Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Ekstra operationer uden ekstra ressourcer

Sygeplejersker og læger på Hjertekirurgisk Afsnit på Aarhus Universitetshospital har efter besøg af Arbejdstilsynet vendt et tidspresset og dårligt arbejdsmiljø til et godt. Men nu har de fået besked på, at de skal operere tre ekstra patienter om ugen uden at få ekstra ressourcer

Sygeplejersken 2015 nr. 12, s. 34-35

Af:

Susanne Bloch Kjeldsen, journalist

2015-12-arbmiljoe_2Winnie Juhl vil med egne ord ikke længere tie om det kæmpeskred i kvaliteten og de omfangsrige kompromiser, som sygeplejersker må foretage i deres arbejde. Hun har bl.a. skrevet et læserbrev til Århus Stiftstidende med titlen ”Den, der tier, samtykker”, som blev bragt søndag den 4. oktober. Foto: Søren Holm


Sygeplejerskerne på Hjertekirurgisk Afsnit på Aarhus Universitetshospital har ifølge deres tillidsrepræsentant Winnie Juhl et rigtig godt arbejdsmiljø, men sådan har det ikke altid været. I 2014 gik sygeplejersker grædende hjem fra arbejde, fordi de oplevede, at der ikke var tid til at give patienterne en ordentlig pleje, og der var så travlt, at der ikke var tid til pauser i løbet af en arbejdsdag. Nu frygter de, at arbejdsmiljøet igen vil dykke.

Fra 1. september 2015 har de skullet operere tre ekstra patienter om ugen oven i de 24, de opererer hver uge. Uden at få tilført ekstra ressourcer. Samtidig har de flere vakante stillinger, fordi der har været ansættelsesstop i regionen.

”Vi er nogle medarbejdere, som synes, det er o.k. at knokle i en måned, hvis vi ved, at det kun er for en måned, og fordi det handler om, at vi mangler nogle medarbejdere. Folk frygter, at det nu bare bliver hverdag,” siger Winnie Juhl.

Hele Hjerte-, Lunge- og Kar-afdelingen skal spare 2,5 mio. kr. med Region Midtjyllands seneste udmelding om besparelser. Oveni har afdelingen besparelser fra tidligere, som de ikke har redegjort for. I alt skal der derfor spares 8,5 mio. kr.

”Det udstyr, vi opererer ind i patienterne som f.eks. hjerteklapper, er blevet væsentlig dyrere, så vi kan ikke se, at vi kan gøre andet end at justere, omlægge og optimere procedurer og patienternes forløb. Vi har også talt om, at vi må forventningsafstemme med patienter og pårørende tidligt i forløbet,” siger Winnie Juhl.
 

Fusion gav stort personaleflow

Winnie Juhl husker alt for godt, da arbejdsmiljøet var alvorligt presset i 2014, og Arbejdstilsynet kom på besøg og gav et påbud pga. for stort arbejdspres og uklare krav til medarbejderne. Hjertekirurgisk afsnit var blevet lagt sammen med et semiintensivt afsnit, og det fik en stor gruppe medarbejdere til at søge væk.

Åbent brev til politikerne

Den 30. september vedtog Region Midtjyllands regionsråd budgettet for 2016, men allerede før sommerferien var det klart, at regionen skal spare 699 mio. kr. frem til 2019. Der skal skæres 800 stillinger, heraf omkring 200 på Aarhus Universitetshospital.
Dansk Sygeplejeråds Kreds Midtjylland har skrevet et åbent brev, hvor kredsformand Anja Laursen pointerer, at budgetaftalen er utilstrækkelig hvad angår medarbejdernes arbejdsmiljø og kompetenceudvikling – arbejdsmiljøet er kun nævnt med to en halv linje i budgetaftalen.
”Det sender et meget uheldigt signal til medarbejderne,” siger Anja Laursen, som opfordrer regionsrådet til at prioritere et godt arbejdsmiljø.

Situationen fik det psykiske arbejdsmiljø til at halte. Sygefraværet i første halvdel af 2014 var markant højere end normalt for samme måneder på året. Siden 1. januar 2014 har afdelingen fået 26 nye sygeplejersker ud af en samlet gruppe på 45.

”De mange nye sygeplejersker fik ikke ordentlig oplæring, fordi der ikke var tid til det, og nogle sagde op samme måned, som de var startet,” siger Winnie Juhl.

Afdelingen var godt i gang med at forsøge at løse arbejdsmiljøproblemerne, inden Arbejdstilsynet dukkede op i efteråret 2014. F.eks. havde afdelingsledelsen et halvt år tidligere sat operationsaktiviteten ned i en periode for at prioritere oplæring af de mange nye medarbejdere.

Arbejdstilsynets besøg satte ekstra skub i udviklingen mod et bedre arbejdsmiljø.

”Det gav virkelig mening for os. Det gav folk en fornemmelse af, hvilke forventninger der bliver stillet til dem, og hvad de skal lære. Arbejdsmiljøet blev så meget bedre. Det gik endda så godt, at vi kunne sætte operationsaktiviteten op tidligere end planlagt.”

I øjeblikket mangler Hjertekirurgisk Afsnit seks medarbejdere pga. ansættelsesstoppet, og det kan mærkes.

”Tidligere har vi været vant til at have flere fridage efter nattevagter, men nu møder vi ofte ind efter kun en fridag. Vores overenskomst og hviletider bliver overholdt, men pga. de vakante stillinger er der ikke plads til så meget afspadsering og fridage, som vi er vant til. Vores leder gør, hvad hun kan, for at lave en så god arbejdsplan for os som muligt, men vi frygter helt klart for, at det bliver hverdag, at vi skal løbe stærkere, og vi er bekymrede for patientsikkerheden og vores arbejdsmiljø. Men jeg mener ikke, at det er min opgave at sige ”undskyld” til patienterne for den ydelse, de ikke får. Besparelserne er politisk bestemt, og mine kolleger og jeg gør vores bedste hver eneste dag, vi er på arbejde,” siger Winnie Juhl. 
 

Læs yderligere i dette tema om arbejdsmiljø