Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Påbud for tidspres - nu skal de spare igen

41 hospitalsafdelinger har fået påbud fra Arbejdstilsynet for et presset arbejdsmiljø, og nu trues de af nye besparelser. Ledelserne må råbe politikerne op i stedet for at resignere og acceptere, at besparelser er et vilkår, siger en arbejdslivsforsker.

Sygeplejersken 2015 nr. 12, s. 32-33

Af:

Susanne Bloch Kjeldsen, journalist

2015-12-arbmiljoe_1En arbejdslivsforsker siger, at ledelsen på hospitalerne ikke bare skal acceptere besparelser. I slutningen af september fik politikerne i Region Nordjylland de ansattes kritik at føle. Regionsrådet vedtog budget for 2016 inkl. besparelser på 200 mio. kr. for de nordjyske sygehuse, og det fik omkring 40 medarbejdere – primært sygeplejersker – til at demonstrere foran regionshuset. De var mødt op med bannere og smileykager – sure røde og smilende grønne – som en henvisning til Arbejdstilsynets påbud. Foto: Sarah Würtz.

 

Stemningen er trykket på mange af de 41 hospitalsafdelinger, der i 2014 fik påbud af Arbejdstilsynet pga. for stor arbejdsmængde og tidspres. Siden påbuddene har de arbejdet på at forbedre det psykiske arbejdsmiljø, men nu bliver de indhentet af voldsomme besparelser. Over hele landet er hospitaler i gang med at omplacere, fyre og nedlægge funktioner for at spare den milliard, som mangler efter regeringens økonomiaftale med regionerne for 2016.

Ifølge arbejdslivsforsker Hans Hvenegaard fra konsulentfirmaet Team Arbejdsliv så er sygeplejersker i et dilemma, når de oplever, at arbejdsmængden er for stor. På den ene side er de nye produktionskrav ”et vilkår”, som de ikke har magt til at ændre på, på den anden side kan de ikke bare se til, at intensiveringen øges.

”I arbejdsmiljøperspektiv er det et mantra, som kører over hele landet, at man skal arbejde med det, man kan gøre noget ved. Men hvis der til stadighed sker en intensivering af arbejdet, hvem kan så sige fra?  Så bliver man handlingslammet. Det, som er vilkår i bunden af organisationen, er der nogen, som kan gøre noget ved højere oppe i organisationen,” siger Hans Hvenegaard.
Han mener, at der er brug for en kvalitetsdiskussion højere oppe i systemet af, hvad der er forsvarligt.

”Hvis lederne bare siger ja til alt, så skubber man problemet ud til medarbejderne, som skal forsøge at løse dem der, hvor der er de færre hænder,” siger Hans Hvenegaard, som opfordrer lederne til at tage en diskussion om, hvad besparelser betyder for kerneopgaven.

Arbejdsmiljø under pres

I 2014 gennemførte Arbejdstilsynet en særlig indsats i forhold til sygeplejerskers psykiske arbejdsmiljø, og i alt 74 arbejdspladser over hele landet fik besøg. I alt udstedte Arbejdstilsynet 105 påbud. ”For stor arbejdsmængde og tidspres” var problem nummer ét. 41 afdelinger fik et påbud inden for denne kategori. I 2015 har de 41 afdelinger haft frist til at indsende dokumentation for, at de har arbejdet med at forebygge og forbedre det psykiske arbejdsmiljø.
Flere steder i landet slår sygeplejersker fra sig og blander sig i debatten bl.a. med aktioner og læserbreve. Sygeplejersken skriver løbende artikler om, hvordan det går med at forbedre arbejdsmiljøet på de 41 afdelinger, der fik påbud – og hvor arbejdsmiljøet lige nu er truet af besparelser.

Arbejder du på en af de 41 afdelinger, og er jeres arbejdsmiljø på forkert kurs, så skriv til journalist Susanne Bloch Kjeldsen på sbk@dsr.dk.

Skal vi ændre kerneopgaven? Hvad skal vi prioritere fra? Jeg ved godt, at alle ledere vil sige ”det er bestemt endnu højere oppe”, ”det er politikerne, som fordeler pengene; hospitalerne er bare underlagt”. Men hvis vi får et system, hvor alt bliver til vilkår. Hvem tager så ansvaret for de belastningsskader, der kan komme?” spørger Hans Hvenegaard.

I Dansk Sygeplejeråds lederforening oplever formand Irene Hesselberg, at lederne ”i allerhøjeste grad” tager diskussionen højere oppe i systemet af, hvordan kerneopgaverne skal løses.

”Det kommer altid til at fremstå, som om ledere ikke kerer sig om arbejdsmiljøet, men det gør de, og de har det med på alle deres møder. Uanset hvilke ledere vi snakker med, så er det et af deres smertensproblemer, hvordan de både kan skaffe den bedste løsning af kerneopgaven og det bedste arbejdsmiljø med de givne økonomiske rammer,” siger Irene Hesselberg.

Dansk Sygeplejeråd forsøger nu - sammen med Lægeforeningen - at råbe politikerne op. Dansk Sygeplejeråds næstformand, Dorte Steenberg, udtalte sig således til på TV2 News den 10. oktober: 

”Vi er på vej ned ad en glidebane, hvor kvaliteten af patienternes pleje og behandling skrider, fordi sygeplejerskernes arbejdsmiljø er presset i bund. Når politikerne ikke foretager de nødvendige politiske prioriteringer, skubber de ansvaret over på personalet, så det i stedet er dem, der må prioritere mellem opgaverne og patienterne - og det stiller sygeplejerskerne i nogle fuldstændig urimelige situationer.”
 

Læs yderligere i dette tema om arbejdsmiljø