Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Oplæring stopper personaleflugt i Odense

Personaleflugt og tårnhøjt sygefravær har været dagsordenen på Fælles Akutmodtagelse, FAM på OUH, siden starten i januar 2012. Nye tiltag betyder, at tre skadestuesygeplejersker er vendt tilbage til afdelingen, og at afdelingen nu er fuldt bemandet.

Sygeplejersken 2013 nr. 4, s. 24-26

Af:

Annette Hagerup, journalist

SY-2013-04-24aa
Der er stor forhåbning til, at ledelsens nye tiltag på OUH’s Fælles Akutmodtagelse, FAM , vil forbedre sygeplejerskernes arbejdsforhold. På billedet ses FAM -sygeplejerske Susanne Gehrt Pedersen i blåt..Foto: Nils Lund Pedersen

I øjeblikket krydser både personale og ledelse på Fælles Akutmodtagelse, FAM, i Odense fingre for, at personaleflugten er stoppet.

FAM på Odense Universitetshospital har siden åbningen i januar 2012 og resten af året været præget af sygeplejerskeflugt og tårnhøjt sygefravær. Omkring 35 sygeplejersker har forladt afdelingen, og sygefraværet har været på 7,5 pct. Til sammenligning ligger det gennemsnitlige sygefravær på danske sygehuse på 4,5 pct.

En ny masterplan for 2013 skal stoppe flugten. Planen bygger på udlån af erfarne sygeplejersker og oplæring af de nyansatte sygeplejersker på FAM. Tre skadestuesygeplejersker, der ellers var fratrådt, er nu vendt tilbage til afdelingen. Samtidig er en række ubesatte sygeplejerskestillinger blevet besat, således at den fælles akutmodtagelse nu er fuldt bemandet.

Ifølge fællestillidsrepræsentant for sygeplejerskerne på OUH, Kirsten Nikolajsen, har FAM været konstant undernormeret.

”Der er blevet drevet rovdrift på sygeplejerskerne, som er blevet kaldt ind på ekstravagter i tide og utide. Mange af sygeplejerskerne var nyuddannede og er rejst hurtigt, fordi de ikke følte, de havde de fornødne kompetencer, og følte sig utrygge ved at gå på arbejde. Samtidig var bygningen, hvor FAM har til huse, fra starten uhensigtsmæssigt indrettet. Akut- og traumecentret er indrettet i ét plan med en dårlig akustik, og det betyder f.eks., at alle kan høre det, hvis en patient har smerter og klager sig. Samtidig kan sygeplejerskerne ikke føre en samtale, uden at patienter og pårørende kan høre det,” fortæller fællestillidsrepræsentanten.

Svær sammensmeltning

Arbejdsforholdene var så kaotiske, at Dansk Sygeplejeråd Kreds Syddanmark i løbet af bare to uger i efteråret modtog 10 mails fra fortvivlede sygeplejersker, ansat på FAM OUH.

”Men den kaotiske opstart skyldes også, at det har været svært at få de forskellige sygeplejekulturer til at smelte sammen,” fortæller Kirsten Nikolajsen.

Da man etablerede den fælles akutmodtagelse, lukkede man samtidig den akutte, medicinske modtagelse (AMA) og flyttede sygeplejerskerne herfra til FAM.

Tanken var, at også de kirurgiske afdelinger skulle bidrage med personale. Her gjorde ledelsen det imidlertid frivilligt, om personalet ville flytte. I stedet betalte de kirurgiske afdelinger, som havde en række ubesatte stillinger, sig fra det ved at flytte tomme personalenumre til FAM.

”Det betyder, at der har været stor mangel på sygeplejersker med kirurgiske spidskompetencer. FAM har i vid udstrækning været bemandet med sygeplejersker med medicinske kompetencer eller helt nyuddannede,” fortæller Kirsten Nikolajsen.

Sen bedring på vej

Sygeplejerskernes fællestillidsrepræsentant har stor forhåbning til, at ledelsens nye tiltag vil bedre FAM-sygeplejerskernes arbejdsforhold.

”Det, man har valgt at gøre nu, er at udlåne sygeplejersker med specialkompetencer – specielt kirurgiske – til FAM i en periode på et halvt til et helt år. De skal ikke indgå i afdelingens bemanding. Deres hovedopgave bliver at oplære FAM-sygeplejerskerne i håndteringen af traumer og pleje af den kirurgiske patient. En anden vigtig del af handleplanen er teamopdeling af personalet, så de ikke behøver at vide alt om samtlige specialer, men kan blive specialister på nogle.”
Ordningen gælder foreløbig kun for 2013.

”Vi er i sygeplejerskegruppen glade for, at der nu bliver gjort noget ved problemerne. Men vi synes samtidig, at OUH’s ledelse har været en anelse langsomme til at reagere på de mange klager fra personalet. Sygeplejerskerne på FAM er stadig pressede. Men heldigvis er en del af de nyansatte erfarne akutsygeplejersker,” fortæller Kirsten Nikolajsen. Hun tilføjer, at personalet nu ser fremad og har tiltro til, at FAM i Odense nok skal blive en god afdeling og en god arbejdsplads.

Administrerende sygehusdirektør for OUH, Jane Kraglund, siger, at ledelsen har fulgt udviklingen på FAM nøje siden starten i januar 2012 og også har søgt at lytte til personalet og efterkomme deres ønsker, bl.a. når det gælder at ændre på de bygningsmæssige rammer.

”Men man undgår ikke startvanskeligheder, når man skal ændre så fundamentalt på akutområdet, som tilfældet er her. Det er mange års traditioner og indgroede vaner, som skal brydes op med det endemål at skabe en helt ny og fælles kultur,” siger direktøren og fortsætter:

”Fokus er på den enkelte patient, og målet er, at der indenfor fire timer skal tages stilling til, om en patient skal indlægges eller ej. Det forudsætter et intenst samspil med alle sygehusets øvrige afdelinger. Vi modtager ca.70.000 akutte patienter om året, og det siger sig selv, at man ikke kan ændre så stor en organisation fra den ene dag til den anden.”

35 forlod Svendborg

Den akutte modtagelse på Svendborg Sygehus åbnede 1. september 2011. Også her har man været ramt af personaleflugt og højt sygefravær. Omkring 35 sygeplejersker har forladt afdelingen over et år.