Nyhed
Stadig lang vej til trygt og sikkert arbejdsmiljø i psykiatrien
Weekendens tragiske knivoverfald vidner om, at der endnu er langt til trygge rammer for medarbejdere i psykiatrien. Dansk Sygeplejeråd efterlyser forpligtende mål for fagligt uddannet personale og for andelen af sygeplejersker med specialuddannelse i psykiatrien.
Publiceret:
17. juni 2024
Senest opdateret:
17. juni 2024
En 29-årig læge blev natten til søndag flere gange stukket med kniv af en patient på Psykiatrisk Center Amager. Den 29-årige læge blev kørt til hospitalet og blev lidt før klokken otte søndag morgen meldt i stabil tilstand.
Knivoverfaldet er det seneste i en række alvorlige hændelser de senere år, hvor både medarbejdere og patienter i psykiatrien har været udsat for farlig og livstruende vold.
I marts i år døde en 41-årig patient efter et overfald begået af en medpatient på Retspsykiatrisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital. I sommeren 2023 blev en psykiatrisk overlæge knivdræbt på Psykiatrisk Center Glostrup. I 2022 blev en 64-årig læge knivdræbt i forbindelse med et hjemmebesøg, og i 2020 mistede en 29-årig pædagog livet efter at være blevet stukket med kniv på et bosted.
Sikkerheden stadig ikke god nok
Dansk Sygeplejeråd finder det stærkt bekymrende, at der nu igen er sket en livstruende voldsepisode i psykiatrien. Det vidner om, at sikkerheden for medarbejderne stadig ikke er høj nok.
”Jeg er rystet over, at det er sket igen. Gudskelov er det ikke denne gang endt fatalt, men det bør i den grad give anledning til både refleksion og handling,” siger næstforkvinde i Dansk Sygeplejeråd, Kristina Robins.
Selvom de mange voldsepisoder har medført et øget fokus på sikkerheden i psykiatrien, er der stadig store problemer. En undersøgelse fra Dansk Sygeplejeråd i 2023 viste, at hele 43 pct. af sygeplejerskerne på psykiatriske sengeafdelinger havde modtaget trusler om vold inden for det seneste år. 28 pct. havde i samme periode været udsat for vold i forbindelse med deres arbejde.
Psykiatrien har igennem årtier været underprioriteret, og på trods af, at der i 2022 efter flere års ventetid blev indgået en bred, politisk aftale om en 10-års plan for psykiatrien, lader implementeringen vente på sig.
Nogle steder har man iværksat konkrete tiltag baggrund af de voldsomme hændelser. Region Hovedstaden iværksatte f.eks. en handlingsplan med 23 initiativer på baggrund af sagen fra 2023, hvor en psykiatrisk overlæge afgik ved døden efter et knivoverfald. Men ifølge Kristina Robins er forudsætningen for, at initiativerne virker, stadig ikke til stede:
”Vi anerkender, at regionen har iværksat en handleplan med flere relevante tiltag, men hvis det også skal have en effekt i praksis, skal der være nok personale. Der er vi ikke nu, og det skal der handles på.”
Vi skal sikre nok uddannet personale
At der er tilstrækkeligt med fagligt uddannet personale på afdelingerne er nemlig noget af det, der kan skabe mere tryghed og sikkerhed for både medarbejdere og patienter i psykiatrien. Men tal fra Sundhedsstrukturkommissionens rapport viser, at antallet af sygeplejersker i psykiatrien har stået i stampe de seneste fire år.
”Det går alt for langsomt med at sikre, at der er nok personale med de rette kompetencer på arbejde. Og det er selve grundlaget for at forebygge vold, trusler og personfarlige episoder,” siger Kristina Robins.
Derfor efterlyser Dansk Sygeplejeråd et forpligtende mål for fagligt uddannet personale, og at der samtidigt fastsættes et mål for andelen af sygeplejersker med specialuddannelse i psykiatrien, lyder det fra Kristina Robins:
”For det handler både om, at der skal være ressourcer til at ansætte fagligt uddannet personale, men også at personalet har de rette kompetencer til at håndtere en meget kompleks patientgruppe. Det kræver flere sygeplejersker med specialuddannelse i psykiatri. Vi skylder både patienter og medarbejdere at sikre trygge og kvalitetssikre rammer. Ingen skal gå på arbejde og frygte, at de ikke kommer hjem igen.”
Læs flere nyheder fra DSR
18. december 2024
Overenskomst for konsultationssygeplejersker på plads
Forhandlingerne mellem Dansk Sygeplejeråd og Praktiserende Lægers Arbejdsgiverforening er landet i en aftale, der s...
Afsender
DSR-C
17. december 2024
Nyt klagesystem giver mere tryghed for både patienter og sygeplejersker
Fra den 1. januar får vi et patientklagesystem, som mindsker risikoen for, at sundhedspersoner bliver direkte invol...
Afsender
DSR-C
03. december 2024
Dansk Sygeplejeråd ansætter ny forhandlingschef
Anders Thrane Niebuhr skal fremover lede overenskomstforhandlingerne for Dansk Sygeplejeråd sammen med Dorthe Boe D...
Afsender
DSR-C
22. november 2024
DSR om ny finanslov: Den er med til at løfte sundhed og trivsel for børn og forældre
Flere af punkterne på finansloven for det kommende år bærer præg af, at partierne bag aftalen har ønsket at priorit...
Afsender
DSR-C