Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Iskoldt parallelunivers hjælper brandofre

Ny amerikansk undersøgelse af 48 voldsomt forbrændte børn viser, at brugen af Virtual Reality nedsætter oplevelsen af den værste smerte, når sårene renses.

Sygeplejersken 2019 nr. 13, s. 46-47

Af:

Annette Birch, journalist

Billede 1 VR spil snowworld Danish Shrinerscopyrighthunterhoffman

Børn, der er indlagt for alvorlige forbrændinger på Shriners børnehospital i Galveston, Texas, har i over fem år kunnet fordybe sig i en iskold sneverden gennem Virtual Reality-spillet ’SnowWorld’.

Her kan de flyve gennem snævre viadukter mellem isvægge, mens de skyder efter mammutter, snemænd og pingviner. Spiller distraherer børnene fra deres værste smerter, mens deres sår renses. Det viser en ny undersøgelse af 48 voldsomt forbrændte børn i alderen 6-17 år, som hospitalet fik offentliggjort i august.

”Det går hurtigt, så det kræver så meget koncentration at ramme, at barnet ’glemmer’ sine smerter. Her fungerer Virtual Reality som distraktion under behandlingen,” siger Robert Rodriguez, MPH, der er projektleder på Virtual Reality på Shriners børnehospital. Det er Walter Meyer III, M.D., der er læge på børnehospitalet, enig i.

”Vi har oplevet en smertenedsættelse på omkring 40 procent, når børnene får smertebehandling med Virtual Reality, mens de får deres sår renset. Mange af børnene ønsker ikke at stoppe,” siger Walter Meyer.

Smertebehandling kan give PTSD

Det kan på sigt gøre en forskel for børn med voldsomme forbrændinger, der løbende skal have deres sår renset. Det er en meget smertefuld proces, der foretages dagligt over flere uger.

Hunter Hoffman
Caption 
Professor Hunter Hoffman har specialdesignet den fiberoptiske hjelm, der gør den forbrændte voksne patient i stand til at spille det virtuelle spil, der distraherer smerten under behandlingen, mens han sidder i et kar med vand
Attribution 
Foto: Hunter Hoffman, University of Washington, Seattle
Den kan ikke alene give stærk akut smerte, men også længerevarende psykiske virkninger som depression, frygt og PTSD. På Shriners børnehospital bliver patienterne behandlet med morfin og ativan, men det er ikke altid nok til at dæmme op for smerten og en højere dosis kan skabe afhængighed.

”Vi får de ekstreme forbrændinger, hvor 30, 60 eller 90 procent af den totale kropsoverflade er påvirket af forbrændinger. Det kan være lidt skræmmende at blive vasket, mens de ligger på en båre med alle menneskene omkring dem. Her er der patienter, som er mindre bange, når de bruger Virtual Reality og det kan over tid hjælpe dem til at slappe mere af under behandlingen,” siger Angel Martinez, der er sygeplejerske på Shriners børnehospital.

Mangler mere forskning

Robert Rodriguez og Walter Meyer understreger, at mens de ikke er i tvivl om, at den virtuelle verden distraherer barnet fra sine smerter, vil effekten afhænge af barnet og situationen. De er nu i gang med at undersøge om særligt børn mellem 12 og 18 år vil respondere bedre, hvis de bruger mere end 120 grader synsvinkel.

Angel Martinez mener, at der stadig mangler forskning, før de kan bruge Virtual Reality som en general procedure.

”De nye teknologier giver nye muligheder, men det kræver også tid og flere undersøgelser. Hvilke forandringer er fordelagtige for brugerne og hvilke sker bare, fordi teknologien udvikler sig? Vi må overveje, hvad der virker for vores patienter,” siger Angel Martinez.

Læs også:

"Virtuel verden snyder smerten"

"Det afleder mine tanker fra alt det mørke"

"Hjernen kan blive køresyg