelsen. Men en afkortning vil både forringe kvaliteten og kan i sig selv betyde, at færre vil skele til sygeplejerskeuddannelsen. Vi kan se på årets ansøgertal, at stadigt flere søger mod bacheloruddannelserne på universiteterne. Det siger noget om, at de lange videregående uddannelser appellerer mere til unge, og det bør være et vink med en vognstang til regeringen om, hvad en afkortning vil betyde.”
Nicolaj Laue Juhl pointerer desuden, at optagetallene også skal ses i lyset af, at frafaldet blandt sygeplejestuderende det første år pt. er på ca. 18 pct.:
”Hvis vi gerne vil have flere dygtige sygeplejersker i fremtidens sundhedsvæsen, så skal vi altså tage og lytte til de unge. Vi ved fra undersøgelser om frafald blandt de sygeplejestuderende, at årsagerne bl.a. er dårlige oplevelser i praktik, høje økonomiske udgifter i praktik og mangel på kvalitet i undervisningen. Hvis vi skal gøre os forhåbninger om at få flere til både at søge og gennemføre sygeplejerskeuddannelsen, så det er dér, der skal sættes ind i det kommende reformarbejde,” siger han.
Læs flere nyheder fra DSR
05. september 2024
Regeringen vil droppe indberetningspligt: Det er stærkt bekymrende
Det vil både gå ud over den faglige kvalitet og patientsikkerheden for borgerne, hvis regeringen gennemfører planen...
Afsender
DSR-C
04. september 2024
Debat: Sygeplejerskeuddannelsen skal forbedres, ikke forkortes
For at sikre den bedste patientbehandling i fremtiden har vi brug for en attraktiv uddannelse, som de uddannelsessø...
Afsender
DSR-C
Emneord
30. august 2024
Finanslovsudspil: flere penge til sundhed
Der var overordnet godt nyt for Danmarks velfærd og sundhed, da regeringen i dag fremlagde sit finanslovsudspil for...
Afsender
DSR-C
23. august 2024
KLUMME: Hvordan skal sundhed og ældre tænkes sammen?
Sundhedsstrukturkommissionen mangler at svare på, hvordan vi når målet om sammenhæng i sundhed for vores ældre.
Afsender
DSR-C