Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Nyhed

Folketinget hæver autorisationsgebyret

Trods protester hæves autorisationsgebyret for bl.a. sygeplejersker. Det sker som en del af en ændring til loven om autorisation for udenlandsk sundhedspersonale. ”Urimeligt over for danskuddannede sygeplejersker,” siger forkvinde i Dansk Sygeplejeråd Dorthe Boe Danbjørg.

Publiceret: 

4. juni 2024

Senest opdateret: 

6. juni 2024

Af:

Helle Lindberg Emarati

hli@dsr.dk
58179513

Foto:

Michael Drost-Hansen

Fra d. 1. juli stiger autorisationsgebyret for bl.a. sygeplejersker fra 313 kr. til 1.295 kr. Det har Folketinget netop vedtaget trods protester fra bl.a. Dansk Sygeplejeråd og Sygeplejestuderendes Landssammenslutning SLS.

Gebyret hæves som en del af en ændring til loven om autorisation for udenlandsk sundhedspersonale. Stigningen vil dog også ramme sygeplejersker med dansk uddannelse – ikke kun udenlandske sygeplejersker.

Beslutningen ærgrer i høj grad forkvinde i Dansk Sygeplejeråd Dorthe Boe Danbjørg. Hun undrer sig over, hvorfor danskuddannede sygeplejersker også skal omfattes af gebyrstigningen.

”Jeg har fuld forståelse for, at det er en både dyr og kompliceret proces at behandle autorisationer til udenlandsk sundhedspersonale. Men for danskuddannede sygeplejersker er processen jo en formssag og det vil lovændringen for mig at se ikke ændre på. Jeg synes, det er urimeligt over for nyuddannede danskuddannede sygeplejersker, at de skal pålægges en unødigt høj afgift for at kunne få lov til at bruge deres uddannelse,” siger Dorthe Boe Danbjørg.

Gebyret er ens for alle, der søger autorisation som bl.a. sygeplejerske. Styrelsen for Patientsikkerhed har op mod lovændringen peget på, at de ikke kan dække udgifterne til behandling af ansøgninger om autorisation med det nuværende gebyr, fordi de modtager flere ansøgninger fra sundhedspersonale med udenlandsk uddannelse.

Sidste punktum er ikke sat

Dansk Sygeplejeråd har været kraftigt imod gebyrstigningen, siden man blev opmærksom på den i bekendtgørelsen om det lovforslag, som altså nu er vedtaget.

Sammen med forperson i SLS Trine Løvenskjold har Dorthe Boe Danbjørg over for både sundhedsminister Sophie Løhde (V) og sundhedsordførere fra folketingspartierne italesat den skævvridning, en hævelse af autorisationsgebyret vil medføre.

Sundhedsministeren afviste dog at fjerne gebyrstigningen.

Adskillige partier stemte for lovændringen, herunder Socialistisk Folkeparti SF. Sundhedsordfører for SF Kirsten Normann Andersen gik dog på Folketingets talerstol inden afstemningen for at kritisere gebyrstigningen, som hun kaldte for ”lidt af en skovsnegl.”

”At stigningen også rammer danske uddannelser er set med SF’s øjne en forkert og utilsigtet virkning af lovændringen. Det kan ikke koste meget af udstede autorisation til en bestået dansk uddannelse, og det er ærligt talt et elendigt signal at sende til de mange, som vi har så hårdt brug for i det danske sundhedsvæsen,” sagde Kirsten Normann Andersen fra talerstolen.

Sundhedsordføreren understregede samtidig over for sundhedsministeren og de øvrige tilhørere, at ”sidste punktum ikke er sat i denne sag.”

Den udtalelse tilslutter Dorthe Boe Danbjørg sig helhjertet.

”Vi ser nogle åbninger for at få ændret den her beslutning og det har vi i Dansk Sygeplejeråd naturligvis tænkt os at forfølge,” slår Dorthe Boe Danbjørg fast.