Kristina Robins - 2. næstforkvinde i Dansk Sygeplejeråd
Få et overblik over Kristina Robins' professionelle baggrund, se, hvilke tillidshverv hun besidder, følg hende på hendes sociale medier, og læs, hvad Kristina Robins gik til valg på, da hun blev valgt som 2. næstforkvinde i Dansk Sygeplejeråd.
Foto:
Nikolai Linares
Jeg er klar til at kæmpe på vegne af alle sygeplejersker for vores fælles sag: Højere løn, bedre vilkår og større anerkendelse af vores fag og profession. Min ambition er, at DSR er det stærke faglige fællesskab, som samler sygeplejerskerne. Jeg tror på, at det er vejen til at nå vores mål.
Kristina Robins 2. næstforkvinde i Dansk SygeplejerådBlå bog
Arbejdssted: Dansk Sygeplejeråd
Stilling: 2. næstforkvinde
Min karriere som sygeplejerske kan opdeles i to faser:
Først: Sygeplejerske med stort S gennem flere år og i forskellige specialer. Jeg har altid været medlem af DSR, men i mange år var det kun sygeplejen og familiestart, der fyldte.
Herefter: Ønsket om at forbedre arbejdsmiljøet for mine kolleger vakte min interesse for det fagpolitiske arbejde. Jeg blev lokal TR, og her startede min videre vej og mit engagement i DSR.
Uddannelse
- Diplomuddannelse i offentlig administration, Danmarks Forvaltningshøjskole: 2009
- Master i voksenundervisning, Kbh. Universitet: 2003
- Sygeplejerske, Rigshospitalets Sygeplejeskole: 1988
Klinisk erfaring
- Sygeplejerske, centraloperationsafd, BBH: 1994-2007
- Klinisk sygeplejespecialist, COA, BBH: 1999-2000
- Sygeplejerske, hæmodialyse afd. RH: 1990-1994
- Sygeplejerske, mavetarmkir. afd., Hoag hospital, Californien: 1989-1990
- Sygeplejerske, hjertemedicinsk afd., RH, vikariat: 1989-1989
- Sygeplejerske i plejepuljen, RH: 1988-1989
Tillidshverv
- TR, operationsafd, BBH: 1999-2001
- FTR, BBH: 2001-2007
- Kredsbestyrelsesmedlem, DSR Kreds Hovedstaden: 2003-2007
- Kredsnæstformand, DSR Kreds Hovedstaden: 2007-2019
- Næstformand, RMU, Region H: 2019-
- HB-medlem, DSA: 2020
- Kredsforkvinde, DSR Kreds Hovedstaden: 2019-2024
Følg Kristina på sociale medier
Valget af Kristina Robins
Læs om valget af Kristina Robins som ny 2. næstforperson i 2024. Se hendes valgoplæg, og læs, hvordan hun vil arbejde for de ledende sygeplejersker og de sygeplejestuderende.
Dorthe Boe Danbjørg blev i september 2023 valgt som ny forkvinde i Dansk Sygeplejeråd. Før valget var hun 2. næstforkvinde, og den post skulle derfor besættes.
Kandidater til valget
De to kandidater til posten som DSR's nye 2. næstforperson var Kristina Robins og Rikke Wiwe.
Kristina Robins var tidligere kredsforkvinde i DSR Kreds Hovedstaden.
Rikke Wiwe er kredsnæstforperson i DSR Kreds Hovedstaden.
Se de to kandidater i valgdebat d. 24. januar 2024.
Kristina Robins ny 2. næstforperson
DSR's medlemmer valgte i januar 2024 Kristina Robins som ny 2. næstforperson til DSR's politiske ledelse.
Kristina Robins fik 61 % af stemmerne og tiltrådte d. 30. januar 2024.
Kristina Robins blev valgt for ca. 3 år, da valget blev udskrevet, inden den ordinære valgperiode udløb.
Næste ordinære valg af næstforpersoner i DSR er i efteråret 2026.
Jeg er klar til at kæmpe på vegne af alle sygeplejersker for vores fælles sag: Højere løn, bedre vilkår og større anerkendelse af vores profession.
Min ambition er, at DSR er det stærke fællesskab, som samler sygeplejerskerne. Jeg tror på, at det er vores faglige fællesskab, der er vejen til at nå vores mål.
Vi kan påvirke politiske dagsordner med betydning for fag og sygeplejersker og komme i mål med mærkbare resultater, når vi står sammen. Det har vi vist i fagbevægelsen i mere end 100 år.
Jeg har vist, at jeg som kredsforkvinde kan lede gennem svære tider, forhandle gode løn og vilkårsaftaler samt samle en mangfoldig gruppe af sygeplejersker i vores kredsbestyrelse og formandskab, så vi nu står mere samlet med større handlekraft.
Det kræver gennemslagskraft, politisk tæft og vedholdenhed at skabe resultater. Og jeg har vist, at jeg er klar til det lange seje træk i kampen for:
Retfærdig løn til alle sygeplejersker
Vores kamp for ligeløn har ført til 1,3 mia. til sygeplejersker på det regionale område. Det er et vigtigt skridt mod ligeløn. Men kampen er slet ikke slut. Aftalen skal bruges som løftestang for sygeplejerskers løn i kommuner og i staten. Vi skal i mål med en løn, der matcher uddannelse, ansvar og kompetencer.
Større anerkendelse af sygeplejersker og faget
Vi skal synliggøre sundheds- og sygeplejerskers afgørende betydning for sundhedsvæsenet og borgernes sundhed og sygdom. At en sygeplejerske ikke ”bare er en sygeplejerske”, som kan flyttes rundt efter behov eller erstattes af andre, men højt specialiseret indenfor sit område. Vi skal som faggruppe sætte retning for udviklingen af sundheds- og sygepleje i et sammenhængende sundhedsvæsen.
Vi skal prioritere:
-
- Gode praktik- og studievilkår for studerende
- Bedre start i faget for nyuddannede
- Mere efter/videreuddannelse for erfarne sygeplejersker
- Tydelige karriereveje
Ordentlige vilkår og et sikkert og sundt arbejdsmiljø
Det nuværende arbejdspres og underbemandingem er både fagligt og sundhedsmæssigt uforsvarligt. Vi skal stille krav til arbejdsgiver om et sikkert og sundt arbejdsmiljø og sammenhæng mellem krav og ressourcer, så vi kan yde fagligt forsvarlig sygepleje og ikke bliver syge af at gå på arbejde.
Vi skal sikre kollektive rettigheder med individuelle muligheder, så arbejds- og privatliv hænger sammen for den enkelte.
Det er nu, vi skal arbejde for fastsatte normeringer med udgangspunkt i patienttyngde, kompleksitet og pt. flow.
Prioritering i et stærkt og samlet sundhedsvæsen
Vi skal presse politikerne til at tage ansvar, så det ikke er frontpersonalet, der står med prioriteringsansvaret i en presset hverdag.
Jeg har erfaringen og viljen, og jeg vil udvikle DSR - sammen med jer.
For alle skal mærke, at DSR har deres ryg. At det giver mening og handlekraft at være med i fællesskabet.
Vi skal:
-
- hurtigere fra idé til handling
- kommunikere i øjenhøjde med medlemmerne
- målrette indsatser til sygeplejersker i alle livsfaser
- inddrage de kritiske stemmer
- sætte nye, stærke dagsordner som samlet fagbevægelse - for klimaet, bæredygtighed og en kortere arbejdsuge
Samtidig skal vi fastholde organisationens stærke fundament: Vores tillidsvalgte, som er DSR helt ude på arbejdspladsen! Derfor skal det tætte samarbejde med og vilkårene for TR og AMiR styrkes.
Jeg er kendt for ordentlighed, troværdighed, samarbejdsevne og vedholdenhed.
Jeg har mange års erfaring at bidrage med, men det betyder ikke, at jeg står stille! Jeg vil nytænkning for at fremtidssikre DSR.
Jeg har været sygeplejerske i flere forskellige specialer, inden jeg blev engageret i DSR:
-
- Først som TR og FTR på Bispebjerg Hospital, hvor min mærkesag var sygeplejerskernes arbejdsmiljø.
- Herefter har jeg fået bred politisk erfaring og stærke netværk som kredsnæstformand gennem mange år med ansvar for både det kommunale og regionale område.
- Og senest som Kredsforkvinde i 4 år med det overordnede ansvar for alle kredsens sygeplejersker og vores politiske indsatsområder.
Jeg håber på din stemme – så lover jeg at lytte til din.
Læs Kristina Robins' svar på 3 spørgsmål fra Lederforeningen om, hvordan hun vil arbejde særligt for de ledende sygeplejersker.
1.
Spørgsmål fra Lederforeningen:
Ledende sygeplejersker ser helt naturligt sundhedsindsatsen fra en lidt anden vinkel. Hvordan vil du sikre det bedste samarbejde om det faglige arbejde – så der er øje for både sygeplejersker og også ledende sygeplejersker?
Svar fra Kristina Robins:
Vi har en fælles sag her! Vores fag og gode rammer for at udføre og udvikle vores faglighed. Derfor er tæt samarbejde, dialog og gensidig respekt afgørende. Vi skal kunne tale om, at vi har forskellige roller - men samme mål.
Jeg mener, vi skal lave flere fælles indlæg, f.eks. om udfordringer og løsninger i et samlet sundhedsvæsen samt om sygeplejerskers betydning for kvalitet, patient- og borgerforløb og patientsikkerhed. Vi skal sammen sætte retning for sygeplejen.
Lokalt skal vi - som nu - have fælles arrangementer i TRIO sammenhæng med relevante temaer om fag, vilkår og arbejdsmiljø.
Mere dialog er vejen frem. Vi inviterede f.eks. en gruppe chefsygeplejersker ind til dialog med kredsbestyrelsen i Hovedstaden med en række møder efterfølgende, hvor vi drøftede udfordringer og handlingsmuligheder.
2.
Spørgsmål fra Lederforeningen:
Som kommende næstforperson hvad er dine mærkesager for lederområdet i DSR?
Svar fra Kristina Robins:
Mærkesager for lederområdet er løn og vilkår for lederne. Med det store ansvar skal følge en ordentlig løn! Og lige så vigtigt er bedre vilkår for lederne. Her skal vi arbejde for mindre ledelsesspænd, så det er muligt at udføre god ledelse og at der er tid til ledelse!
3.
Spørgsmål fra Lederforeningen
Lederforeningen repræsenterer i alt 4000 ledende sygeplejersker. Som næstforperson hvad vil du gøre for og med Lederforeningen?
Svar fra Kristina Robins
Vi skal sammen arbejde for bedre løn- og arbejdsforhold samt bedre uddannelsesmuligheder.
Vi skal kæmpe sammen for sygeplejefaglig ledelse – sygeplejersker skal lede sygepleje. Vi skal her tydeliggøre overfor politikere og beslutningstagerne, den betydning sygeplejefaglig ledelse har for patient- og borgerforløb, pleje, behandling, forebyggelse, omsorg. Samt for rekruttering og fastholdelse af sygeplejersker.
Vi skal understøtte flere faglige netværk på tværs hvor ledere har et rum til at mødes, reflektere, vidensdele og tale sammen om ledelse, fag, vilkår, gode initiativer og udfordringer.
Vi skal sammen sætte retning for sygeplejen i et samlet og sammenhængende sundhedsvæsen og sammen påvirke udviklingen af vores profession.
Læs Kristina Robins' svar på 3 spørgsmål fra SLS (Sygeplejestuderendes Landssammenslutning) om, hvordan hun vil arbejde for de studerende.
1.
Spørgsmål fra SLS:
Vi ser fortsat en meget skæv kønsfordeling på sygeplejerskeuddannelsen, samtidig med at vi mangler sygeplejersker i Danmark. Hvordan vil du, i rollen som næstforperson fremme at sygepleje er et menneskefag, som tiltaler - og har plads til - alle køn?
Svar fra Kristina Robins:
Vi skal have mange flere historier ud, hvor sygeplejersker står frem og fortæller om deres faglighed/speciale/hverdag. Her skal vi sikre en diversitet i køn, så vi i langt højere grad brander os som et fag for alle køn. Den nye kommunikationsstrategi som vi lige har vedtaget, skal bruges intensivt til at styrke branding af sygepleje som et mangfoldigt fag. Specifikt skal vores kommunikation – og historiefortælling- ud på flere digitale platforme, flere podcast, videoer m.m. Vi skal allerede starte med at brande os som et mangfoldigt fag overfor de unge på folkeskoler, gymnasier, m.m. Så helt unge af alle køn ser, at sygeplejen er et meningsfuldt fag, hvor der er brug for mangfoldighed – som modsvarer en mangfoldig befolkning.
2.
Spørgsmål fra SLS:
En EVA-rapport fra august i år viste, at kun 55% af de sygeplejestuderende forventer at arbejde som sygeplejerske om fem år. Hvordan vil du som næstforperson arbejde for at sikre gode arbejdsvilkår og en attraktiv studietid som kan hjælpe til at tilknytte sygeplejestuderende bedre til faget?
Svar fra Kristina Robins:
En af vores vigtigste opgaver som organisation er at kæmpe for gode arbejdsvilkår for alle sygeplejersker! Og det vil forbedre vilkår, vejledning og læring for de studerende i klinik og bedre integrering på arbejdspladsen. Helt specifikt skal vi arbejde for flere kliniske vejledere – der har tid til opgaven! Det kræver både en central og lokalpolitisk indsats ud i kredsene. Jeg mener, der skal være et formelt intro-år for nyuddannede, svarende til lægernes KBU. Og at vi allerede ved kommende overenskomst skal kæmpe for dette.
3.
Spørgsmål fra SLS:
Cirka 40 % af de sygeplejestuderende oplever, når de er i praktik at blive ignoreret eller udelukket fra kollegafællesskabet. Hvordan vil du hjælpe med til at komme dette problem til livs i rollen som næstforperson, så studerende altid føler sig ventede og velkomne i deres praktik?
Svar fra Kristina Robins:
Spørgsmålet hænger meget sammen med ovenstående: Bedre vilkår for alle sygeplejersker og mindre arbejdspres vil føre til bedre modtagelse af de studerende og inddragelse i kollegafællesskabet. Men helt konkret nu skal vi:
Samarbejde med lederforeningen om en indsats overfor lederne, hvor vi drøfter denne bekymrende udfordring og hvordan der kan handles på det lokalt som leder.
Tag udfordringen op med vores tillidsvalgte, således at de som TR lokalt kan løfte udfordringen og medvirke til ideer og handlinger i forhold til, hvordan de studerende inddrages i kollegafællesskabet.
Drøfte udfordringen og behovet for et større fokus her med de kliniske vejledere og undervisere, så de kan medvirke til større inddragelse i kollegagruppen.
Kønsneutrale titler i DSR
Titler i DSR er som udgangspunkt kønsneutrale. Dog kan den enkelte frit vælge at bruge forperson/næstforperson, forkvinde/næstforkvinde eller formand/næstformand. Det besluttede et flertal af delegerede på Dansk Sygeplejeråds kongres i 2022.